Apache: Air Assault

H.A.W.X., Ace Combat en Blazing Angels, een paar gerenommeerde namen onder de vliegsimulaties. Als het goed is kent men deze hedendaagse vlieggames, waar men zich in een vliegtuig bevindt. Activision dacht hier echter anders over: “Laten wij de gamer een helikopterervaring geven”. En dat doen zij dan ook in hun vlieggame: Apache: Air Assault.

Hoe?

J
Hoe?! Hoe moet ik dit ding in godsnaam besturen?! Dat was mijn eerste vraag toen de game in de Xbox 360 werd opgestart. Je krijgt wel een hele mooie tutorial voorgeschoteld, maar er kan gemeld worden dat deze van veel te korte duur is. Na tien minuten aan de tutorial geklooid te hebben, wordt je meteen voor de leeuwen geworpen. Je kan er dus vanuit gaan dat je in het eerste uur van het spel misschien wel een gemiddelde van een crash per minuut hebt. In het heetst van de strijd wordt er verwacht dat je de besturing meteen onder de knie hebt, maar dat is niet zo. Zelfs de hardcore gamers onder ons gaan er moeite mee hebben. Dus ‘noobs’, deze keer zal het niet aan jezelf liggen.

Als je met de helikopter over een gevechtsgebied vliegt, dan moet je niet alleen rekening houden met het vliegen. In de tutorial wordt natuurlijk ook een klein voorproefje gegeven van de wapens waarover de helikopter beschikt. Zo kan je schieten met een machinegeweer, verschillende soorten raketten afvuren en gebruik maken van het 30mm kanon. Bij deze laatste functie moet je rekening ermee houden dat je zelf de ‘target’ van het slagveld wordt, aangezien men het kanon bestuurd en niet de helikopter zelf. Dit stukje van het spel kan het best worden vergeleken met de missies uit Modern Warfare 2, waar de tegenstanders wit gekleurd over het slagveld heen lopen. Er kan gezegd worden dat de artillerie goed is uitgewerkt. De moeilijkheidsgraad is hier ook aan de pittige kant, maar het is wel goed speelbaar. Wat dus, tegenovergestelde van de besturing, wel een pluspunt is.

Huisje boompje beestje

Vliegt men net zo lekker over een slagveld heen, genietend van de zon, ziet men opeens een tegenstander uit een huisje rennen richting een oude boom. De raket wordt geprepareerd en afvuren maar. Hoppa, het huis is naar gorten. Maar het beest van een mens houdt zich nog schuil achter die boom. Geen probleem, machinegeweer erbij en schieten maar. Na een paar kogels ziet men dat er een omgevallen boom is overgebleven, met een lijk er naast. Het kan allemaal in deze game. De game biedt de mogelijkheid om alles naar gort te schieten! Wat wil je nog meer als gamer? Zo blijft het territorium van de tegenstander nooit heel; er is altijd wel een malloot (vaak wij als gamer zelf) die de hele boel naar de koekeloeren schiet! Prachtig toch? Deze mogelijkheid schroeft het stukje realisme een stap omhoog.

Waarom doe ik dit eigenlijk?

Lopend naar het toestel zou de piloot zichzelf afvragen waarom hij dit eigenlijk doet? Hij heeft net een briefing bijgewoond en gaat nu het slagveld in. Niet alleen de piloot vraagt zich dit af, de gamer komt waarschijnlijk met de zelfde vraag te zitten. Waarom doe ik dit? Ja, om te gamen. Maar wat is het verhaal van deze game? Nah, dat weet ik dus ook niet. Zo te zien heeft Activision hier geen aandacht aan besteed, maar hebben zij zich volledig geconcentreerd op de gameplay van de game. Geen probleem, maar ze konden het verhaal toch wel wat beter uitwerken? Elke gamer houdt ervan om deel te maken van een proces; en waar kun jij een proces beter in verwerken dan in een verhaal? Nu blijft het alleen leuk bij een briefing voor elke missie, waarna je met je helikopter een paar raketten afvuurt op de tegenstander. Jammer, want het zou met een goed verhaal een stuk leuker zijn.

Co-op

Net als zoveel andere games, beschikt ook deze game over een co-op mode. Als men alle instellingen heeft ingesteld; begint de game. Het is geen split-screen. Men bestuurt met zijn tweetjes een helikopter. De een heeft de leiding over de artillerie terwijl de andere de helikopter in de lucht staande probeert te houden. Het klinkt wel leuk, maar in praktijk is het anders. Als de man van artillerie nu bezig wil met warmtezoekende raketten, dan kan de bestuurder niet veel doen aangezien het beeld dan naar de zwart-wit stand overschakelt. Het is het een of het ander. Dit probleem zou dus verholpen zijn bij split-screen. Maar nog beter zou het zijn als men met zijn tweetjes de beschikking zou hebben over een helikopter per persoon. Helaas is dit niet aanwezig in de game.

Conclusie

Apache: Air Assault is een leuke, maar moeilijke vlieggame. En doordat de moeilijkheidsgraad van het vliegen zo moeilijk is, zullen veel gamers de handdoek al vroeg in in de ring gooien. Het is jammer dat de besturing zo vervelend is, want op zich lijkt de besturing logisch, maar werkt het net niet. Naast de besturing zijn er natuurlijk positieve punten. De artillerie is correct goed en goed toe te passen op de missies en de missies vervelen niet snel. De co-op is wat slapjes, maar dit is alleen een leerproces voor Activision. Hopelijk wordt er bij het volgende deel rekening gehouden met de minpunten waar de game nu over beschikt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Grafisch mooi
  • Artillerie
  • Missies

Wat is NOT

  • Besturing
  • Verhaal

6.3

  1.   
    topploegie's avatar

    als ik de screenshots hiernaast ziet dan word ik graphies gezien wel vrolijk.

  2.   
    thermometer4's avatar

    de graphics zijn idd wel nice

  3.   
    GBA43's avatar

    Ziet er wel leuk uit hoor 😉 alleen zal ik hem pas kopen als hij in een low-budget bak ligt! 😳

  4.   
    Carlzz's avatar

    weer een typische GN review ik heb het spel zelf ook en het is een prachtig spel!
    dat je het nou niet snapt of nie kan vliegen is toch echt jouw probleem 😡

  5.   
    fearfull assassin's avatar

    heldere review de screenshots zien er inderdaad goed uit maar he wordt echt geen game voor mij

  6.   
    toeter83's avatar

    Ik heb de demo gespeeld en de besturing is idd niet zo slecht dat het irriteert. Ghrapics zijn idd erg mooi maar voor de rest erg jammer van het simpele verhaal.
    Dit soort spellen hebben in mijn ogen veel potentie omdat ze er bijna niet meer zijn. Vroeger had je nog Desert Strike, Jungle Strike en urban strike die waren echt vet, jammer dat dit gat nooit is op gevult.

  7.   
    LegendJordy's avatar

    Mij lijkt wel vette game! maar koop hm lekker niet!:P

  8.   
    tijs_vp's avatar

    goeie review Marin

  9.   
    xHouse's avatar

    De besturing is inderdaad vreselijk, ik had de demo gespeeld maar ik meet niet of je het kon veranderen.
    Voor de rest is die toch leuk uitgewerkt.

  10.   
    Tadao's avatar

    jammer, ik vind helicopter games wel nice als ze goed uitgebreid zijn

  11.   
    abc6465465464's avatar

    Carlzz schreef, "weer een typische GN review ik heb het spel zelf ook en het is een prachtig spel!
    dat je het nou niet snapt of nie kan vliegen is toch echt jouw probleem 😡 "

    Ik vind het een goede review (schrijf zelf anders maar een betere). 😛

  12.   
    Painfool's avatar

    Leuke review, (ook al heb je ons zo juist verteld wat we allemaal in de demo gezien hebben 😛 )

    Ook Hardcore Gamers zijn newbs als ze beginnen met een nieuwe game btw 😛

    Maarre…. Leuke game ja, ik vond het vliegen niet eens zo heel lastig. Wel vond ik het lastig me aan de objective te houden (in de demo) Ik moest een neer gestorte kneus helpen… Ik was der mee bezig maar die flikker ging steeds dood! En wat denk je dan? Dan mag je Godverdomme de hele missie opnieuw gaan doen! 😛 Dat miste ik alleen nog bij de min punten, maar leuke review! (Dit is volgens mij echt een van de beste nederlandse game sites btw,)

  13.   
    Cirdan's avatar

    Ik moet dan wel een vette hardcore gamer zijn, want ik had de besturing direct onder de knie en stortte niet om de minuut neer.. hoe kreeg je dat trouwens voor elkaar? 😛 Ik heb uit eindelijk keer met zin tegen een berg aan gevlogen xD

    Ik heb trouwens de demo gespeeld op de PS3.

  14.   
    NightHawk's avatar

    Toch nog vet dat ze zulke games willen blijven maken, vroeger krioelde het ervan en nu… *zucht*

  15.   
    UberProSure's avatar

    Wat is NOT:
    Besturing
    zegt voor mij genoeg no go for me

  16.   
    RemcoBluB's avatar

    nice review

  17.   
    squidgyboy's avatar

    het was een goede review Marin maar dat je klaagt over de besturing vind ik niet kunnen
    als je het spel speelt met een aviator stick is het een heel stuk beter. zo kun je zien dat de game is gemaakt om met een aviator stick te vliegen en niet met een joystick 😀

  18.   
    limsma's avatar

    goeie review mis alleen bij de plus punten dat alles kapot kan want dat wordt in de review wel duidelijk gezegd

  19.   
    RoHoutje's avatar

    Wist niet eens dat deze game bestond. Ik ga maar even Googlen , denk ik.

  20.   
    desxeon's avatar

    Volgens mij ken ik nog zo’n game, weet alleen niet hoe die heet.

    OT: Lijkt me wel leuk maar het is alleen niet echt mijn ding.

  21.   
    Lazar93's avatar

    besturing moeilijk?
    totaal geen last van op de PS3
    voor de rest goede review

  22.   
    cool ice's avatar

    kheb de demo op ps3, is wel n leuk spel. maar best lastig soms.

  23.   
    enemies_are-gay's avatar

    kvond de besturing juist makkelijk, makkelijker als in bad company 2 want dit is echter en als je dan nadenkt is het opeens vet makkelijk 😉

  24.   
    Coldkiller_NL's avatar

    Weet iemand misschien of er ook een demo van uit komt op de pc?

  25.   
    LearsXD's avatar

    ik ruik zohard Budgetgame bij deze titel

  26.   
    Waylander's avatar

    lijkt me wel een chille game, is het een beetje simulator, of gewoon een arcade

  27.   
    ExtremeDotCom's avatar

    ziet er mij eentonig uit tbh

  28.   
    PSPfreaky's avatar

    Dit is een game voor de budgetbak. De besturing is niet echt makkelijk. Na een lange tijd vond ik het niet makkelijk om goed te vliegen.

    Schieten op vijanden is leuk om te doen 😀

  29.   
    I_Eat_Noobsz's avatar

    hoe kan je nou geen verhaal in een spel doen??, 😕 😛

  30.   
    Always4psv's avatar

    Dit lijkt me wel een leuk spel. Zo vaak zie je niet van dit soort spellen, Heli-games.

  31.   
    Turk–Life's avatar

    Besturing is niet moeilijk. Mooie graphics. Leuke missies. Maar tog krijgt de spel van mij een 5. Omdat je in een level niet kan opslaan. Als het mission failed is kan je hele level opnieuw beginnen dat demotiveerde mij echt.

    Je hebt dan bijvoorbeeld paar hele moeilijke opdrachten voltooid en dan haal je de laatste niet mag je weer opnieuw beginnen, wat n onzin.