RAGE E3 Hands on

Op de E3 van 2010 was RAGE voor mij de verrassing van de show. De fantastische graphics, gecombineerd met vele snufjes, lekker schietwerk en een open wereld spraken mij toen al aan en inmiddels heb ik de game meerdere malen mogen aanschouwen. Waar ik in Salt Lake City, tijdens de Bethesda Gamer Days, aan de slag ben gegaan met de multiplayer van de game, was het op de E3 tijd om een level te spelen dat nieuw voor mij was: Authority Prison.

Puzzels, gadgets en wapens

Een groot deel van RAGE is het aannemen van verschillende opdrachten bij heel veel NPC’s en zo kreeg ik nu de opdracht om iemand te bevrijden uit Authority Prison. De Authority is het heersende leger in RAGE en omdat we in een post-apocalyptische wereld leven, is niet iedereen het met hun leiding eens. Zo ook de speler niet en zo zette ik voet in een gevangenis van deze boosaardige factie. Wat direct opvalt is dat het bij RAGE niet enkel draait om de actie, maar ook om puzzel-elementen, die je steeds iets dieper in de gevangenis laten komen. Daarbij leunt de game natuurlijk voornamelijk op de bekende gadgets en ook deze komen goed van pas in de gevechten.

Allereerst de puzzels, een element dat jammer genoeg steeds minder vaak voorkomt in shooters, maar in RAGE des te meer. De vloer van de gevangenis stond onder stroom en aan mij de taak die stroom uit te zetten om verder te komen. Elke vloer heeft een generator en met de gevonden EMP-granaten is de oplossing gemakkelijk te bedenken. Echter, hoe je die generatoren bereikt verschilt per kamer en zo zal je soms lastigere capriolen moeten uithalen om een goed zicht te krijgen, om zo je EMP-granaat goed te werpen. Het is heerlijk om niet altijd bezig te zijn met gevechten, maar als die wel aan de orde komen heb je ook je gadgets hard nodig.

A.I.

De A.I. van RAGE is namelijk reteslim en tegenstanders (The Authority) zullen er alles aan doen om weg te duiken, vooruit te sprinten en je te flanken. Meer dan eens was ik dan ook bijna dood en kon ik net op het laatste moment een Spider Drone oproepen om mij te assisteren bij het gevecht. De Spider Drones zijn mechanische spinnen, die zeer realistisch bewegen, wat ze een ideale partner maakt. Om kleine obstakels klimmen ze gemakkelijk heen en ze lopen precies hetzelfde als hun broertjes van vlees en bloed. Ook de draagbare turrets komen vaak goed van pas. Plaats deze geweren op een bepaalde plek om je vijanden af te leiden, zodat je zelf kunt flanken.

Een ander leuk aspect van RAGE is het gebruik van verschillende wapens, die ook nog eens aan te passen zijn qua munitie. Exploderende kogels zijn schaars, maar een perfecte oplossing voor een grote groep vijanden. Let echter wel, nieuwe munitie kost tijd vanwege het verwisselen van de kogels. Tactiek is dus ook hier van groot belang. Ook de kruisboog is een heerlijk wapen, die met één schot in het hoofd altijd dodelijk is. Nadeel daaraan is dat er per kogel herladen moet worden, waardoor elke kogel moet tellen. Andere pijlen zijn ook te gebruiken en zo is het mogelijk om een groep tegenstanders te elektrocuteren met elektrische pijlen. De tactische opties zijn dus legio aanwezig.

Voorlopige conclusie

Hoe vaak ik RAGE nog te spelen krijg voor zijn release in oktober is mij nog niet duidelijk, maar wat ik wel weet is dat RAGE een heerlijke shooter gaat worden. Een post-apocalyptische wereld, waar je gebruik maakt van de meest vette wapens, gadgets en voertuigen en dat gecombineerd met varierende opdrachten, die zich niet alleen focussen op combat, maar ook op puzzels. De E3-demo heeft me ook nog eens duidelijk gemaakt dat de game een zeer sterke A.I. bevat en er nog steeds schitterende uitziet. Als je al die dingen bij elkaar optelt, zal elke shooterfanaat uitkijken naar deze game, die in oktober zal verschijnen.

 1.   
  JonsoN's avatar

  GOTY, period! 8)

 2.   
  cookymonster's avatar

  dit word echt wel het jaar van bethesda, zo veel goede games in een jaar!

 3.   
  Houserz's avatar

  Holy Fuck dit is nog veel beter dan ik dacht dat het zou worden, kan niet wachten tot ik het kan spelen, dit is echt het jaar van Bethesda.

 4.   
  Sarge's avatar

  Het wezen op de voorlaatste screen is echt wel badass 8)

 5.   
  Fat Hobbit's avatar

  super nice deze game 😀