Cities in Motion

Het was even stil rond de City Sims, maar nu hebben we dan eindelijk weer een nieuw spel: Cities in Motion. Is dit een waardevolle toevoeging op het genre? Of is dit weer zo’n spel dat snel in de vergetelheid raakt? Ik heb de game kunnen spelen, en mijn mening lees je natuurlijk hier.

Eigenaar van het OV
Het idee achter Cities in Motion is zeker niet slecht. Je bent namelijk de eigenaar van een bedrijf dat zich bezig houdt met het openbaar vervoer. Dit is zo breed als je je maar kan bedenken, want alles is er. Van een tram tot een waterbus en van een metro tot een trein. Het is de bedoeling om een lijn van diverse soorten vervoer te maken die zo aantrekkelijk mogelijk is voor de bevolking. Je kijkt bijvoorbeeld naar punten waar je een lijn langs laat rijden of varen. Maar ook of een voertuig er goed uitziet en of de wachtplaatsen van alle nodige luxe zijn voorzien.

Ik ben totaal niet thuis in dit soort games en hoopte dus op een goede tutorial. Helaas werd die hoop snel de grond in geboord, want de tutorial volstaat niet bepaald. Goede uitleg is ver te zoeken. De tutorial is te lang en eigenlijk ook veel te saai. Als je dan eindelijk aan de slag kan gaan, nadat je alle uitleg hebt doorworsteld, ben je toch wel trots op jezelf dat je het niet hebt opgegeven.

Eindelijk aan de slag

Na een lange tutorial ga je dus eindelijk aan de slag met de missies. Je hebt in de previewversie twee steden waar je het openbaar vervoer kan regelen. Het gaat hier om Austria (Oostenrijk) en Vienna (Wenen). De uiteindelijke versie zal meer steden bevatten. De twee steden zijn beide mooi en levendig in beeld gebracht en aan kleur en natuur ontbreekt het ook zeker niet. Elke stad heeft zo zijn problemen die jij op moet lossen. Gelukkig blijft dit niet alleen bij het OV, want ook rampen moet je bestrijden. Neem een brand in een belangrijk gebouw, of een verkeersongeluk. Dit alles gaat zo door gedurende maar liefst 100 jaar, want dit is namelijk de tijd die de game bestrijkt. Je begint namelijk in 1920 met alle ouderwetse trammetjes en treinlijnen, en de game eindigt natuurlijk in 2020. Helaas is dit niet erg futuristisch in beeld gebracht. Dat is jammer, als dat wel gebeurd zou zijn zou dat zeker zijn meerwaarde gehad hebben.

Een game in een genre als dit heeft meestal ook een editor mode. Ook hier ontbreekt het er niet aan. Je kunt uren bezig zijn met het bouwen van een stad, en zo een ideale lijn aan te leggen. Dit is zeker weer een groot pluspunt.

Voorlopige conclusie

Cities in Motion is een game met potentie. Het idee is leuk en het ziet er ook niet slecht uit. Helaas is de tutorial erg langdradig en moeilijk. Op die manier kom je moeilijk in het spel. Ook ontbrak het soms aan originaliteit, door bijvoorbeeld in het jaar 2020 dezelfde gebouwen te nemen als nu. Gelukkig is er wel een hele toffe editor mode waar je uren in kunt stoppen. Er moet nog het een en ander gebeuren voordat dit echt een waardevolle toevoeging wordt aan het City Sim-genre, maar Cities in Motion is in ieder geval een goede poging daartoe.

 1.   
  DonutsRocks's avatar

  ziet er leuk uit maar ik denk dat in 2020 we nog wel dezelfde gebouwen hebben. In 2000 waren de gebouwen ook niet zo verschillend als nu laat staan de bussen en treinen.

 2.   
  ms13694's avatar

  Ik hou wel van city sims, maar dit lijkt me niks (voor mij)

 3.   
  perryv's avatar

  en wanneer komt het uit?

 4.   
  gebruiker50081's avatar

  DonutsRocks schreef, "ziet er leuk uit maar ik denk dat in 2020 we nog wel dezelfde gebouwen hebben. In 2000 waren de gebouwen ook niet zo verschillend als nu laat staan de bussen en treinen."

  Daar ben ik het redelijk mee eens, maar ook voertuigen veranderen niet. Daar hadden ze in mijn ogen wel wat creatiever mee mogen zijn.

 5.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  martinschoon schreef, "Ik hou wel van city sims, maar dit lijkt me niks (voor mij)"

  Idem, ik vind soms de Sims of Sim City spelen wel leuk, maar dit gaat mij ook te ver.
  Ik wacht al 6 jaar op een Sim City 5 🙁

 6.   
  Rock-in's avatar

  Sorry maar ik vind het er op de screenshots vrij brak uitzien. Wat is het doel van het spel, want het houdt uiteindelijk vrij snel op? Het kan namelijk snel uitlopen op repeterende handelingen die uiteindelijk het hele spel voorstellen. Geef mij maar SimCity 5, voorlopig blijft dat nog steeds de beste citybuildingsim-serie die ik tot op heden gespeeld heb. Cities XL heb ik nog niet geprobeerd vanwege de systeem eisen. 😛

 7.   
  gebruiker50081's avatar

  Het is leuk, maar naast de editor mode zijn er niet veel redenen om dit spel te blijven spelen.

 8.   
  Fox's avatar

  Doet me denken aan transport tycoon die toen nog op DOS uit kwam. Heel leuk spel :D. Denk dat ik het wel ga downloaden.

 9.   
  Phil's avatar

  Ik krijg spontaan flashbacks aan open transport tycoon 🙂

 10.   
  desxeon's avatar

  Dit lijkt me wel leuk, ik heb vroeger veel Simcity gespeeld.:)

 11.   
  DravirHE's avatar

  lijkt me best wel een leuk spel! 😀

 12.   
  Verwijder Mij!'s avatar

  Denk dat ik deze ga proberen 😆