Western Heroes

Western Heroes is een interessante titel voor de Wii. Enerzijds probeert de game een spannend avontuur voor de hele familie te leveren, anderzijds weet de game de oude glorie van de arcade terug te brengen. Is dat een geslaagde combinatie of moeten we games waarvoor men grote plastic geweren nodig heeft maar achterwege laten?

Bad-ass shotgun

Zoals ik eerder al aangaf krijg je bij Western Heroes een opmerkelijk speeltje: een niet al te kleine, stoer ogende Wii-gun. Je kunt veel zeggen over Wii-guns, maar als je deze ziet, komt er automatisch een compleet spontane drang naar boven om hem stevig vast te grijpen, als een malloot over de straat te rennen en indianen te vangen. Dit kan natuurlijk ook aan mij en mijn mentale toestand liggen, maar er mag van dit geweertje op zโ€™n minst gezegd worden dat hij bijzonder bad-ass oogt. Dat is al een hele verandering ten opzichte van de gemiddelde Wii-gun, die vrijwel altijd wat kiddy aandoet. Geen witte plastic zooi meer dus, dit is een heuse sawn-off shotgun mensen!

Doelloos schieten

Maar goed, het mag duidelijk zijn dat de bijgeleverde Wii-gun een ontzettend gaaf speeltje is, maar hoe is die bijbehorende game nou eigenlijk? Ik zal je zeggen, het verschilt niet veel van de gemiddelde shooter in de arcadehal. Er wordt on-rails een hoop geknald en that’s it. In Western Heroes doen we dit uiteraard in het Wilde Westen van ‘the US and A’. Van een daadwerkelijk verhaal is echter weinig sprake en de enige reden waarom ik op de ‘bad guys’ zou moeten schieten is af te leiden uit het feit dat zij het vuur op mij openen. Logisch. De game heeft dus bar weinig diepgang en het komt dus echt allemaal op de gameplay van het simpele schietwerk aan.

Jammer genoeg weet ook die gameplay niet echt te verrassen. Op je netvlies verschijnen wat simpel te herkennen bad-guys en de bedoeling is natuurlijk om deze knakkers vol lood te pompen voordat zij hetzelfde bij jou proberen. Bonuspunten verdient men door headshots te maken, daartegenover staat het schieten op de onschuldige bewoners van het Wilde Westen, wat natuurlijk niet gewenst is en je dus minpunten oplevert. Voor een beetje variatie in de Nederlandse keuken kun je zo nu en dan grote constructies kapot schieten om meerdere vijanden uit te schakelen. Al met al is dat dus een zwak geheel, om het subtiel uit te drukken. Vrijwel alle features van de gameplay hebben we al een keer gezien en je zult ook niet je ogen uitkijken bij het spelen van deze game. Dat wil echter niet zeggen dat de game geen vermaak biedt, je kunt namelijk ook prima vermaken met wat hersenloos bad-guys af knallen, zoals we allemaal weten. De formule is leuk, maar hij houdt niet echt lang aan.

Gezellie

Ik zeg dit maar al te vaak over games, maar ook Western Heroes is een game die gewoon veel leuker is als je het met vrienden speelt. In je uppie een beetje knallen is natuurlijk leuk voor eventjes, maar met z’n tweeรซn wordt het al een hele andere (voornamelijk gezelligere) beleving. Western Heroes heeft co-op voor vier man, dus dat kan dolle pret worden. Gezellig met vier man het Wilde westen ontdoen van de bad guys? Jolly good time! Samen kun je toch een beetje het gevoel van de arcadehal je woonkamer in helpen en dat is naast leuk ook nostalgisch verantwoord. Het nadeel van een dergelijke multiplayer is dat een Wii-gun voor alle spelers natuurlijk een pre is en tja, die heeft niet iedereen.

Verveling

Mocht je nou niet beschikken over een goede multiplayerpartner voor dit spel, dan kan ik me voorstellen dat het niet lang duurt voordat Western Heroes begint te vervelen. Alle levels komen uiteindelijk toch op hetzelfde neer en ook het muziekje dat constant speelt zal je snel beginnen te ergeren. Je kunt jezelf nog even bezig houden met de maffe minigames die je vrij kunt spelen, maar het zal niet lang duren voordat ook die je strot uitkomen. Verveling? Ja, dat zou toch wel eens op kunnen treden na een uur of vijf.

Conclusie

Met Western Heroes kun je heerlijk de goede oude tijd van de arcadehal herleven in je woonkamer. Lekker doelloos knallen op alles wat los en vast zit en proberen een mooie highscore neer te zetten. Jammer is natuurlijk dat voor velen deze ervaring snel gaat vervelen en de enige remedie lijkt een leuk stel vrienden en meerdere Wii-guns te zijn. Voor velen is dat toch te veel moeite en het zou me dan ook niet verbazen dat vrijwel iedereen deze western-titel links laat liggen en gaat voor, zeg, Red Dead Redemption voor die ultieme cowboy-feeling.

Ik stel je enkel deze vraag: krijg je bij Red Dead Redemption een stoere shotgun?

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Gave Wii-gun
 • Nostalgie!

Wat is NOT

 • Verveling is onvermijdelijk
 • Ontbrekend verhaal
 • Irritant muziekje

4.5

 1.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Hahaha, helaas geen stoere shotgun bij RDR ๐Ÿ˜† !! maar ik denk wel meer vermaak. Maar toch een hele mooie review, vooral het einde ๐Ÿ˜›

 2.   
  a88's avatar

  Laat je moeder lekker indiaantjes neer schieten ๐Ÿ˜›

 3.   
  iveL's avatar

  heb geen wii meer ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜†