Sniper: Ghost Warrior

Al een jaar eerder mochten we Sniper: Ghost Warrior op de PC en Xbox 360 verwelkomen en nu is de game dan eindelijk voor de PlayStation 3 te krijgen. Het spel lijkt niet een jaar achterhaald; plak daar gerust nog een paar jaartjes bij. Op vele fronten doet Sniper: Ghost Warrior het fout, maar omdat ik in shooters erg graag een sluipschuttersgeweer in handen neem, moet ik zeggen dat deze game me wel heeft vermaakt. De kritiek van de eerdere platformen zijn gedeeltelijk weggewerkt en PlayStation 3-bezitters krijgen wat meer content, al is dit niet voldoende om goed verstopt te kunnen blijven zitten.

Let’s snipe

Inderdaad, snipen is vet. Als je de juiste game hebt, zoals een Battlefield 2, dan kun je heerlijk ergens liggen campen en proberen jouw voordeel te halen uit een flinke afstand. Omdat ik een sniperrifle zo geweldig vind, had ik dan ook hoop in Sniper: Ghost Warrior; een titel die (vrijwel) volledig draait om het van een afstand neerschieten van vijanden in een ghillie suit. Dit aspect van het spel zit dan ook prima in elkaar, maar daar later meer over.

Sniper: Ghost Warrior gaat erom dat je in je eentje, soms met hulp van andere vriendschappelijke troepen, een drugsbaron moet zien te vinden. Echter, op de meest lompe manieren verlies je die kerel steeds weer uit het oog of schiet je de verkeerde persoon neer. De uitleg van een missie wordt gedaan door een voice-over waarbij je een kaart voorgeschoteld krijgt. In cutscenes steekt de hoofdpersoon vijanden neer of zie je hem in nieuwe gebieden terechtkomen. Heel boeiend komt het allemaal ook niet over en zit heel fout in elkaar, maar Ghost Warrior moet het dan ook niet van het verhaal hebben.

Van een afstand

Waar dit spel goed in is, is het gebruikmaken van je sluipschuttersgeweer. In de meeste shooters hebben de omgeving en weersomstandigheden geen invloed als je van ver schiet, maar in Sniper: Ghost Warrior dus wel. Hoe slechter het weer of hoe harder de wind, hoe lastiger het is om vijanden neer te halen. Soms moet je een flink stuk boven een vijand richten wil je hem raken. Wel krijg je wat hulp door middel van een rode dot in je vizier. Dat puntje geeft aan hoe de wind staat en waar je dus de scope van je sniperrifle moet plaatsen. Het is misschien wat simplistisch, maar een vijand van een behoorlijke afstand raken blijft erg enerverend. Vooral wanneer je een perfecte headshot creëert die je in een slow motion cutscene te zien krijgt. De filmpjes zijn over te slaan, al zien ze er toch stiekem te vet uit om door te drukken. Je zal bovendien op je hartslag moeten letten, die stijgt wanneer je een sprintje trekt. Doordat de hoofdpersoon zwaarder gaat ademen – wat je ook hoort, zal het wapen minder stabiel in de hand liggen, wat ook realistisch en goed aanvoelt.

Bugs en AI

Het snipen kan dan prima werken, maar het overgrote deel van de game bestaat uit mankementen. Overal kom je bugs tegen, van zwevende wapens tot voorwerpen waar je plots niet voorbij kunt en vijanden die op de meest onwerkelijke plekken dood liggen te bloeden. De balans tussen snel dood en onsterfelijk lijkt ook zoek, omdat tegenstanders soms kogels opnemen zonder schade op te doen. Verder is het bedroevend te stellen met de kunstmatige intelligentie van zowel de slechteriken als je kameraden. Vijanden zoeken vrijwel geen dekking, zelfs niet als hun vriendjes neer worden gehaald. De ene keer word je ongelooflijk snel gezien, terwijl je ergens in de bosjes ligt met je ‘onzichtbare’ pak, maar zodra je een keer opvallender naar vijanden toe sluipt, ziet niemand je. De schutters aan jouw kant verrichten daarentegen veel te weinig werk. Op missie in een boot moet jij alles en iedereen neerhalen, hoewel het toch anders kan. Als je namelijk met een andere sluipschutter afspreekt dat hij de rechter vijand pakt en jij de linker, dan werkt dat weer wel.

Tevens is Ghost Warrior grafisch behoorlijk achterhaald. De eentonige jungleomgevingen kunnen anno 2011 vele malen beter en het leveldesign is zonde. Er zijn overal onzichtbare muren en je hebt amper vrijheid een mooi sniperplekje uit te zoeken, terwijl zo’n game er zich perfect voor leent. Sporadisch mag je een berg opklimmen om dan wel te gaan liggen en hét overzicht te hebben op alle vijanden. De gebieden zijn dus erg scripted en je zicht is beperkt; vijanden zijn soms zelfs na het inzoomen slecht zichtbaar vanwege het gebrek aan draw distance. Ook zijn de pixels op dat moment te goed in beeld.

Tijdens missies mag je nog wel kiezen of je daadwerkelijk gaat sluipen en voorzichtig voorbij vijanden probeert te komen, of een soort hit ’n run toepast. Je hebt altijd wel een pistooltje bij de hand en zo nu en dan kun je ervoor kiezen het hele sniper gebeuren los te laten en een mitrailleur op te pakken. Dit werkt echter niet zo lekker als een sniperrifle, dus je zult snel terugkeren naar het echte werk.

Stealthy of niet?

Sniper: Ghost Warrior heeft een online multiplayer, maar er is daadwerkelijk amper iemand online te vinden. Na wat speurwerk kunnen we tot de conclusie komen dat het spel geen meerwaarde biedt in het multiplayer gedeelte. Het is lichtelijk te vergelijken met andere shooters die sniperrifles bieden en veel last van campers zul je ook hebben.

Conclusie

Er moet gezegd worden dat een game als Sniper: Ghost Warrior potentie heeft, gezien het snipen goed is uitgewerkt en een realistische indruk weet te wekken. Ik heb me dan ook prima vermaakt met dit element, maar het is jammer dat de rest van het spel ondermaats is. Grafisch ver achterhaald, een draw distance van niets in een snipergame en een verhaal waar weinig over te zeggen valt. Daarnaast zijn de scripted gebieden en de beperkte vrijheid voor zo’n game funest om er een goed cijfer aan te hangen. Hopelijk kan Sniper: Ghost Warrior 2 veel meer, maar dit spel kan met één heel goed punt toch geen voldoende krijgen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Snipen goed en realistisch uitgewerkt
 • Slow motion headshot cutscenes

Wat is NOT

 • Fout verhaal
 • Grafisch ondermaats
 • Eentonige gebieden en beperkte vrijheid
 • AI

5

 1.   
  ckerigon's avatar

  Slechtste game ooit wat een waardeloze game was dit zeg..
  Alleen waarom komen jullie zo laat met deze review eigelijk?

 2.   
  DanielBos's avatar

  Deze game was idd erg slecht. Ik had gehoopt dat het tof zou worden, maar helaas.

  Waarom zo laat de review trwns? De game is al een jaar uit ofzo?

 3.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  DanielBos schreef, "Deze game was idd erg slecht. Ik had gehoopt dat het tof zou worden, maar helaas.
  Waarom zo laat de review trwns? De game is al een jaar uit ofzo?"

  De Pc en Xbox versie zijn inderdaad een jaar uit.
  Ik zelf had dit wel verwacht de Xbox en Pc waren ongeloofelijk slecht dus waarom maken ze dan nog een PS3 versie, je krijgt de zelfde resultaten ongeacht de nieuwe levels en wapens.

 4.   
  M@tthijs's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "

  ”DanielBos” schreef, "Deze game was idd erg slecht. Ik had gehoopt dat het tof zou worden, maar helaas.
  Waarom zo laat de review trwns? De game is al een jaar uit ofzo?"

  De Pc en Xbox versie zijn inderdaad een jaar uit.
  Ik zelf had dit wel verwacht de Xbox en Pc waren ongeloofelijk slecht dus waarom maken ze dan nog een PS3 versie, je krijgt de zelfde resultaten ongeacht de nieuwe levels en wapens. "

  Waarschijnlijk omdat het het toch nog redelijk deed in de verkoopaantallen. Daardoor dacht de ontwikkelaar vermoedelijk dat ze er nog wel een quick buck mee kon maken.

 5.   
  ckerigon's avatar

  Vervolg mag van mij best komen, want het concept vind ik wel vet..
  Maar please doe wat aan de AI die was echt baggggger en bagger slecht..

 6.   
  FishHookz's avatar

  Vind het cijfer zeer onterecht 👿 Ik vond het een leuke game en het sniper werk was zeer realistisch alleen er zaten wat bugs in waar ik trouwens weinig last van had en het verhaal was een beetje waardeloos maar ik vermaak me nogsteeds met deze game en de multiplayer is zoveel keer beter dan die van Call of Duty 😉

 7.   
  theis's avatar

  de ai was inderdaad om te huilen in dit spel

 8.   
  DeAdSeYe's avatar

  Door deze kleine minpuntjes is het geen groot succes geworden. Deze game had iets, en was ook verfrissend tegen andere shooters omdat het hier puur draait om scherpschieten.
  Alhoewel sommige levels helaas ook close combat was, dat viel wat tegen.

  De AI wasinderdaad slecht en de MP maps vond ik niet erg goed passen, en waren unbalanced.
  Als de minpuntjes weg waren gewerkt, dan was dit een goede game geworden.

  Hoop tot ze in het volgende deel hier beter op letten, en ook echt alleen een sniper spel maken. En de Graphics laten we eerlijk zijn, zo slecht ziet het nou ook weer niet uit. Hier en dar wat schoonheids foutjes, maar niks is perfect toch? Op de pc ziet het toch best wel mooi uit.

 9.   
  meatball's avatar

  Ik vond de pc versie nog wel redeljk vermakelijk anders 8)

 10.   
  toeter83's avatar

  Dit spel kan een goeie worden als ze wat aan de minpunten doen. Dit is een nieuw cocncept voor games dus inpricipe een goudmijn als het goed word uit gewerkt.

 11.   
  Daniel Z's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Door deze kleine minpuntjes is het geen groot succes geworden. Deze game had iets, en was ook verfrissend tegen andere shooters omdat het hier puur draait om scherpschieten.
  Alhoewel sommige levels helaas ook close combat was, dat viel wat tegen. "

  Deze game heeft ook absoluut iets. Het snipen zit cool in elkaar en het bood ook een frisse ervaring, maar als de rest van de game prut is, kun je niets anders dan zo’n cijfer geven.

  Ik vond de pc versie nog wel redeljk vermakelijk anders 8)

  Oh, maar het spel is ook best vermakelijk hoor, dus de échte sluipschutter fanaten kunnen Ghost Warrior nog overwegen. Hij ligt ook voor een redelijk zacht prijsje in de winkel.

 12.   
  Mr Sonic's avatar

  Wat een baggergame.

 13.   
  Jarek's avatar

  Leuk spel, Op de pc vond ik het zeker vermakelijk.
  Zaten wel wat fouten in, Maar ik heb me er zeker mee vermaakt.

  En ik vond het er grafisch trouwens best goed uitzien hoor.
  Daar ben ik het dus niet mee eens.

 14.   
  cool ice's avatar

  toen ik voor het eerst van dit spel hoorde leek het me wel awesome, maar ik heb wat gameplay gezien, en nu lees ik dit, nee, hoef ik niet.

  erg zonde, het had zo’n mooi spel kunnen zijn, vooral omdat er verder geen sniper-games zijn. het zal veel leuker en beter zijn om gewoon in bad company 2 te gaan snipen.

 15.   
  DutchmanDevil's avatar

  heb em gespeeld op de PC, maar ik was het al snel zat

 16.   
  -B9D7L-'s avatar

  ik heb de game zelf niet maar als iedereen dat die slecht is geloof ik het wel
  maar de trailer ziet er wel nice uit 8)

 17.   
  Epic-Max's avatar

  ze laten het er mooier uit zien dan dat het is

 18.   
  fonsie2's avatar

  het fimplje is toch wel tof 😀

 19.   
  LennardF1989's avatar

  Heb je ook de PC versie geprobeerd, die is best vet (muis vs controller sniping). AI is wat overpowered, maar verder ziet het er goed uit – het spel wordt zelfs vergeleken met Crysis 1, dat zegt toch iets (tevens de vader van de Dead Island engine).

  Het enige wat ik NIET leuk vind is dat je in MP in levels naar de overkant kan rennen om iedereen te kniven – in tegenstelling tot de CoD MP tegenhangers met grote rivieren ertussen -. Verder heb ik iets met lekker snipen, vind het heerlijk op een plekje te zitten en te wachten op die ene lucky shot. Ik heb in oude CoD en CoD4 DAGEN in sniper-servers doorgebracht met speciaal daarvoor ontworpen levels, prachtig.

 20.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  het filmpje vet?? wtf wat slecht is de film zeg!

 21.   
  kevinagent's avatar

  het snipen was dus epic. verhaal leuk opgezet maar de rest sucked. Zeer jammer want ik vind het idee van een snipe based game zeer mooi.

 22.   
  blackname's avatar

  op de screens en filpmje zien de graphics er nog wel okee uit. vind ik dan he.

 23.   
  ariejanprins's avatar

  Ik vind de conclusie grafisch achterhaald wat krom.
  De textures zitten goed in elkaar en doen zeker niet onder voor een MW2

  Zeker voor de pc is dit een game die op grafisch vlak nu nog mee kan.
  De buggs zijn wat vervelend, maar die vind ik in MW3 ook.
  Zwevende wapens etc.

  Dus een fel oordeel voor een goed spel.
  De echte onovertrefbare shooter moet nog gemaakt worden, en laat ik hopen dat die er nooit komt. Dan betekend het dat er geen nieuwe concepten en games komen!

 24.   
  FishHookz's avatar

  Niet zo zeiken allemaal, ik vond het een leuke en goede game alleen vond het jammer van de bugs en het vage verhaal 😆

 25.   
  FireBallz's avatar

  Vond het gewoon een goede leuke game met een nieuw concept waar zeker nog wat rek inzit

 26.   
  FireBallz's avatar

  Helaas geef ik een 3 ipv 7,5 mn telefoon doet raar. Maar in elk geval ik geef een 7.5 .