True Grit

Een stijlvolle film met een lekker westerngehalte kan je wel aan Joel en Ethan Coen overlaten. Dit bewezen ze al met het geprezen No Country for Old Men en nu duiken ze nog eens wat dieper in het ouderwetse Wilde Westen met True Grit. Een tiental Oscarnominaties hebben ze al op zak en dat is meer dan terecht.

Oud verhaal, nieuw jasje

True Grit vertelt een verhaal dat oorspronkelijk als boek van Charles Portis verscheen in 1968 en een jaar later al verfilmd werd. De setting is het ‘Wilde Westen’ tegen het einde van de 19e eeuw. De jonge meid Mattie Ross (Hailee Steinfeld) hoort dat haar vader vermoord en bestolen is door zijn eigen werknemer, Tom Chaney (Josh Brolin). Mattie reist af naar het stadje waar het lichaam van haar vader is, alwaar ze besluit om niet alleen het lichaam veilig te stellen, maar tevens jacht te maken op Chaney om haar vader te wreken.

Als tienermeid heeft ze uiteraard hulp nodig bij deze dodelijke jacht en ze besluit om de meest meedogenloze US Marshal in te huren: Reuben J. “Rooster” Cogburn. In de originele film was dit nog een glansrol van de legendarische John Wayne, die een Oscar won voor deze prestatie, en het leuke feit wil dat Jeff Bridges deze keer ook kans maakt op een Oscar voor zijn rol als Rooster Cogburn. Er blijken echter meer mensen baat te hebben bij de vangst van Tom Chaney. De Texas Ranger LaBoeuf (Matt Damon) maakt al tijden jacht op Chaney en heeft ook zijn redenen om deze crimineel in handen te krijgen. En zo gaan drie excentrieke mensen op avontuur en zullen hun wegen elkaar regelmatig kruisen.

Op de goede plek

True Grit heeft meerdere aspecten die de film zo bijzonder maken. Allereerst is daar een geweldige cast, met sublieme prestaties van Jeff Bridges en Hailee Steinfeld. Bridges weet de lompe, ‘trigger happy’ Marshal prima neer te zetten en creëert op zijn eigen manier een echte anti-held. Afstandelijk, maar met het hart op de goede plek als het erop aankomt. Steinfeld weet als jonge Mattie Ross eveneens een geweldig personage vorm te geven en hoewel ze door haar verschijning misschien wat schattig over kan komen, is deze wraaklustige tiener zeker niet op haar mond gevallen. Ze voelt zich ogenschijnlijk op haar gemak te midden van de vuurgevechten en zonderlinge figuren. Zowel Steinfeld als Bridges maakt meer dan terecht kans op een Oscar voor respectievelijk beste vrouwelijke bijrol en beste mannelijke hoofdrol.

Joel en Ethan Coen maken daarnaast ook kans op zo’n gewilde prijs en dat hebben ze te danken aan een geweldige manier waarop ze dit westernverhaal tot leven wekken. De zoektocht naar Tom Chaney heeft een donker randje, terwijl er toch ook zo nu en dan momenten aan bod komen die je even laten lachen. De hoofdpersonen vormen een bijzonder groepje en er ontstaan regelmatig lastige situaties, doordat ze allemaal hun eigen wensen hebben. Mattie wil bij voorkeur Tom Chaney persoonlijk een kogel door zijn kop jagen, terwijl LaBoeuf meer oog heeft voor de riante premie die hij kan krijgen als hij Chaney levend naar Texas weet te krijgen.

Dat de cast zo lekker uit de verf komt, maakt het des te vervelender dat True Grit qua cinematografie zo generiek aanvoelt. De prairies, wilde landschappen… het had allemaal zo uit een andere western geplukt kunnen zijn. Gek genoeg maakt de film ook op dit vlak kans op een Oscar, maar ik acht de kans klein dat ze die daadwerkelijk winnen. Dit generieke gevoel wordt echter netjes gemaskeerd door een prettige westernsfeer, wat een groot compiment is voor de heren van de regie.

Conclusie

Fans van de Coen Brothers kunnen opgelucht adem halen, want ze doen het weer! True Grit is een waardige remake van een prachtig westernverhaal, waarbij Jeff Bridges en Hailee Steinfeld duidelijk de show stelen. Hoewel de film zwaar op dialogen leunt, wordt het nergens saai of traag en is er altijd wel wat onverwachte actie om je te verrassen. Het is jammer dat sommige beelden wat generiek aanvoelen, maar desondanks ademt True Grit heel veel sfeer uit. Het westerngenre staat weer stevig op de kaart en de vele Oscarnominaties zijn daar het terechte bewijs van.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Geweldige cast
  • Boeiend verhaal
  • sterke dialogen
  • Humor met een donker randje

Wat is NOT

  • Voelt soms wat generiek aan

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren