Rock Band 3

Rock Band zal de geschiedenis ingaan als de game die vernieuwing bracht in ritmische games. Waar Guitar Hero steeds hetzelfde trucje herhaalde, kwam Harmonix met het idee om meerdere instrumenten toe te voegen aan het arsenaal, waardoor een band gevormd kon worden. Met Rock Band 3 wordt wederom geprobeerd de serie te innoveren, maar slaagt deze hierin?

Als een echte Pro

Voor de mensen die in een extreem diepe grot hebben geleefd: Rock Band is een soortgelijke game als Guitar Hero, waarbij het de taak is met plastic instrumenten nummers na te spelen en hierbij een zo hoog mogelijke score te halen. Er vallen allerlei gekleurde bolletjes naar beneden die corresponderen met de kleuren op de hals van de gitaar of die op het drumstel. Tot nu toe, want Rock Band 3 weet daadwerkelijk het genre van de muziekgames te vernieuwen door de toevoeging van verbeterde instrumenten, de zogeheten Pro-Instruments. Hoewel het nog steeds mogelijk blijft om met je oude plastic controllers te spelen, lijkt het spelen van een game naar de achtergrond te verdwijnen en is er meer sprake van het maken van muziek op echte instrumenten.

De Pro-Guitar van Fender heeft bijvoorbeeld niet zes gekleurde knoppen, maar bevat zes nagebootste snaren zoals een echte gitaar die kent. Elke fret van de gitaar kent ditmaal een eigen knop en je dient in plaats van een snaar nu zes verschillende snaren aan te slaan. Bij het verbeterde drumstel zijn drie cymbals aan het geheel toegevoegd en ook aan de microfoon is een en ander verbeterd. De meest opvallende toevoeging is echter de keyboard als gloednieuw instrument. Het grote voordeel is dat met deze vernieuwingen een heel nieuwe dimensie is toegevoegd aan het genre, maar helaas zijn de nieuwe instrumenten wel ongelooflijk duur. De Fender Mustang Pro-Guitar bijvoorbeeld gaat voor ongeveer 150 over de toonbank, terwijl het keyboard 90 euro moet worden neergeteld en het drumstel 150 euro kost. Het spel blijft speelbaar zonder deze nieuwe instrumenten, maar je mist dan wel een deel van de unieke ervaring die Rock Band 3 kan bieden. Eentje waar je dus helaas wel heel veel geld voor moet neertellen, al helemaal omdat er voor de downloadbare Pro-tracks meer moet worden betaald dan voor de eerder uitgegeven ‘normale’ nummers.

Soundtrack

De basis van elke game die zich wilt bemoeien met muziek is vanzelfsprekend de tracklist en hierin weet Rock Band 3 zich goed te distantiëren van de nieuwste Guitar Hero. Hoewel Guitar Hero: Warriors of Rock zich met name richt op de rock- en metalliefhebbers, biedt de derde Rock Band nummers van meer genres. Voor velen zullen de tracks misschien wat oud zijn, want vrijwel allen zijn gemaakt voor de 90’er jaren, maar slecht zijn ze zeker niet. Wat te denken van Walk of Life van Dire Straits, I Can See for Miles van The Who of Free Bird van Lynyrd Skynyrd? Ook artiesten als Dio, The Smiths, David Bowie, Def Leppard, The Police en Ozzy Osbourne ontbreken niet.

Aan sommige nummers valt goed te zien dat Harmonix goed heeft gezocht naar nummers met een prominente piano, waar bovengenoemde Dire Straits-klassieker bijvoorbeeld onder valt. Nadeel is wel dat bij enkele van deze nummers de bijbehorende gitaarpartij niet heel boeiend is. Toch zijn er ook nog genoeg nummers aanwezig waarbij je die vaardigheden kunt laten zien.

Overzetting

Goed nieuws voor de eigenaars van de eerdere Rock Band-delen die ook besluiten het derde deel aan te schaffen, aangezien bijna alle Rock Band-nummers kunnen worden overgezet. De tracks van Rock Band, Rock Band 2, Lego Rock Band, Green Day Rock Band, het AC/DC Live-pakket, alsmede de downloadbare tracks zijn speelbaar in het derde deel. In totaal is het in theorie dus mogelijk om meer dan 2000 nummers te spelen. Alleen de nummers van The Beatles: Rock Band kunnen niet worden geïmporteerd.

Echter, de eigenaars van de eerdere Rock Band-delen, die besluiten Rock Band 3 niet aan te schaffen, hebben het minder goed: de toekomstige downloadable content van het Rock Band Network zal namelijk niet meer compatibel zijn met hun games. Omdat het bestandstype, format zo je wilt, is aangepast zullen de nieuwe nummers enkel speelbaar zijn met een exemplaar van het derde deel.

Conclusie

Ik hoop ten zeerste dat Rock Band 3 zal aanslaan, want dit deel is daadwerkelijk anders dan andere ritmegames en de innovatie die wordt gebracht moet zeker worden beloond. Echter, door de zeer dure instrumenten en een soundtrack die misschien niet iedereen over de streep zal trekken zijn er zeker twijfels of dit Harmonix wel gaat lukken.

In het bezit van instrumenten van de eerdere delen en qua muzieksmaak sterk georiënteerd op rock en metal? Dan is deze game niet echt iets voor jou. Ben je een ware muziekliefhebber en ben je op zoek naar een game die het maken van muziek dichter bij de werkelijkheid brengt dan ooit tevoren en heb je daar best wel wat geld voor over? Dan zou Rock Band 3 wel eens een van je beste aankopen ooit, of in ieder geval dit jaar kunnen zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Pro-Guitar
 • Keyboard
 • Gevarieerde soundtrack...
 • (Bijna) alle Rock Band-nummers kunnen worden overgezet

Wat is NOT

 • Extreem dure pro-instrumenten
 • Extra betalen voor pro-tracks
 • ... maar wellicht voor sommigen te oude muziek

8.5

 1.   
  RoHoutje's avatar

  Leuke review. Heb Rock Band 3 op de DS en het is echt een vette Rock game! 🙂

 2.   
  superdedupe's avatar

  waar gaat het naartoe met deze wereld als games veranderen in instrumentale tutorials?

 3.   
  PsYkOfOoL's avatar

  Je bent echt een irritante gast wist je dat

 4.   
  Tom's avatar

  Ik vond vooral de toevoegingen aan het drumstel en de nieuwe basgitaar controller gave toevoegingen, ze maken de ervaring weer een beetje completer. Rock on!

 5.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  superdedupe schreef, "waar gaat het naartoe met deze wereld als games veranderen in instrumentale tutorials?"

  De werled vergaat de wereld vergaat, bekeer u nu tot jezus!!! ben je jehova 😛

  mooie review alleen die instrumenten dat is wel echt geldklopperij.

 6.   
  LegendJordy's avatar

  dit is echt awesome! ga ik zeker kopen! is het geld wel waar denk ik:D 😆

 7.   
  axieikwilsushi's avatar

  Goede Review ! 8)
  Alleen vind ik het teveel kosten om het in huis te nemen. En ik heb al een echte gitaar 😕

 8.   
  Verwijder Mij!'s avatar

  superdedupe schreef, "waar gaat het naartoe met deze wereld als games veranderen in instrumentale tutorials?"