Star Wars: The Complete Saga blu-ray

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk mogen we weer terug naar dat melkwegstelsel hier ver vandaan. De Saga van George Lucas ziet er op blu-ray beter uit dan ooit tevoren. Kunnen we hier spreken van de ultieme Star Wars collectie?

A long time ago….

Het internet staat er weer vol mee; fans die klagen over het feit dat Lucas weer aspecten uit zijn film heeft aangepast (of verbeterd) en het niet kon laten bij wat het ooit was. Dit zal nooit veranderen, Lucas heeft ooit een compleet nieuw einde aan Episode V toegevoegd toen de film nog in de bioscopen draaide. Fans schreeuwen moord en brand terwijl de blu-ray box wel de best verkopende box op het platform aller tijden is geworden. Het zegt veel over Lucas en het vertrouwen in zijn eigen visie, zelfs als die visie even wat anders is dan wat fans willen.

Al snel werden complete boycots opgezet. “Koop deze box niet, Lucas heeft weer veranderingen doorgevoerd en de originele versies zijn niet aanwezig!” Toch wist Star Wars The Complete Saga dé meest geanticipeerde blu-ray box van het jaar te worden. Ook liggen er twee losse pakketen in de winkel met daarin de originele en de prequel trilogieën, maar wij gaan het hebben over de box met alle films en de vele, vele extra’s. Heb jij hem nog niet in je collectie omdat je klaar bent met die veranderingen in je favoriete filmreeks? Lees dan vooral verder.

…in a galaxy far, far away….

Star Wars heeft heel wat heruitgaven gehad sinds de tijd dat de film voor het eerst in de bioscopen verscheen. In 1997 verschenen de special editions van de drie films opnieuw in de bioscoop. Lucas nam gebruik van de technologie die nu wel voorhanden was en poetste speciale effecten op of verving gedeelten waar hij helemaal niet tevreden over was. Iets wat rijkelijk aan bod komt in “the anatomy of a Dewback”, een korte documentaire waarin Lucas uitlegt waarom deze wezens in de film zijn gezet. Daarnaast waren deze special editions een mooie leerschool om alvast aan de technologie te werken voor de 1999 release van Episode I: The Phantom Menace. In latere uitgaven heeft Lucas steeds weer dingen weten te veranderen. Volgens fans sloeg de man door toen ineens Hayden Christensen (Anakin Skywalker uit Episode II en III) verscheen in Return of the Jedi in plaats van de originele acteur Sebastian Shaw.

Deze aanpassingen zijn allemaal aanwezig in de blu-ray uitgave, maar George Lucas is George Lucas niet als hij niet wederom nieuwe aanpassingen door zou voeren. Dit keer heeft hij zich echter niet alleen beperkt tot de oude trilogie, ook de prequel trilogie is onder handen genomen. Zo is de pop die gebruikt is om Yoda tot leven te wekken in The Phantom Menace vervangen door een computermodel. Hierdoor lijkt Yoda sprekend op zichzelf in de twee vervolgfilms en beweegt het personage beter dan ooit tevoren. Andere veranderingen vinden we toch echter weer terug in de eerste trilogie. De Ewoks knipperen nu met hun digitale ogen, Obi-Wan’s schreeuw is buitenaardser en Vader schreeuwt het uit wanneer hij The Emperor verslaat. Of je een voorstander bent van de veranderingen ligt aan jezelf. Persoonlijk kon ik ze allemaal zeer waarderen, behalve die van Darth Vader. Het maakt de desbetreffende scène minder intens.

The Force is strong with this one…

Natuurlijk ben je benieuwd hoe de oude films eruit zien op de blu-ray discs. Wanneer je de films in chronologische volgorde bekijkt zie je natuurlijk dat de technieken in Episodes I, II en III veel verder ontwikkeld zijn dan in IV, V en VI. Dat gezegd hebbende moet ik vermelden dat mijn mond letterlijk openviel toen de Stardestroyer in het begin van Episode IV mijn HD-scherm vulde. De beelden zijn ongelooflijk helder, enorm scherp en lijken soms zelfs uit deze tijd te komen. Af en toe vallen enkele delen op die minder scherp zijn, maar vervelend is het nooit. Natuurlijk vind je af en toe nog wat ruis op de achtergrond, maar wetende dat de film inmiddels 34 jaar oud is, heeft het team achter deze release flink haar best gedaan om de standaarden van deze tijd te evenaren. Episode III: Revenge of the Sith is natuurlijk helemaal digitaal gefilmd en is daarom visueel de film die je opzet om je HD-scherm eens goed te testen.

Ook ging mijn Star Wars hart harder kloppen bij het horen van de 6.1 DTS geluidsmix die in elke film te vinden is. Het geluid van de oude films is opnieuw gemixt, onder toeziend oog van geluidsdesigner Ben Burtt en George Lucas, en klinkt beter dan ooit tevoren. De geluiden van de vele schepen, lightsabers en blasters dreunen je kamer binnen en voel je door je lichaam gieren. Daarnaast klinkt de epische muziek van John Williams heroïscher dan vroeger en kreeg ik, nadat ik de film misschien wel honderd keer heb gezien, opnieuw kippenvel bij The Imperial March. Star Wars staat sowieso al jaren bekend om het perfecte gebruik van geluid en deze set toont aan waarom.

May the extra’s be with you…

De zes films zijn voorzien van twee audio commentaren. Eén van Lucas zelf die we al kenden van de dvd-uitgave en één die bij elkaar is geraapt door geluiden uit oude interviews met elkaar te verweven. Dit pakt zeer goed uit en het lijkt alsof de cast van de film gewoon commentaar geeft op wat ze zien. Daarnaast zitten in het Complete Saga pakket drie extra blu-ray’s die van jou een lopende Star Wars encyclopedie maken. De eerste twee laten je zien hoe de zes films tot stand zijn gekomen. Per trilogie zie je hoe er om is gesprongen met het verhaal, de vormgeving van het universum en hoe het van concept naar het beeld is gebracht. Daarnaast vind je van elke film de verwijderde scènes. Sommige helemaal in zwart-wit, anderen waar al stukken aan gewerkt is. Af en toe zorgt dit voor een flinke glimlach.

De derde disc staat wederom vol met documentaires. Naast een zeer interessant gesprek met de mensen achter The Empire Strikes Back, dertig jaar na de release en een hommage aan het 501th (zoek ze maar eens op) vind je hier de originele making-offs uit de tijd dat de films uitkwamen en negentig minuten aan spoofs. That 70’s Show, The Simpsons, How I Met Your Mother, Family Guy, Robot Chicken, ze maken allemaal hun opwachting.

Conclusie

Star Wars The Complete Saga is een boxset geworden die niet alleen in de collectie van een echte Star Wars fan moet staan, een echte filmfan mag deze box niet negeren. De beelden zijn sterk, het geluid magistraal en de extra’s (de volle veertig uur) geven je meer weetjes dan je lief is. De films zijn tijdloos en deze box zorgt ervoor dat tijdloos net wat langer gaat duren…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren