Wii Party

De Nintendo Wii kent vele party-games in diens assortiment. Nintendo zelf heeft al eerder hun Mario Party-reeks op de Wii losgelaten, maar probeert nu nog een feestgame te creëren waarin ditmaal de hoofdrol is gegeven aan de kenmerkende Mii-poppetjes. Met vrienden doorloop je allerlei modi, waarin ook regelmatig mini-games aan bod komen. Heeft deze titel een eigen smoel weten te krijgen en weet het boven de andere games in het genre uit te steken?

Als de basis goed is…

Allereerst moet er gezegd worden dat je met Wii Party niet een volledig pakket in huis haalt. Je betaalt ongeveer 45 euro voor het pakket, maar daarvoor wordt er wel een extra Wii-afstandsbediening geleverd. Het spel zonder die controller aanschaffen is, net als bij Wii Play eerder, helaas niet mogelijk. Mocht je een nieuwe WiiMote nodig hebben, dan zou je het kunnen zien als het aanschaffen van het spel voor een vijfje, maar dit is betwistbaar. Feit blijft dat Wii Party geen zeer uitgebreide ervaring biedt.

Wii Party is opgebouwd uit een menu met daarin verschillende modi, waaruit je kunt kiezen. Deze modi laten je een spel spelen met vrienden om dat af te wisselen met hier en daar enkele minigames. Het principe kennen we van Nintendo’s eigen Mario Party-reeks, maar helaas is het merendeel van deze omhulsels niet leuk, omdat de focus teveel ligt op geluk en te weinig op de basis van het spel, de minigames. Je hebt bijvoorbeeld een modus waarin je Mii-personages aan een soort roulette meedoen. Steeds wordt er geld in de pot gedaan of wordt er van jou Mii-personage geld afgetroggeld. Het enige probleem is dat er verhoudingsgewijs gewoon te weinig minigame vlakjes zijn om die jackpot te winnen. Als er uiteindelijk dan eens een minigame komt is de jackpot zo hoog dat als je die wint, je niet eens meer kunt verliezen. Toch zijn er ook een paar leuke modi, zoals eentje die een soort Pinguin Panic nabootst, waarbij je elke ronde steeds een Mii-personage op een boot moet zetten en die boot in evenwicht moet laten blijven. Samen met een vriend zul je steeds moeten samenwerken in de minigames, want als je deze verliest krijg je Mii-personages met verschillende grootte waardoor het moeilijker wordt om deze juist te plaatsen. Toch is het merendeel van de modi zoals gezegd niet de moeite waard.

Stellen de minigames niet teleur? Ja en nee, helaas. Er zijn enkele zeer goed bedachte minigames aanwezig, die je keer op keer kunt spelen. Echter krijg je tegelijkertijd ook een aantal op geluk gebaseerde en buttonbash spelletjes voor de kiezen, die je nooit voor je lol gaat doen. Met de hoeveelheid zit het echter helemaal snor, want met een aantal van meer dan 70 minigames is er genoeg te doen. Toch vervelend is dat de keuzemogelijkheden, bij zowel de modi als bij de minigames, wat karig zijn, want je kunt niets aanpassen naar je eigen smaak.

Jonge doelgroep

Opmerkelijk is de keuze om het gehele spel hier volledig in het Nederlands uit te geven. Ik weet niet of de Engelse of de oorspronkelijke versie ook geforceerde woordspelingen en knullige grapjes bevat, maar in het Nederlandse exemplaar passeren er meerdere de revue. Deze game is dan ook niet echt gericht op ondergetekende, maar op papa, mama en de broertjes en zusjes. Toch neemt dit niet weg dat er wel degelijk plezier valt te beleven aan deze game, mocht je niet onder de eerdergenoemde categorieën passen. Bovendien weet de Nederlandse vertaling ervoor te zorgen dat een stel melige vrienden des te meliger worden.

Jammer genoeg is het hele spel aangepast aan de jonge doelgroep, want echt moeilijk wordt het nooit. Anders gezegd: de door de computer bestuurde tegenstanders zijn zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad nog te makkelijk. Zelfs toen ik mijn moeder, die nooit games aanraakt, het een keer liet proberen merkte ze op dat de CPU’s niet erg hun best deden. Ook toen speelden we op de moeilijkste stand.

Sfeer en uitstraling?

Wii Party is een titel die precies naast Nintendo’s andere “Wii”-games, die bevolkt worden door Mii-personages, hoort. Net als in Wii Sports, Wii Music, of Wii Fit, kent ook Wii Party helaas vrijwel geen sfeer: het is eigenlijk overal een kale, onpersoonlijke bedoening. De vraag die daarom al snel opkomt, is waarom Wii Party niet simpelweg een Mario Party-titel had kunnen zijn. De mini-games komen qua concept sterk overeen en ook een aantal modi doen erg aan de eerdergenoemde reeks denken. Het grote verschil tussen de twee is slechts dat de feestjes van Mario kenmerkende personages en kleurrijke omgevingen bevatten en deze hierdoor wel een zekere sfeer uit weten te ademen, iets dat lijnrecht tegenover Wii Party staat. Een Mario Party-titel met de verschillende modi van Wii Party zou Mario’s feestserie ook eens een keer weten te verfrissen. Stop er vervolgens simpelweg een optie in om het hele spel door Mii-personages te laten bevolken en iedereen wordt bediend.

Conclusie

Wii Party is een game waar je zeker plezier mee kunt beleven, maar die nooit spectaculaire hoogten weet te bereiken. Mocht je een nieuwe WiiMote nodig hebt, dan kun je sterk overwegen om Wii Party aan te schaffen. Het volledige geld is het spel echter niet waard, want de game voelt nooit aan als een volwaardig en volledig spel. Mede door het ontbreken van enige sfeer, enkele saaie modi en slechte minigames krijg je bij Wii Party nooit het idee dat je echt aan het feesten bent.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Multiplayerfun
  • Eigenlijk maar tien euro
  • Verschillende modi...
  • Aantal leuke mini-games...

Wat is NOT

  • ... maar het merendeel is niet leuk en teveel gebaseerd op geluk
  • ... maar ook heel slechte
  • Keuzemogelijkheden wat karig
  • Te makkelijk
  • Weinig sfeer

6

  1.   
    RoHoutje's avatar

    Mooie review! Alleen het minpuntje is dat ik geen Wii heb…

  2.   
    Dude…'s avatar

    geloof me, dit spel zuigt. de enige lol is om het met zun meerdere te doen

  3.   
    WesterW's avatar

    Dude… schreef, "geloof me, dit spel zuigt. de enige lol is om het met zun meerdere te doen"

    Daar is het ook een party-game voor 😉 Die hoor je simpelweg niet in je eentje te doen.

  4.   
    Magana's avatar

    Na het spelen van de verschillende spellen van, Wii Fit, Wii Play, Wii Sports resort. Ben ik tot de conclusie gekomen dat dit spel waarschijnlijk niet veel beter zal worden, vandaar de schamele 5 😕