London Boulevard

William Monahan maakte de afgelopen jaren naam als scenarist voor onder meer The Departed en Body of Lies. Voor het screenplay van The Departed ontving hij zelfs vele prijzen, waaronder een meer dan terechte Oscar. Nu probeert Monahan op eigen benen te staan, want voor London Boulevard nam hij zelf de regie in handen. Is er sprake van een geslaagd debuut, of heeft hij nog genoeg te leren?

Crimineel verleden

London Boulevard draait om de ex-crimineel Mitchell (Colin Farrell). Nadat zijn tijd in de gevangenis erop zit, besluit hij tot verrassing van zijn misdadige vrienden om op het rechte pad te blijven. Althans, voor zolang dat mogelijk is natuurlijk. Hij krijgt de kans om te gaan werken voor de mooie en succesvolle actrice Charlotte (Keira Knightley), die gekweld wordt door de Londense paparazzi.

Het lijkt een ogenschijnlijk nette baan als assistent, terwijl hij zowel in geld als in natura uitbetaald wordt. Toch moet Mitchell al snel optreden als een soort bodyguard en krijgt hij ook te maken met minder ‘schone’ klusjes. Zijn criminele verleden lijkt hem niet met rust te kunnen laten en hij moet er alles aan doen om daar voor goed mee af te rekenen.

Een goede plek

De kracht van London Boulevard zit duidelijk in de chemie tussen de leden van de cast. Vooral Colin Farrell en Keira Knightley dragen de film, terwijl ook de aanwezigheid van Ray Winstone als de lompe gangsterbaas Rob Gant erg prettig is. Qua verhaal en uitwerking laat Monahan namelijk, gek genoeg, de nodige steken vallen. In ruim anderhalf uur probeert hij zoveel aan bod te laten komen, dat het beter was geweest om de film op te rekken tot ruim twee uur om alles een goede plek te kunnen geven. Subplotten komen nu zwak uit de verf doordat ze niet goed te volgen zijn en eigenlijk overbodig aanvoelen.

Conclusie

London Boulevard lijkt voor mij nog het meeste op het onlangs verschenen The Tourist. Als je heel kritisch bent zitten er best wat haken en ogen aan de film, maar een goede cast zorgt ervoor dat het uiteindelijk best een vermakelijk product is. Het verhaal voelt soms wat gehaast aan, waardoor niet alles optimaal uit de verf komt.

Toch levert London Boulevard wel meer entertainment af dan het eerder genoemde The Tourist. De film kent een goed tempo, er is een prima chemie tussen de acteurs en de combinatie van misdaad, actie en een vleugje humor pakt goed uit. Daarnaast is de setting met Londen als misdadig toneel erg fijn gekozen. Als regisseur heeft William Monahan nog wel het een en ander te leren, maar voor dit debuut krijgt hij toch een ruime voldoende.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Prima cast
  • Misdaad
  • actie en een vleugje humor
  • Heerlijke setting

Wat is NOT

  • Soms wat gehaast verhaal

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren