Assassin’s Creed: Brotherhood singleplayer

Ongeveer een jaar geleden verscheen Assassin’s Creed II en die game heeft op vele mensen indruk gemaakt. De saaiheid van het eerste deel was volledig verdwenen en bovendien was Italië, ten tijden van de Renaissance, een geweldige locatie om avonturen te beleven met hoofdrolspeler Ezio. Gezien het verleden van de franchise, hadden wij nu een derde deel kunnen verwachten, met een volledig nieuwe setting en tijdsperiode, maar de makers waren nog niet klaar met Ezio en Italië. Assassin’s Creed: Brotherhood is daarom ook een rechtstreeks vervolg op de eerdere avonturen van Ezio en direct na de gebeurtenissen van Assassin’s Creed II, begint je nieuwe avontuur.

Ezio en Desmond

Wat direct opvalt is de grootsheid van Rome, de vooruitgangen in het verhaal en met name de rol van Desmond, het hedendaagse familielid van Ezio. Desmond is niet langer meer de slaaf die hij was en hij krijgt een actievere rol dan ooit te voren in Assassin’s Creed: Brotherhood. Het vervelende is dat ik hier niets over wil vertellen, omdat bijna alle momenten met Desmond plotwendingen zijn, maar laat ik in ieder geval zeggen dat klimmen en klauteren niet meer alleen voor Ezio is weggelegd.

Het grootste gedeelte van het spel zul je echter nog steeds in de huid kruipen van Ezio, die zich mag bemoeien met het bevrijden van Rome. Bevrijden van het huidige bewind van de Borgia wel te verstaan. Systematisch zul je de, overigens schitterende, stad moeten overnemen en dit biedt weer genoeg minigames en submissies om je werkelijk uren te vermaken. Zo zul je gebieden moeten veroveren door generaals en andere belangrijke figuren uit te schakelen. Deze missies variëren van moeilijkheidsgraad tussen de een en vijf sterren en laten je meestal een persoon liquideren om vervolgens een toren in de brand te steken. Als dat achter de rug is zal het gebied van jou worden en kun je in dat gebied winkels kopen, alsmede paardenstallen en andere gebouwen van belang. Dit systeem vervangt het aankoopsysteem van Assassin’s Creed II (in Monteriggioni) en het is weer net iets dieper gemaakt. Zo zul je verschillende opdrachten krijgen van winkeliers, om op deze manier exclusieve wapens, schatkaarten en andere dingen te krijgen.

Druk, druk, druk

Er is altijd wat te doen in Rome en dat is direct ook het grote pluspunt van de game. Naast alle submissies die ook speelbaar waren in deeltje twee, het veroveren van gebieden en de winkelmissies, zul je nu ook opdrachten krijgen van Leonardo Da Vinci zelf. Hij is door de Borgia gedwongen om wapens te maken en geeft jou de taak diezelfde wapens weer te vernietigen. Deze missies spelen zich buiten Rome af, in afgesloten, nieuwe gebiedjes. Denk overigens niet dat deze gebieden groots van opzet zijn en fungeren als extra steden in de game. Je zult 95% van de tijd in Rome zijn en slechts af en toe deze subgebieden bewandelen. Overigens zijn de missies van Leonardo de moeilijkste van de game, aangezien je vaak ongezien van punt A naar punt B moet komen. Je moet ervan houden en uitdagend is het zeker, maar ik vond het soms zeer frustrerend om meer dan eens stukken opnieuw te moeten doen.

Dan de combat, waar meerdere aanpassingen zijn doorgevoerd. Veel mensen vonden de counter-acties van de eerste twee delen aan de makkelijke kant en ik moet bekennen dat dit in Assassin’s Creed: Brotherhood alleen maar makkelijker is geworden. Je hebt namelijk nu de mogelijkheid om defensieve en offensieve bewegingen aan elkaar te schakelen door lange combo’s te maken. Het ziet er superbruut en prachtig uit, maar het gevolg is wel dat je nu nog makkelijker door hordes tegenstanders hakt. Simpelweg aanvallen na een defensieve beweging laat Ezio in een klap de volgende afmaken. Wel is de nieuwe kruisboog een heerlijke toevoeging en kun je nu ook grotere wapens als bijlen en grote zwaarden zelf meenemen.

De baas spelen!

Dan je Brotherhood, naar mijn mening de beste nieuwe optie in het spel. Ezio is niet langer meer een jonge knul, maar de leider van de Assassins en bij die nieuwe taak hoort natuurlijk het aantrekken van nieuwe sluipmoordenaars. Dit kan niet vanaf het begin van het spel, maar uiteindelijk zul je de mogelijkheid krijgen om burgers van Rome te redden van soldaten van de Borgia. Dit wordt aangegeven op je kaart en als je iemand gered hebt, zal hij zich aansluiten bij jouw groepering. Vervolgens is het jouw taak om ze op te leiden en dit doe je door middel van een simpel levelsysteem. Op een wereldkaart kun je jouw ‘personeel’ verschillende opdrachten laten uitvoeren, die allen variëren in moeilijkheidsgraad en tijdsduur. In het begin zul je Assassin’s makkelijke levels laten doen en zijn ze maar kort op pad. Al snel zullen ze beter worden (hoger level) en kun je ze naar gevaarlijkere vuurhaarden sturen. Het leuke is, dat als je Assassin’s een missie aan het doen zijn, ze niet meer bruikbaar zijn in de game. Na tien levels worden ze volwaardige Assassins en krijgen ze een mooie ceremonie inclusief een wit Assassin-pak.

Al je leerlingen zijn, als je ze niet hebt weggestuurd voor een opdracht, in de game bruikbaar. Dit varieert in drie levels, afhankelijk van hoeveel Assassins je tot je beschikking hebt. Heb je er nog maar weinig, dan kun je die paar Assassins richting elke tegenstander sturen om je te helpen. Ze komen dan te paard, uit hooibalen of van daken tevoorschijn om lekker op iemand in te hakken. Is er een grote groep Assassins aanwezig, dan is het zelfs mogelijk een rain of death te gebruiken. Een pijlenregen zal dan al je tegenstanders in de buurt afmaken. Ik vind het systeem van levelen voor je collega’s geweldig en de pijn is des te groter als er eentje sterft. Het is lonend om ze goed te laten levelen en weinig risico’s te nemen in het begin want als ze eenmaal volwaardige moordenaars zijn, heb je extreem veel aan ze (en zien ze er supervet uit!).

Rome zelf is schitterend en de game is absoluut mooier dan zijn voorganger. Vooral qua belichting zul je je ogen uitkijken naar de verschillende monumentale panden van de stad. Het Colosseum is daarbij het absolute hoogtepunt. Daarnaast is Rome zo groot, dat je niet alleen maar bebouwde gebieden hebt, maar ook een uitgestrekt natuurgebied binnen dezelfde stadsmuren. Zo krijg je toch de afwisseling van gebieden, binnen de beperking van een enkele stad.

Conclusie

Assassin’s Creed: Brotherhood is een direct vervolg op Assassin’s Creed II en weet op een aantal vlakken de franchise veel beter te maken. De toevoeging van Assassins is natuurlijk geweldig en ook het verhaal is vele malen beter (te volgen) dan in het vorige deel. Toch probeert de game het wiel niet opnieuw uit te vinden en zullen we voor de grotere vernieuwingen en verrassingen toch moeten wachten op Assassin’s Creed III. Echter, vond je ACII geweldig en kun je niet wachten om nog meer avonturen te beleven in de wereld van Ezio Auditore, dan is Assassin’s Creed: Brotherhood een geweldige aanrader. Brotherhood doet alles wat het tweede deel zo vet maakte en gooit daar een schepje bovenop.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Je eigen Brotherhood!

Wat is NOT

  • Misschien wat meer nieuws?

8.7

  1.   
    Tha Duck's avatar

    Die vervelende embargo’s ook altijd… 😉

  2.   
    GameAC's avatar

    Veel van hetzelfde dus in de SP. Die paar punten vernieuwing is niet genoeg voor full price. Dan koop ik hem wel als hij 20 euro is ofzo. Want ik heb totaal geen interesse in de MP.

  3.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Het beste van alles volgend jaar kunnen we weer genieten van een nieuwe Assassins Creed game ! 8)

    Ontopic: Deze ga ik zo halen ongeacht de cijfer(s) en de critici.

  4.   
    ckerigon's avatar

    Ik heb deel 1 paar uurtjes gespeeld en vond het zelf niet echt leuk.
    Was teveel van het zelfde steeds, maar misschien ga ik deze wel halen ligt eraan hoe de MP is 🙂

  5.   
    iveL's avatar

    Lijkt me meer van hetzelfde 🙁

  6.   
    Dude…'s avatar

    dit is een beetje oneerlijk peter, want het voegt meer toe dan alleen de assassin’s gilde en het enige minpunt is dat het minder vernieuwend is, maar Reach was OOK NIET VERNIEUWEND EN DIE KREEG EEN 9.8 !!!! 👿

    en PS wie heeft de game al een cijfer gegeven??? hij komt morgen pas uit!

  7.   
    Defensie's avatar

    ik geef hem een 10 ja ik heb hem all gespeelt bij een vriend xbox versie is all iets van 1 week te downloaden

  8.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    ”kitt.h.3″ schreef, "Ik heb deel 1 paar uurtjes gespeeld en vond het zelf niet echt leuk.
    Was teveel van het zelfde steeds, maar misschien ga ik deze wel halen ligt eraan hoe de MP is :)"

    Deeltje een was ook heel (ik mag het eigenlijk niet zeggen) kut. je moet deel 2 hebben gespeeld die was echt heel goed, maar deel 1 was idd veel van het zelfde maar daarom moet je verder kijken.

  9.   
    abc6465465464's avatar

    Doctor House schreef, "ik geef hem een 10 ja ik heb hem all gespeelt bij een vriend xbox versie is all iets van 1 week te downloaden"

    Die had zeker een xbox met omgebouwde disc drive.

  10.   
    Lazar93's avatar

    ”kitt.h.3″ schreef, "Ik heb deel 1 paar uurtjes gespeeld en vond het zelf niet echt leuk.
    Was teveel van het zelfde steeds, maar misschien ga ik deze wel halen ligt eraan hoe de MP is :)"

    als jij alleen 1 gespeeld heb kan je de sp van BH beter late liggen want die gaat door op ACII

  11.   
    GBA43's avatar

    Doctor House schreef, "ik geef hem een 10 ja ik heb hem all gespeelt bij een vriend xbox versie is all iets van 1 week te downloaden"

    Je zegt het zelf al je hebt hem gedownload, maar koop hem is voor 65,- kijken of je hem dan nog steeds een 10 geeft?

  12.   
    LXZ-76's avatar

    Daniel221″][quote=”Doctor House schreef, "ik geef hem een 10 ja ik heb hem all gespeelt bij een vriend xbox versie is all iets van 1 week te downloaden"

    Je zegt het zelf al je hebt hem gedownload, maar koop hem is voor 65,- kijken of je hem dan nog steeds een 10 geeft?
    [/quote]
    Lezen is kennelijk erg moeilijk?

    Hij zegt dat hij het bij een vriend gespeeld heeft. Als die vriend het gekocht had (uit zijn reactie is niet eens op te maken of zijn vriend het gedownload heeft) dan hij het spel nog steeds gratis kunnen spelen. En had hij nog steeds die 10 gegeven.
    Lees eens een post helemaal door voordat je mensen er op aanvalt.
    Sowieso is kopen beter.

  13.   
    Vinstaro's avatar

    Mij lijkt het een heerlijke game sp klinkt vet wat moet er vernieuwend worden dan missies zijn missies je moet mensen assassinaten en de nieuwe zijmissies (leonardo,je eigen brotherhood, ik heb een soort parachute gezien) zie ik er veel vernieuwing in, en dat het dan ook nog mooier is is helemaal top. En dan heb je ook nog een multiplayer optie dus deze game vind ik net als fable3(waar ik ook niet echt vernieuwing in zie)een 9.3!

  14.   
    GBA43's avatar

    LXZ-76″]

    ”Daniel221″ schreef, "[quote=”Doctor House schreef, ".."

    Je zegt het zelf al je hebt hem gedownload, maar koop hem is voor 65,- kijken of je hem dan nog steeds een 10 geeft?
    "

    Lezen is kennelijk erg moeilijk?
    Hij zegt dat hij het bij een vriend gespeeld heeft. Als die vriend het gekocht had (uit zijn reactie is niet eens op te maken of zijn vriend het gedownload heeft) dan hij het spel nog steeds gratis kunnen spelen. En had hij nog steeds die 10 gegeven.
    Lees eens een post helemaal door voordat je mensen er op aanvalt.
    Sowieso is kopen beter.[/quote]
    Nee hoor zo moeilijk is lezen niet, of is me diploma fake ? 😮 Uit ze reactie begreep ik met ‘ downloaden’ het illegale downloaden, of is dat raar? maar heb het wel te snel gelezen excuses! 😳

  15.   
    HardCoreGamer™'s avatar

    Lijkt me weer echt een topper! Wou eigelijk een 9 geven, maar die stomme iPad! 🙁

    Maar er wordt te weinig geschreven over de stad Rome. Hoe is de sfeer? Hoe zijn de details ervan… Hoe gaat het verhaal veder… Speelt het bureau nu een belangrijkere rol, of gaan we net zoals AC II gewoon 3x terug de tijd in…? Welke modus heb je in de multiplayer? Enz….

    Dit zijn antwoorden die ik eigelijk nog een beetje mis…
    En de pluspunten/ What is not…

  16.   
    Gheluwe's avatar

    yes assassins creed!

  17.   
    Tha Destiny's avatar

    Dude… schreef, "dit is een beetje oneerlijk peter, want het voegt meer toe dan alleen de assassin’s gilde en het enige minpunt is dat het minder vernieuwend is, maar Reach was OOK NIET VERNIEUWEND EN DIE KREEG EEN 9.8 !!!! 👿
    en PS wie heeft de game al een cijfer gegeven??? hij komt morgen pas uit!"

    Meisje toch :’)

    Misschien was de basis van Halo gewoon al beter dan die van AC. (oh wow ik verdedig hier Halo. Had ik mezelf nooit zien doen)

    Daarnaast als je iemand kent die bij een gamestore werkt had je de game vorig week al kunnen hebben, dus dat de game morgen uitkomt maakt echt helemaal niks uit.

  18.   
    cookymonster's avatar

    ik ga dit nog niet lezen (ondanks dat de verleiding groot is) maar ik wacht op de pc versie en wil helemaal verast worden door hoe goed deze game maar weer zal zijn. en met verast worden bedoel ik niet dat ik veel nieuwe gameplay verwacht maar gewoon weer een prachtig verhaal en omgevingen waarin het zal afspelen

  19.   
    killingdj0's avatar

    9,2 geef ik het tot nu toe geweldige footage

  20.   
    MaTriX's avatar

    Dude… schreef, "dit is een beetje oneerlijk peter, want het voegt meer toe dan alleen de assassin’s gilde en het enige minpunt is dat het minder vernieuwend is, maar Reach was OOK NIET VERNIEUWEND EN DIE KREEG EEN 9.8 !!!! 👿
    en PS wie heeft de game al een cijfer gegeven??? hij komt morgen pas uit!"

    Gamesites krijgen games opgestuurd van bedrijven om ze te reviewen, ik ben daarom ook erg jaloers dat Peter dus de gelukkige was die het spel heeft kunnen reviewen (ook al ben ik dan wel geen redactie dan mag ik nog wel steeds jaloers zijn :D)

    Ik was vandaag nog in de winkel maar de verkoop is nog niet los gegooid en staat helaas voor Assassins Creed Brotherhood en NFS Hot Pursuit nog steeds op morgen, toch hoop ik dat het vandaag nog verkocht gaat worden.
    AC1 vond ik een geweldige game maar was wel veel van hetzelfde, AC 2 was vernieuwend en super geweldig en het zal me een worst wezen welk cijfer het spel krijgt want ik mot hem gewoon hebben kep namelijk enorm genoten van AC 2.

    Mooie review Peter en alvast een hele fijne vakantie toegewenst, gelukkig heb je ACB al kunnen spelen :).

  21.   
    MaTriX's avatar

    Wooohooo werd net gebeld dat tie verkocht mocht worden dus gelijk opgehaald bij de FRS.

  22.   
    Dude…'s avatar

    lucky basterd @matrix

  23.   
    desxeon's avatar

    Niks op aan te merken, prima top game denk ik.

  24.   
    RoHoutje's avatar

    Ik ga hem echt kopen! 🙂

  25.   
    jk9996's avatar

    Dude… schreef, "dit is een beetje oneerlijk peter, want het voegt meer toe dan alleen de assassin’s gilde en het enige minpunt is dat het minder vernieuwend is, maar Reach was OOK NIET VERNIEUWEND EN DIE KREEG EEN 9.8 !!!! 👿
    en PS wie heeft de game al een cijfer gegeven??? hij komt morgen pas uit!"

    Peter heeft die singleplayer toch al drie keer uitgespeeld joh, bij de uitgever e.d. 😛

    maar inderdaad Peter is wel een hele erge Halo-fanboy 😛 😛

  26.   
    ms13694's avatar

    super!! ik zou wel sowieso een punt lager geven voor de vertraging van de pc! 😡

  27.   
    HeroWulf's avatar

    Ik krijg hem morgen binnen. Ik heb er echt zin in.

  28.   
    UberProSure's avatar

    WooooW Codex Edition is binnen, fucking nice matties 😆 😆

  29.   
    veronja's avatar

    MaTriX schreef, "

    ”Dude…” schreef, "dit is een beetje oneerlijk peter, want het voegt meer toe dan alleen de assassin’s gilde en het enige minpunt is dat het minder vernieuwend is, maar Reach was OOK NIET VERNIEUWEND EN DIE KREEG EEN 9.8 !!!! 👿
    en PS wie heeft de game al een cijfer gegeven??? hij komt morgen pas uit!"

    Gamesites krijgen games opgestuurd van bedrijven om ze te reviewen, ik ben daarom ook erg jaloers dat Peter dus de gelukkige was die het spel heeft kunnen reviewen (ook al ben ik dan wel geen redactie dan mag ik nog wel steeds jaloers zijn :D)
    Ik was vandaag nog in de winkel maar de verkoop is nog niet los gegooid en staat helaas voor Assassins Creed Brotherhood en NFS Hot Pursuit nog steeds op morgen, toch hoop ik dat het vandaag nog verkocht gaat worden.
    AC1 vond ik een geweldige game maar was wel veel van hetzelfde, AC 2 was vernieuwend en super geweldig en het zal me een worst wezen welk cijfer het spel krijgt want ik mot hem gewoon hebben kep namelijk enorm genoten van AC 2.
    Mooie review Peter en alvast een hele fijne vakantie toegewenst, gelukkig heb je ACB al kunnen spelen :)."

    Kan het zijn dat hij in België op de 19de uitkomt? mooie review
    🙂

  30.   
    coolsharpei's avatar

    Eindelijkk eens een review die op tijd is, goedd werk 😀

  31.   
    Verluci's avatar

    Het zweet staat op mijn voorhoofd, maar ik ga door. De gang is lang, de vijanden talrijk, maar het doel in zicht. Hoe creatief mijn doelwit ook weg probeert te vluchten, ik geef niet op. Ik ben sneller. Ik ben dodelijk. Ik heb een arsenaal in mijn binnenzak waar het complete Borgia-leger jaloers op zou zijn. Hij gooit hekken dicht, maar al klimmend ben ik sneller dan hij al rennend. Ik ben een meester-assassin, hij een bange vent. Alsof hij voelt dat hij aan de laatste vijf minuten van zijn leven is begonnen. De gang loopt dood, de prooi is van mij. Een sprong. Een messteek in de nek. Requiescat in Pace.

    cool stukje van tweakers
    ik ga hem morgen haken!

  32.   
    Verluci's avatar

    Dude… schreef, "dit is een beetje oneerlijk peter, want het voegt meer toe dan alleen de assassin’s gilde en het enige minpunt is dat het minder vernieuwend is, maar Reach was OOK NIET VERNIEUWEND EN DIE KREEG EEN 9.8 !!!! 👿
    en PS wie heeft de game al een cijfer gegeven??? hij komt morgen pas uit!"

    eigenlijk wel mee eens, en reviewers krijgen de game vaak al van te voren (soms wel 1 week!)

    en@Peter
    fijne vakantie!

  33.   
    G_Dragon16's avatar

    Assassins Creed serie is echt wel een van de top, deel 1 was al super en toen kwamen ze met deel 2 die nog beter was , alleen best kort en daarboven op het verhaal afmaakte met 2 dlcs , wat een beetje belachelijk was!, Vermaak me zelfs nu nog met deel 2 en deel 1! Wacht ook al super lang op dit deel, want wil graag meer weten over Ezio het verhaal is gewoon zo sterk 8)

  34.   
    Magana's avatar

    Veel free-roaming, dus altijd een hoog cijfer van mij wat dat betreft! 🙂

  35.   
    UncreatedKoen's avatar

    Nice game! heb hem al:D
    echt geniale game
    heb ook nog 2 solo missies erbij en de Harlequin terwijl ik normal editie heb xD
    wat leuk:D vriendjes politiek(A)

  36.   
    MaTriX's avatar

    Voordat ik begon heb ik eerst Assassin’s Creed: Ascendence gekocht voor 160 puntjes en erna begonnen aan dit heerlijke spel, ik ben net begonnen en hoop nu al op DLC en een deel 3 :), ben nog niet ver maar hij krijgt van mij nu al een 10 😀

  37.   
    ikkiewikkie's avatar

    martinschoon schreef, "super!! ik zou wel sowieso een punt lager geven voor de vertraging van de pc! 😡 "

    idd. ubi zit ons pc gamers goed te pesten met een zooi vertraging en drm. en maar mopperen dat geen pc gamer meer hun games koopt. de xbox versies van games staan tegenwoordig vaak een paar dagen eerder online dan de pc versies, maar de pc gamers zijn nog steeds de evil piraten. dream on ubisoft en ga nou eens de echte piraten bestrijden

  38.   
    rubenat's avatar

    mij lijkt het erg vet

  39.   
    stiero's avatar

    1 van de beste games da ik ken!!!! 😆 🙂 😆 🙂 😆

  40.   
    Almelow's avatar

    Ik heb hem gepre-ordered dus kreeg ik 2 extra multiplayer character en 2 uitgebreide singeplayer missies ik heb hem een snel uitgespeeld sneel door de hoofmissie doorlopen speel nu opniew dit keer alle side-missies doen en wel een keer een volledige assassin opleiden

    BTW De volgene assassins creed game speelt zich waarschijnlijk af in Rusland rond haar jaar 2000 wat ik ervan gelezen heb heeft die kerel een sabel, knife, de bekende hidden blade en een geweer
    (voelt raar aan maar kan leuk worden) 😮 🙂 😉

  41.   
    YRD's avatar

    Indd teveel van hetzelfde, misschien over een jaartje uit de budgetbakken vissen.

  42.   
    sameranio's avatar

    Dude… schreef, "dit is een beetje oneerlijk peter, want het voegt meer toe dan alleen de assassin’s gilde en het enige minpunt is dat het minder vernieuwend is, maar Reach was OOK NIET VERNIEUWEND EN DIE KREEG EEN 9.8 !!!! 👿
    en PS wie heeft de game al een cijfer gegeven??? hij komt morgen pas uit!"

    ik heb het al gespeeld hij is niet veel veranderd tegenover de assasin’s creed 2 het is wel handig van die gild maar voor de rest niet veel veranderd …
    en ik vind da halo ook wel wa beter geworde is ze …

    maar al bij al vind ik het wel een leuke game de storylines zijn ook leuk … 9/10 😉

  43.   
    jorino55's avatar

    De Single player is wel erg kort.
    Hij is wel erg mooi met een mooi verhaal.
    De multiplayer is gewoon heel veel van hetzelfde.

    kortom: mooie maar te korte sinlge player

  44.   
    LimitedStyle's avatar

    Ik zit er aan te denken om AC Brotherhood te kopen, is dit wel het kopen waard?

  45.   
    locoferry's avatar

    ik vind het verhaal en de landjes van 2 mooier maar hier kan je veel meer doen

  46.   
    ell0bo's avatar

    ik vind BH super voor al dat je begint waar je was geeindigt in AC2 en er zitten ook net iets meer sub missies in die je op bepaalde tijden vrij worden gegeven

  47.   
    toqeer's avatar

    ja dit spel was zo vet