TRON: Legacy

Bijna dertig jaar na het eerste deel brengt Disney ons TRON: Legacy. Geen reboot van een oude franchise, maar een direct vervolg op het origineel. Het eerste deel, gewoonweg TRON genaamd, staat bekend om het gebruik van computer-gegenereerde beelden en was zijn tijd ver vooruit. Maar nu, in een wereld waar elke film gevuld zit met computerbedrog, kan dit niet meer dé reden zijn om mensen naar de bios te trekken…

Einde programma

Dat Legacy een direct vervolg is op TRON betekent niet dat je de film niet kunt volgen wanneer je het origineel niet gezien hebt. Het is wel aan te raden die film eerst even te kijken natuurlijk, maar er zullen geen gaten vallen in het verhaal doordat je het niet begrijpt. We vinden de zoon van Kevin Flynn (Jeff Bridges) jaren nadat Kevin verdwenen is. Een enorm bedrijf is achtergelaten maar zoon Sam (Garrett Hedlund) heeft weinig interesse in het leiden van een videogame bedrijf. Door een ongeluk komt Sam terecht in The Grid, de wereld in de computers. Een enorme donkere stad, gesierd door vele neonlichten. Inwoners zijn computerprogramma’s die allen een eigen taak hebben.

Voordat de programma’s doorhebben dat Sam geen programma maar een gebruiker is (een God in de wereld van The Grid), moet hij zichzelf in leven zien te houden in gladiatorische spellen. Zo zien we bijvoorbeeld het overbekende spel waarbij de spelers, de programma’s, hun discs (frisbee-achtige dingen) enorm hard naar elkaar moeten gooien. Ben je geraakt? Dan is het tijd om gewist te worden. Einde programma! Daarnaast zijn er natuurlijk de race-onderdelen met de motors die een prachtig lichtgevend lint achterlaten. Prachtig om te zien, maar dodelijk voor de tegenstander. Een aanraking met dit licht verandert je eigen motor in een vuurzee en ook jij gaat richting prullenbak.

Een achtbaanrit

Sam weet alles te overleven en komt al snel terecht bij de originele gebruiker; zijn vader. Hij zat vast in zijn eigen computerprogramma en heeft geen weg naar buiten weten te vinden. Daarnaast is er de grote strijd met Clu, een programma dat ervoor moet zorgen dat alles binnen de computer perfect in balans is. Iets dat resulteert in een genocide van ISO’s (een apart ras binnen de wereld) en de vervolging van gebruikers. Wat volgt is een achtbaanrit aan computer graphics, een vette soundtrack, mooie actie en een verhaal waar menig TRON-fan van zal gaan smullen. Denk daarbij een rol van de mooie Quorra (Olivia Wilde) en een perfecte bioscoopavond is gegarandeerd!

De soundtrack is een aparte vermelding waard. Geen grote componisten die zich hebben gebogen over deze digitale wereld. Nee, het zijn de mannen van Daft Punk die de toon flink weten te zetten met opzwepende muziek die je zo van je stoel weet te houden. Tijdens de actiescenes dreunt het geluid door je lichaam terwijl de 3D beelden op je af komen. Let wel; niet de hele film is in 3D uitgebracht. De scènes in de echte wereld zijn volledig 2D, de scènes in The Grid zijn wel 3D. En eindelijk weer eens 3D zoals je dat wilt. Geen achteraf-effectje dat er snel overheen is gegooid. Nee, wanneer je deze film gaat zien wil ik je echt de 3D-versie aanraden. Mocht je de mogelijkheid hebben, bekijk hem dan in een 3D IMAX zaal. De film schreeuwt er om.

Conclusie

TRON: Legacy is een heel andere film geworden dan dat zijn voorganger. Het verhaal is misschien niet enorm origineel en vernieuwend, maar in plaats daarvan hebben we actiescènes die je gezien moet hebben! De film wist mij in ieder geval van voor tot achter te grijpen en mij meerdere bezoekjes aan de bioscoop te laten doen. En dat betekent toch dat ik flink van de film genoten heb. Nu jij nog!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Goed gebruik computereffecten
  • Weet de oude sfeer goed over te brengen
  • Eindelijk weer eens echt 3D

Wat is NOT

  • Verhaal misschien te simpel
  • Technologie heeft TRON ingehaald?

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren