De Next Generation Portable in vogelvlucht

Een paar weken geleden was het dan eindelijk zover. Na maanden van speculatie en geruchten kondigde Sony haar nieuwe handheld aan. Maar wat weten we nu allemaal van dit nieuwe apparaat?

De naam
Sony heeft nog geen officiële naam aan de nieuwe handheld verbonden, we mogen het apparaat dus officieel nog geen PlayStation Portable 2, PSP2, PlayStation Portable HD of andere voor de hand liggende namen geven. Sony zelf spreekt namelijk over de Next Generation Portable ofwel de NGP. Het is echter al zeer duidelijk dat dit niets meer dan een codenaam is, want erg lekker bekt deze naam niet. Voor mij is de NGP dan ook gewoon de PSP2, al kan ik me ook voorstellen dat Sony van de naam PSP af wilt.

De specificaties voor de nerds
CPU: Quad-core ARM Cortex-A9
GPU: SGX543MP4+
Beeld: 5 inch, 16:9, 960 x 544, 16 miljoen kleuren, Multi-touch OLED-scherm
Geluid: Ingebouwde stereo speakers, ingebouwde microfoon
Camera’s: Voor en achter, aantal megapixels nog onbekend
Sensoren: Six-axis meetsysteem (drie assen gyroscoop, drie assen accelerometer en drie assen elektronische kompas)
Verbindingen: 3G, GPS, WiFi IEEE 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR
Extra: 5 inch multi-touch touchpad achter,
Afmeting: 182.0 x 18.6 x 83.5mm

De specificaties voor de digibeten
Ik kan het volledig begrijpen dat er mensen zijn waar de bovenstaande lijst volledig nietszeggend voor is. Daarom zal ik de specificaties ook in normale taal uitleggen. Het meeste belangrijke is het feit dat de NGP volgestopt zit met de meeste vette en handige technologieën die je kunt verzinnen. Eigenlijk is het best onrealistisch dat al deze features in het kleine apparaat passen. Zo bevat de NGP een processor met vier verschillende kernen, waardoor hij simpelweg zeer snel is. Dit geldt ook voor de grafische chip van de handheld, want ook deze is zeer snel. Verder is het scherm van de NGP iets groter dan zijn voorganger en kan deze mooie kleurige beelden vertonen. Het scherm is ook nog eens een touch gevoelig, net zoals de achterkant van de handheld. Ook bevat de NPG een camera aan de voor- en achterzijde en een uitgebreid meetsysteem die alle bewegingen van het apparaat kan registreren. Ten slotte zal je altijd in verbinding met één van de vele netwerken van tegenwoordig zijn. Thuis kun je internetten via WiFi en op straat is er het 3G internet. Om dingen met elkaar uit te wisselen kun je Bluetooth aanzetten en om te weten te komen waar je precies bent is er GPS aanwezig. Zegt dit je allemaal nog niets? Lees deze alinea dan zo: DEZE HANDHELD IS VET!

De controls
De NGP zit werkelijk vol met vernuftige manieren om games te besturen. Natuurlijk zijn er de gewone knoppen waar we onze games al jaren mee besturen, maar ook zijn er touch mogelijkheden aan de de voor- en achterkant van het apparaat. In de wereld van mobieltjes is dat al een ingeburgerde manier van besturing. Verder mogen we het Six-axis meetsysteem ook niet vergeten. Dit zijn veel mogelijkheden en de volledige potentie hiervan is het beste in het volgende filmpje te zien.

De games
De PlayStation Portable verloor het op een gegeven moment van de Nintendo DS, omdat er te weinig goede games voor uitkwamen. Sony creëert nu echter al een mooi toekomstbeeld voor de NGP. Zo zullen we onder andere met games als Uncharted, Killzone, Wipeout, Resistance, LittleBigPlanet en Call of Duty aan de gang kunnen gaan. Veel details zien hier echter nog niet over bekend. Ook de meest belangrijke game engines werken al op de handheld en ook veel uitgevers hebben al aangegeven met de NGP aan de gang te gaan. Het lijkt er dus op dat we op het gebied van software ook heel wat mogen verwachten, maar hoe dit op lange termijn uit gaat pakken is natuurlijk nog maar de vraag.

Is de NGP nou wat?
Of de NGP echt een degelijk apparaat is weten we natuurlijk nog niet, maar tot nu toe ziet het er naar uit dat Sony een hel tof stuk hardware in handen heeft. Ook op het gebied van software is de ondersteuning al goed op gang aan het komen. De twee belangrijkste dingen om een succesvolle handheld te worden zijn dus al aanwezig. Toch is er over hele belangrijke details nog weinig informatie bekend. Zo heeft Sony nog geen officiële uitspraak gedaan over de batterijduur of de prijs en hoe gaan we betalen voor het 3G internet? Toch klinkt de NGP/PSP2 voor mij als vrolijke toekomstmuziek in mijn oren. Sony, bring it on!

  1.   
    morkop006's avatar

    zozo…. quad core, das best nice. Maar als dat ding moeilijk veel gaat kosten kun je tog misschn beter een laptop kopen 🙄

  2.   
    PixelShooter's avatar

    ”morkop006″ schreef, "zozo…. quad core, das best nice. Maar als dat ding moeilijk veel gaat kosten kun je tog misschn beter een laptop kopen 🙄 "

    Waarop je dan Uncharted of LittleBigPlanet wilt spelen?

  3.   
    killing_'s avatar

    ik krijg er steeds meer zin in 😛 ziet er echt gelikt uit! nog ff sparen 😛

  4.   
    morkop006's avatar

    PixelShooter schreef, "

    ”morkop006″ schreef, "zozo…. quad core, das best nice. Maar als dat ding moeilijk veel gaat kosten kun je tog misschn beter een laptop kopen 🙄 "

    Waarop je dan Uncharted of LittleBigPlanet wilt spelen?"

    nej, maar wel battlefield, cod ,moh???
    msshn komt er later tog ook weer een emulator dus laptop is niet eens zo stom idee 🙂

  5.   
    fabiankok's avatar

    morkop006″]

    ”PixelShooter schreef, "[quote=”morkop006″ schreef, ".."

    Waarop je dan Uncharted of LittleBigPlanet wilt spelen?"

    nej, maar wel battlefield, cod ,moh???
    msshn komt er later tog ook weer een emulator dus laptop is niet eens zo stom idee :)[/quote]

    Denk niet echt dat een emulator ook maar enigzins gaat werken op een computer van de NGP, sinds deze gebruikt maakt van touchscreen, 2pookjes, en nog zo’n touch-ding aan de achterkant.
    En volgens mij is er nog steeds geen emulator van de PSP die goed werkt, dus het lijkt me niet dat je daarop moet rekenen.

  6.   
    Sarge's avatar

    Ik zou het wel eens willen testen, maar kopen? Nee, liever niet 🙄

  7.   
    morkop006's avatar

    fabiankok schreef, "

    ”morkop006″ schreef, "[quote=”PixelShooter”].."

    nej, maar wel battlefield, cod ,moh???
    msshn komt er later tog ook weer een emulator dus laptop is niet eens zo stom idee :)"

    Denk niet echt dat een emulator ook maar enigzins gaat werken op een computer van de NGP, sinds deze gebruikt maakt van touchscreen, 2pookjes, en nog zo’n touch-ding aan de achterkant.
    En volgens mij is er nog steeds geen emulator van de PSP die goed werkt, dus het lijkt me niet dat je daarop moet rekenen.[/quote]
    lol klopt,2 pookjes kan best maar dat touchding lijkt mij niet. Mijn fout 😛

  8.   
    MildBobbySauce's avatar

    Hebbe hebbe! 😛

  9.   
    Dude…'s avatar

    alsie niet hoger dan 250 word, wat een kleine kans is maar hij IS er wel, dan koop ik hem zowiezo. dan ga ik kamperen voor de gamemania….nee dat niet trwns 😆

  10.   
    UberProSure's avatar

    Ik denk dat dit wel een sensatie kan worden 😉 de graphics zijn véél hoger dan zijn voorganger, je wordt meer in het spel genomen doormiddel van bewegen de NGP zelf en ga zo maar door.. 😉

  11.   
    RivetingFish's avatar

    ja het ziet er veelbelovend uit nu nog een goeie line up aan games 🙂

  12.   
    desxeon's avatar

    Verbijsterent gewoon hoe veel Power er in dat dingetje zit.

  13.   
    Epic-Max's avatar

    een leuk ding maar niks voor 😳

  14.   
    Sub-Zeuro's avatar

    Als ie ongeveer 50 euro gaat kosten koop ik em wel misschien. 😆

  15.   
    Fabianb's avatar

    Dacht bijna dat ie KAPOT viel aan het einde!! 😮 😮

    (2e filpje trouwens 😆 )

  16.   
    mario98's avatar

    Lijkt me best een leuk stukje hardware, maar ik ga voor de 3DS! 🙂