Review: RAGE

Er zijn weinig games waar wij meer over hebben geschreven dan over RAGE. Dat is niet gek ook, want deze game van id Software is een shooter zoals we die niet meer zo vaak zien. Een singleplayer ervaring in een grote wereld, die daarnaast een aantal genres weet te combineren. Zo kun je een mooie mix verwachten van games als Fallout, Borderlands en… Mariokart! Mariokart? Jawel, naast het feit dat je heerlijk kunt knallen in RAGE, gaan we ook karren met vette buggy’s! Welkom in de post apocalyptische wereld van RAGE!

De Wasteland van RAGE

Bij het opstarten van RAGE wordt al direct duidelijk waar je aan toe bent. Jij speelt een overlevende van een allesvernietigende komeet die meer dan honderd jaar geleden op de Aarde is gestort. Gelukkig lag jij op dat moment ingevroren in een zogenaamde Ark, maar door nog onbekende redenen word je wakker in de nieuwe wereld, die bevolkt is door groepjes overlevenden en mutanten, die allen hun eigen motieven hebben in deze nieuwe wereld. Al snel word je gered door de burgemeester van een klein dorpje verderop en krijg je je eerste opdrachten. Klaarblijkelijk zijn Ark-overlevenden een aantrekkelijk doelwit door de zelfbenoemde leiders van de nieuwe wereld, The Authority. Aan jou de taak om uit hun handen te blijven en uiteindelijk de strijd met ze aan te gaan.

Je merkt al, de wereld van RAGE staat als een huis en je hoeft gelukkig niet alleen te strijden, want er zijn verschillende dorpen met vele NPC’s die je willen voorzien van opdrachten om verder te komen. Er is een verdeling tussen hoofdmissies en zijmissies, waarbij je de laatste kiest om geld te verdienen en uit te geven in de winkels van RAGE. Verschillende kogels, schilden, onderdelen en gadgets zijn daar te vinden en ook kun je hier je loot verkopen. De game voelt wat dat betreft echt als een RPG á la Fallout, maar zodra de actie begint is dat gevoel helemaal weg.

De shooterkunde van id Software

RAGE blijft in zijn basis een shooter en de mannen achter toppers als Quake, Doom en Wolfenstein weten maar al te goed hoe zij dit moeten doen. De vele wapens in de game schieten dan ook als een zonnetje. Elk wapen is uit te rusten met verschillende soorten kogels en op deze manier is het mogelijk om je kruisboog uit te rusten met elektrische pijlen en je shotgun met pulserende kogels. Elk schietgevecht is daarnaast zeer uitdagend dankzij de fantastische A.I. van de tegenstanders. Ze duiken weg, flanken, worden bang als ze in de minderheid zijn en meer dan eens trok een bandit zijn hoofd net weg voordat ik een dodelijk schot zou leveren. Andere tegenstanders zijn juist weer van de directe aanvallen. De vele mutanten in het spel rennen op je af, terwijl ze kogels ontwijken, klimmen op hekjes of naderen soms zelfs via het plafond. Een paniekerige wapenwissel is dan het geval, want deze gasten wil je niet bestrijden met je handpistool, maar natuurlijk met je ruige shotgun!

De uitdaging is groot en een headshot is vaak niet genoeg, en daarom is het zo fijn dat je hulp krijgt van verschillende gadgets. Deze spullen zijn te verkrijgen in verschillende winkeltjes, maar ook te bouwen, mits je de juiste loot gevonden hebt en natuurlijk een mooi schema van het apparaat hebt weten te bemachtigen. Radiografisch bestuurbare wagens met een bom erop, de Spider Turret Bot die zich ongelooflijk realistisch beweegt en mijn favoriete wapen, de Wingstick, een soort boemerang die tegenstanders kan onthoofden. Naast deze offensieve gadgets zijn er ook onschuldige hulpmiddelen te krijgen als lock grinders en medische reddingsmiddelen. De combinatie van vette wapens, verschillende kogels, de vele gadgets en de zeer sterke A.I. maken van RAGE een uitdagende, spannende en zeer diepe shooter.

Mario Kart?

De Wasteland van RAGE is groot en gelukkig heb je verschillende voertuigen tot je beschikking. En wat heeft id Software dat toch diep uitgewerkt! Allereerst zijn je buggy’s te upgraden met verschillende wapens, gadgets en schilden en deze upgrades zijn niet te kopen met je geld. Nee, voor deze upgrades heb je vouchers nodig die te verdienen zijn met de races in de game. En hier komt de vergelijking met Mariokart, want wat zijn die races lekker! Er zijn races waar het telt om de snelheid, maar ook races waar je elkaar kapot moet schieten om als eerste bij een checkpoint te komen. Op de weg zijn verschillende upgrades te vinden als tijdelijke schilden, automatische reparaties, raketten, speed boosts en meer. De races zijn ongelooflijk spannend en staan als een huis. Niet voor niets heeft id Software ervoor gekozen om hun races te gebruiken voor de multiplayer. Jawel mensen, de multiplayer van RAGE bestaat alleen uit verschillende races en wat is dat een geweldige keuze!

id Tech 5 graphics

Games met een open wereld als RAGE vallen of staan met sfeer en gelukkig helpt de id Tech 5 Engine daar enorm bij. Bij vlagen word je gek van de sfeer in de game! Een goed voorbeeld is Jackal Canyon, een gebergte met verschillende gebouwen eraan vast gebouwd, die allen met elkaar in verbinding staan met bruggen en abseil-kabels. Alsof je in Mad Max stapt! Andere levels zijn te vinden in metrostations, riolen en zelfs in een spelshow, waarbij je in een soort circus/spookhuis vele mutanten moet uitschakelen ter vermaak van het grote publiek. Elk level brengt zijn eigen stijl en sfeer met zich mee en ook de animaties zijn subliem in de id Tech 5 Engine. Het neerschieten van tegenstanders is zo lekker, simpelweg omdat ze ontzettend realistisch neervallen.

Is er dan niets mis met RAGE? Nou, bijzonder weinig. Ik had wellicht wat meer van het verhaal willen weten. Omdat de wereld van RAGE zo groot en sfeervol is, vergeet je soms dat het echt een shooter is en daarom wilde ik soms wat rustiger en duidelijker weten waar het over gaat. Daarnaast weet ik dat sommige mensen de game aan de moeilijke kant gaan vinden. Het is echt een ouderwetse singleplayer shooter waarbij elke confrontatie een uitdaging op zich is.

Conclusie

De conclusie moge duidelijk zijn. Ik ben zeer onder de indruk van RAGE. De wapens, de A.I. de sfeervolle wereld, de races met de buggy’s, de stadjes, de solide schietactie, alles wat RAGE doet, doet het erg goed. Het fantastische najaar is nu echt van start gegaan en wat mij betreft is RAGE nu al één van de toppers van de komende tijd. Wat mij betreft maken ze van RAGE een nieuwe franchise, maar als ik me niet vergis moet dat helemaal goed komen…

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Sfeervol
 • Geweldige schietactie
 • Gadgets
 • Buggy's

Wat is NOT

 • Verhaal mag dieper

9.6

 1.   
  FlyingdutcH's avatar

  Leuke review, ik twijfelde eerst een beetje over de aanschaf van deze game, omdat er ook sites waren die lagere cijfers hadden gegeven, maar na het lezen van dit stuk ben ik er toch zeker van. Ik haal het spel morgen op!!!

 2.   
  MrFakeSmile's avatar

  FlyingdutcH schreef, "Leuke review, ik twijfelde eerst een beetje over de aanschaf van deze game, omdat er ook sites waren die lagere cijfers hadden gegeven, maar na het lezen van dit stuk ben ik er toch zeker van. Ik haal het spel morgen op!!!"

  wat jij zegt!! 😀
  Maar is deze game nou alleen single player of kan je hem ook co-op spelen?

 3.   
  Petor's avatar

  MrFakeSmile schreef, "

  ”FlyingdutcH” schreef, "Leuke review, ik twijfelde eerst een beetje over de aanschaf van deze game, omdat er ook sites waren die lagere cijfers hadden gegeven, maar na het lezen van dit stuk ben ik er toch zeker van. Ik haal het spel morgen op!!!"

  wat jij zegt!! 😀
  Maar is deze game nou alleen single player of kan je hem ook co-op spelen?"

  Er zijn ook coop levels aanwezig. Dit zijn kleinere levels die je met een vriend kunt spelen. De singleplayer is echter niet in coop te spelen. En de multiplayer is met buggy’s natuurlijk. Let wel, RAGE is wel echt gebouwd om de singleplayer en dat is ook precies de reden dat hij zo goed is! De focus op een sterke ervaring in je uppie! 🙂

 4.   
  Houserz's avatar

  Ik twijfelde toch ook eerst, maar na wat gameplay beelden en deze goede review heb ik hem toch maar besteld, morgen in huis 🙂

 5.   
  H4RDSTYLE's avatar

  Indrukwekkende score. Maar als ik eerlijk ben koop ik deze puur voor de gameplay en niet voor de verhaallijn. Die kleine minpuntje doet me dus helemaal niets. 😀

 6.   
  Alfa Warrior's avatar

  NOTE: Voor mensen met een AMD (zelfs de 5850) let op, de kans dat je FPS gebreken krijgt met dit spel is groot, veel mensen klagen hier over.

 7.   
  H4RDSTYLE's avatar

  Alfa Warrior schreef, "NOTE: Voor mensen met een AMD (zelfs de 5850) let op, de kans dat je FPS gebreken krijgt met dit spel is groot, veel mensen klagen hier over.
  "

  Dus voor de AMD mensen is het wachten op een driver update? Je zou toch zeggen dat de game geoptimaliseerd zou moeten zijn voor release voor zowel AMD en nVidia.
  😕

 8.   
  Jonah's avatar

  Met Nvidia-kaarten lijken vooralsnog geen problemen te zijn, maar het is wachten op een nieuwe driver van AMD, al vrees ik het ergste. Brink presteert namelijk ook heel slecht met AMD-kaarten in het algemeen, dus het is even aankijken.

 9.   
  FishHookz's avatar

  Ik weet niet wat het is maar heb niks met deze game. Hoor de meest fantastische dingen over deze game en Rage heeft een 9.6 gekregen op GN maar iets zorgt ervoor dat ik hem niet haal 😕 Iemand anders hetzelfde gevoel ?

 10.   
  Jonah's avatar

  Je hebt te maken met een nieuw IP, het is afkomstig van een relatief (<- kernwoord) onbekend bedrijf, het is "weer" een shooter en je hebt een flinke lading aan andere titels binnenkort. Ik kan me er zeker wat bij voorstellen. 😉

 11.   
  Hitman047's avatar

  Jonah schreef, "Je hebt te maken met een nieuw IP, het is afkomstig van een relatief (<- kernwoord) onbekend bedrijf, het is "weer" een shooter en je hebt een flinke lading aan andere titels binnenkort. Ik kan me er zeker wat bij voorstellen. 😉 "

  Zal ik dan maar niet gaan zeuren over de 'relatieve' onbekendheid van de makers van Wolfenstein, Doom en Quake?

 12.   
  FishHookz's avatar

  Jonah schreef, "Je hebt te maken met een nieuw IP, het is afkomstig van een relatief (<- kernwoord) onbekend bedrijf, het is "weer" een shooter en je hebt een flinke lading aan andere titels binnenkort. Ik kan me er zeker wat bij voorstellen. 😉 "

  Dat zal het indd wel zijn 😉

 13.   
  Jonah's avatar

  Hitman047″][quote=”Jonah schreef, "Je hebt te maken met een nieuw IP, het is afkomstig van een relatief (<- kernwoord) onbekend bedrijf, het is "weer" een shooter en je hebt een flinke lading aan andere titels binnenkort. Ik kan me er zeker wat bij voorstellen. 😉 "

  Zal ik dan maar niet gaan zeuren over de 'relatieve' onbekendheid van de makers van Wolfenstein, Doom en Quake?[/quote]
  Als je tegen mij roept "id Software", dan wordt mijn innerlijke nerd opgewonden, maar zeg het nou eens tegen de gemiddelde gamer van tegenwoordig. Als het niet Infinity Ward heet, dan kennen ze het tegenwoordig niet...

 14.   
  Hitman047's avatar

  Jonah schreef, "

  ”Hitman047″ schreef, "[quote=”Jonah”].."

  …"

  Als je tegen mij roept “id Software”, dan wordt mijn innerlijke nerd opgewonden, maar zeg het nou eens tegen de gemiddelde gamer van tegenwoordig. Als het niet Infinity Ward heet, dan kennen ze het tegenwoordig niet…[/quote]
  Haha, die innerlijke nerd ken ik ook. Ondanks het feit dat Id toch wel een behoorlijk legendarische ontwikkelaar is, heb je inderdaad gelijk (zoals gewoonlijk). 😉
  Ik zeurde er verder dan ook niet over.

  Overigens valt Rage bij mijdoor de brievenbus terwijl ik dit typ, dus ik zal de game eens snel onder handen nemen.

 15.   
  Jonah's avatar

  Heel veel plezier toegewenst! 😉

 16.   
  Ken2BE's avatar

  Kan dan nu eindelijk die reclame dan weg van de site 😛
  Lijkt mij wel een zeer goed spel, maar nu geen zin in.Wordt hem dus later maar een keer halen.

 17.   
  FishHookz's avatar

  Ken2BE schreef, "Kan dan nu eindelijk die reclame dan weg van de site 😛
  Lijkt mij wel een zeer goed spel, maar nu geen zin in.Wordt hem dus later maar een keer halen."

  Die reclame was irritant he xD

 18.   
  Carcass's avatar

  graag ff wat meer meningen van de game hieronder aub :p

  Ik moet het niet doen maar de kans is groot dat ik hem aan ga schaffen 😮

 19.   
  Kill Gamer 01's avatar

  mooie review,
  ik heb de game gepre-orderd en vrijdagavond krijg ik de Anarchy Edition thuisgestuurd.
  heb op de Gamescom het begin van het eerste hoofdstuk gespeeld. ik kan niet wachten om de game te spelen. 😉

  (nog een vraagje: kost het echt 21 GB om de game op de Xbox 360 te spelen?)

 20.   
  FishHookz's avatar

  ”KillGamer01″ schreef, "mooie review,
  ik heb de game gepre-orderd en vrijdagavond krijg ik de Anarchy Edition thuisgestuurd.
  heb op de Gamescom het begin van het eerste hoofdstuk gespeeld. ik kan niet wachten om de game te spelen. 😉
  (nog een vraagje: kost het echt 21 GB om de game op de Xbox 360 te spelen?)"

  Als er een nieuwsbericht was van dat de installatie 21 GB groot was voor de Xdoos 360 dan zal het wel waar zijn he 😉

 21.   
  colin_kazim's avatar

  Senzanome schreef, "Ik weet niet wat het is maar heb niks met deze game. Hoor de meest fantastische dingen over deze game en Rage heeft een 9.6 gekregen op GN maar iets zorgt ervoor dat ik hem niet haal 😕 Iemand anders hetzelfde gevoel ?"

  Dit ging dus door me heen tijdens het lezen van deze review…

 22.   
  Gajes859's avatar

  Ik twijfel niet en koop deze game direct. Dit is mijn genre en gezien een aantal goede reviews zit het wel goed denk ik. Wel een paar (hele) negatieve gezien, maar je moet mij ook geen hack and slash game laten reviewen. De rest was overwegend heel positief. 🙄

 23.   
  Koen45's avatar

  Jonah schreef, "

  ”Hitman047″ schreef, "[quote=”Jonah”].."

  Zal ik dan maar niet gaan zeuren over de ‘relatieve’ onbekendheid van de makers van Wolfenstein, Doom en Quake?"

  Als je tegen mij roept “id Software”, dan wordt mijn innerlijke nerd opgewonden, maar zeg het nou eens tegen de gemiddelde gamer van tegenwoordig. Als het niet Infinity Ward heet, dan kennen ze het tegenwoordig niet…[/quote]
  Klopt Jonah. Alhoewel vond ik Duke Nukem wel een grote teleurstelling als je de oudere Duke Nukem’s gespeeld hebt.

 24.   
  H4RDSTYLE's avatar

  Koen45″]

  ”Jonah schreef, "[quote=”Hitman047″ schreef, ".."

  Als je tegen mij roept “id Software”, dan wordt mijn innerlijke nerd opgewonden, maar zeg het nou eens tegen de gemiddelde gamer van tegenwoordig. Als het niet Infinity Ward heet, dan kennen ze het tegenwoordig niet…"

  Klopt Jonah. Alhoewel vond ik Duke Nukem wel een grote teleurstelling als je de oudere Duke Nukem’s gespeeld hebt.[/quote]

  Duke Nukem is niet van id software maar van 3D Realms..

 25.   
  mmx's avatar

  Ik ben deze game al druk aan het spelen ID heeft weer een toppertje neergezet .

 26.   
  DeAdSeYe's avatar

  Op de PC is het een totale FLOP, geen opties om graphics in te stellen, daarnaast ook nog eens veel problemen en een ROT console port!

  Ik wacht fijn op een aantal patches voordat ik ga beginnen aan deze game…

 27.   
  cookymonster's avatar

  dit heeft me overtuigd, ik ga hem halen 😉

 28.   
  Vlad-x's avatar

  Senzanome schreef, "Ik weet niet wat het is maar heb niks met deze game. Hoor de meest fantastische dingen over deze game en Rage heeft een 9.6 gekregen op GN maar iets zorgt ervoor dat ik hem niet haal 😕 Iemand anders hetzelfde gevoel ?"

  Ja, toen ik eerdere dingen/trailers las/zag had ik ook zoiets van ‘Meh’. Maar nu ik zie dat ie wel 0,1 hoger dan games als L.A. Noire en Mass Effect 2 krijgt, denk ik toch echt dat ik t minstens een keer moet proberen, maar als je me hiervoor had gevraagd of ik m zou halen, ik een harde ‘Nee’ in je gezicht gespuugd had. x)

 29.   
  thijs96's avatar

  nice review! ik zal hem binnenkort ook maar eens aanschaffen

 30.   
  dicapo's avatar

  Het is dat er de komende tijd zoveel games komen. Deze gaat eerst maar eens op de watchlist 😆

 31.   
  Bones's avatar

  Deze lijkt mij wel wat, ik ga hem dadelijk toch even kopen.
  Het doet mij wel een beetje denken aan Jak and Daxter als ik deze review lees, maar dan als shooter versie.
  🙂

 32.   
  sthij's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Op de PC is het een totale FLOP, geen opties om graphics in te stellen, daarnaast ook nog eens veel problemen en een ROT console port!
  Ik wacht fijn op een aantal patches voordat ik ga beginnen aan deze game…"

  is id niet begonnen op de pc….

 33.   
  glennoz's avatar

  Ik Zou deze game zowiezo even uitproberen je kan knallen racen lijkt me vet.!!