Might & Magic: Clash of Heroes (console)

Might and Magic: Clash of Heroes is iets meer dan een jaar geleden verschenen voor de Nintendo DS en bleek een aangename verrassing te zijn. Het was wellicht geen klassieke Might and Magic-game en de stijl was flink anders, maar toch werd de game heel positief ontvangen. Nu, iets meer dan een jaar later, komt deze game ook naar de consoles. Gaat het om een slordige port, of is de console-versie van Might and Magic: Clash of Heroes opnieuw een pareltje?

In Might and Magic: Clash of Heroes kruip je afwisselend in de huid van een van de vijf verschillende helden van dit verhaal: Anwen, Godric, Fiona, Aidan en Nadia. Ieder van deze vijf helden behoort tot een bepaalde factie en elke factie heeft zo zijn eigen legereenheden. Deze legereenheden heb je nodig tijdens gevechten, waarbij je lekker moet puzzelen.

Drie op een rij

Het puzzelen bestaat voornamelijk uit het maken van rijtjes van drie van dezelfde kleur legereenheid. Doe je dit, dan kan deze legereenheid je vijand na een bepaald aantal beurten aanvallen. Hoeveel beurten je moet wachten voordat de legereenheid aanvalt en hoe hard de uit te delen klap aan zal komen, verschilt uiteraard per legereenheid. Je moet hier dus goed mee omgaan en een goede strategie kiezen, maar daar houdt het qua strategie niet op. Je hebt namelijk ook nog sterkere troepen, waarbij je niet altijd drie op een rij moet maken, en verschillende technieken zoals linking, het stapelen van troepen en het maken van muurtjes ter verdediging.

Het gevechtssysteem is dus behoorlijk uitgebreid en doordat elke held en bijbehorende factie andere skills hebben is er qua strategie behoorlijk wat variatie mogelijk. Doordat je na een relatief korte tijd aan de slag moet met een nieuwe held, wordt het qua strategie nooit echt saai. Bovendien hebben sommige gevechten een extra hindernis of moeilijkheid, waarbij je bijvoorbeeld een bepaalde legereenheid aan de vijandelijke kant van het veld wel of juist niet moet raken. Daarnaast zijn er, verspreid door het spel heen, ook verschillende puzzels waarbij je binnen een bepaald aantal beurten je vijand moet verslaan.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

De singleplayer bestaat voornamelijk uit het volgen van de verhaallijn, afgewisseld met wat side quests en extra puzzels. Zoals je wellicht al zou verwachten is de singleplayer van de consoleversie vrijwel identiek aan die van handheldversie, op de graphics na. De graphics hebben een flinke opknapbeurt gekregen, waarbij de pixelachtige sprites zijn vervangen door tekeningen. Een mooie update, die ervoor zorgt dat deze game niet aanvoelt als een makkelijke, rechtstreekse port. Er is echter wel een verschil tussen de handheldversie en de console-versie en die zit hem in de multiplayer.

Bij de handheldversie was uiteraard ook al een multiplayer aanwezig, maar de Xbox 360 en PlayStation 3 zijn vanwege Xbox Live en PlayStation Network veel geschikter voor online multiplayer. Nieuw in de consoleversie is de multiplayer mode met vier spelers, die zowel in co-op als competitief te spelen is. De multiplayer is vooral leuk om te spelen na het voltooien van de singleplayer, omdat je zo extra speeltijd en uitdaging uit deze game haalt.

Conclusie

Ook de consoleversie van Might and Magic: Clash of Heroes is weer een erg leuke game, waarbij puzzelen, strategie en RPG lekker worden gecombineerd. De singleplayer blijft leuk en ook de multiplayer is weer helemaal top. Er is niet veel verschil met de handheldversie, maar doordat de de multiplayer bij de consoleversie veel beter tot zijn recht komt, krijgt deze nieuwe uitvoering toch een hoger cijfer.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Ongelofelijk verslavend
 • Online multiplayer komt goed tot zijn recht
 • Goede mix van puzzelen
 • strategie en RPG
 • Kleine tweaks van de gameplay
 • Mooie update van graphics

Wat is NOT

9.6

 1.   
  ExtremeDotCom's avatar

  mooie review,deze is echt 1 van de games dat ik dit jaar moet hebben,en de punten zullen er ook niet over liegen..

 2.   
  Fabianb's avatar

  Er is toch wel iets dat niet zo goed is?

 3.   
  RinusReetRidder's avatar

  Op de DS echt een geweldige game, zeker het hoge cijfer waard als ze dit zo te lezen mooi hebben geport 8)

 4.   
  Verwijder Mij!'s avatar

  Ziet er leuk uit 😀