Inception Blu-ray

DVD en Blu-ray reviews op MoviesNET draaien eigenlijk om één vraag: hoe vermakelijk is alles? Geen uitgebreide technische praatjes over beeldverhoudingen, audiotracks en camerahoeken, maar gewoon een oprechte bespreking van de mate waarin de film en eventuele extra’s voor echt entertainment zorgen. Natuurlijk zullen we opvallende zaken wat betreft beeld en geluid zeker benoemen indien het relevant is, maar verder willen we vooral duidelijk maken of de DVD/Blu-ray de aankoop waard is.

Een unieke kans

De grote zomerhit van 2010 en voor veel filmliefhebbers toch wel de aangename verrassing van dit jaar is Inception. Na The Dark Knight weet regisseur Christopher Nolan wederom grote hoogten te bereiken met een film die op een bijzondere manier geweldig uit de verf komt. Voor wie de recensie ten tijde van de bioscooprelease gemist heeft, volgt eerst nog even een korte introductie van het verhaal.

Inception draait om Dom Cobb (DiCaprio), een dief die zich heeft gespecialiseerd in het stelen van geheimen door mensen in hun droom te manipuleren. Deze technologie, extraction, is erg gewild bij bedrijven, die Cobb maar wat graag inzetten om bedrijfsspionage te plegen door cruciale informatie van concurrenten te stelen. Als een grote klus mis gaat, zitten Cobb en zijn team in de problemen. Totdat de machtige zakenman Saito hen een uitweg biedt en Cobb zelfs zijn oude leven terug kan geven. Een unieke kans, maar de opdracht is zowel gevaarlijk als lastig: inception. Ze moeten geen informatie stelen, maar juist een idee in het hoofd van iemand plaatsen.

Aandacht

Het mooie aan Inception is de echte mind-fuck die ontstaat, doordat er met meerdere lagen wordt gewerkt. Je krijgt niet alleen te maken met de ‘gewone’ wereld, maar ook met de droomwereld. Vervolgens wordt er vanuit die droomwereld nog een droom gestart. En nog een. En nog een. Kortom, je moet zeker je aandacht erbij houden om te weten in welke droomlaag de film zich steeds bevindt. Er wordt echter op een geweldige manier spanning opgebouwd, mede doordat Nolan de kijkers niet al teveel aan het handje meeneemt. Inception is duidelijk een film die je een beetje wilt laten nadenken. Zonder iets te verklappen geldt dit sowieso voor het einde van de film, zodat je na de echte climax nog rustig uren kunt discussiëren met vrienden en familie over de daadwerkelijke afloop van het verhaal. Heerlijk wat mij betreft, al zal niet iedereen even gecharmeerd zijn van een openstaand mysterie aan het einde van de film.

Diepgaand

De 2-disc Special Edition Blu-ray die we hebben bekeken zorgde in elk geval voor veel vermaak. Een geweldige beeldkwaliteit, een soundtrack die prachtig tot zijn recht komt met een mooie home cinema set en ook nog een aantal leuke extra’s om je mee te vermaken. Een klein punt van kritiek is dat er toch wel meer in had gezeten qua bonusmateriaal. Er valt zeker wel wat leuke achtergrondinformatie te bekijken, maar een diepgaande film als deze kan je op zoveel meer manieren extra toelichten en dat is helaas niet het geval. Misschien dat men nog een Collector’s Edition ooit zal uitgeven met nog meer bonusmateriaal voor de allergrootste fans, maar voorlopig moeten we ons hiermee zien te vermaken en laat ik wel duidelijk zijn: dat zal je zeker lukken!

Wat me meer stoorde waren de beelden uit de film die je meteen te zien krijgt als je het menu bekijkt. Geen punt als je de film al eens hebt gezien, maar in mijn ogen is er niets storender dan een hip, interactief menuutje dat onnodig veel van de film zelf laat zien. Veel films hebben hier helaas last van, dus het valt Inception zelf zeker niet aan te rekenen, maar de gouden tip is logischerwijs om zo snel mogelijk de film op te starten als je hem nog niet eerder gezien hebt.

Conclusie

Inception is een film van grote klasse. Stijlvol, een geweldige opbouw van spanning, genoeg denkwerk dankzij de diverse droomwerelden en ondanks wat rustige momenten zit er steeds precies genoeg tempo in. Daarnaast had regisseur Nolan een geweldige cast tot zijn beschikking, waardoor de vele personages een zeer goede indruk maken. Kortom, dit is een release die maar weinig mensen aan zich voorbij moeten laten gaan.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren