F1 2010

Het zijn van een racecoureur is een jongensdroom die zeker in het rijtje piloot worden, Ferrari rijden en slapend rijk worden thuis hoort. In F1 2010 kunnen we deze droom ook daadwerkelijk verwezenlijken. Codemasters probeert met F1 2010 namelijk een zo realistisch mogelijk Formule 1-spel neer te zetten.

Het draait allemaal om jou

Jij bent een coureur en alles wat hierbij hoort zul je in deze game meemaken. Van spannende races tot persconferenties en van het tweaken van je motor tot het beslissen met welke banden je gaat rijden. Zo kwam ik na het opstarten van het spel al snel terecht in een persconferentie waar ik de hoofdrol in speelde. De pers vroeg mij, als nieuwe coureur, om mijn naam, ambitie en andere aanverwanten. Dit is een heel erg speelse wijze om in de context van het spel met een nieuwe coureur te starten. Het zet je midden in de beleving van het zijn van een coureur en dat is precies waar je dit hele spel mee te maken zal krijgen.

Het draait allemaal om jou. Jij maakt bijvoorbeeld de beslissing met welke banden je gaat rijden en dit lijkt misschien geen hele moeilijke keuze, maar in Formule 1 kan dit het verschil tussen winnen en crashen betekenen. Ook de auto zelf kun je helemaal tweaken al word je hier niet helemaal vrij in gelaten. Jouw team met ervaren technici zorgt dat je Formule 1-wagen klaar voor de race is en jij kunt hier door kleine aanpassingen je eigen smaak aan geven. Al deze aanpassingen maak je terwijl je in de autoโ€™s in de garage zit. De teamleiding praat tegen je, het technisce-team is druk in de weer met jouw auto en je hebt een scherm voor je met allerhande informatie. Ook hier blijf je dus helemaal in de beleving van het zijn van een coureur. Het Formule 1-plaatje is compleet met tweaken, de weersomstandigheden, de lengte van de races, overal wordt rekening meegehouden.

Moeilijk maar leuk

Dan het racen zelf, want dat is natuurlijk het belangrijkste van het spel. Het racen met de snelle Formule 1-wagens is niet makkelijk te noemen. Dit is geen spel waar je in de eerste minuut op de eerste plaats terechtkomt en dit voor de rest van de race makkelijk kunt blijven volhouden. Zoals een echte coureur moet je echt vechten voor je winst. Elke fout kan fataal zijn, op tijd en strategisch remmen is cruciaal en een muurtje meepakken door een stuurfout zit er in dit spel niet in. F1 2010 is dus geen aanrader voor diegenen die zo nu en dan eens los gaan in Need for Speed. Nee, dit spel is echt voor de race-fans bedoeld. Nu is het niet zo dat alleen een klein groepje Formule 1-fans plezier uit dit spel kan halen, want er zijn ook moeilijkheidsgraden die een stukje vredelievender voor de beginnelingen in dit genre zijn. Het haalt echter niet weg dat dit een serieus racespel is waarin het simuleren van echt racen centraal staat.

F1 2010 is dus niet makkelijk. Zo heb ik mijn eerste vier races niet kunnen voltooien, want deze eindigden gewoon in een crash. Ik reed simpelweg veel te hard, remde te laat en botste hier en daar tegen tegenstanders aan. Dit is niet de bedoeling in Formule 1. Je haalt elkaar in door strategische zetten te maken en gebruik te maken van de fouten van jouw tegenstander. Toen ik mijn rechter vinger (om gas te geven) wat meer onder controle had, kwam ik gelukkig de echte kat en muis-spelletjes die ik in Formule 1 zo leuk vindt naar voren. Tegenstanders in de bocht inhalen door een fout van hun kant, of een plek verliezen door net iets te weinig snelheid te hebben op een lang stuk. Heerlijk! Met de physics, de graphics en de andere technische snufjes zit het met dit spel ook helemaal goed, want Codemasters zet alles op alles om het racen zo realistisch mogelijk te maken. Je banden slijten tijdens het racen, van grind op het wegdek word je niet blij, het weer kan snel veranderen en een stuurfoutje kan al snel fataal zijn.

Voorlopige conclusie

F1 2010 is zoals ik al zei dus niet voor de gamers die van arcaderacers houden en dit is maar goed ook. Codemasters weet namelijk met dit spel een volledige Formule 1-beleving neer te zetten en een hele makkelijk moeilijkheidsgraad past hier gewoonweg niet bij. Van begin tot eind draait het in het spel om het zijn van een coureur en een lekker uitdaging hoort hier wel thuis. Het ziet er dan ook naar uit dat fans van echte racesimulaties met dit spel helemaal los kunnen gaan en gamers die opzoek zijn naar een wat serieuzer racespel kunnen met F1 2010 ook veel mooie momenten beleven.

F1 2010 verschijnt 24 september voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

  1.   
    Wouter's avatar

    Nadat ik afgelopen zondag in Spa bij de Formule 1 ben geweest, ga ik deze zeker halen! ๐Ÿ˜†

  2.   
    nuclearnemo's avatar

    Ziet er echt vet uit:)….denk dat mijn laptop dat niet aan kan…dus zal hem dan maar voor de 360 halenXD

  3.   
    Ken2BE's avatar

    Ik wil hem nu al. ๐Ÿ˜ฅ

  4.   
    MaTriX's avatar

    Mooie preview en ik herinner me F1 2000 nog dat was toen der tijd ook al zo`n geweldige race game.

  5.   
    abc6465465464's avatar

    MaTriX schreef, "Mooie preview en ik herinner me F1 2000 nog dat was toen der tijd ook al zo`n geweldige race game."

    daar ben ik het helemaal mee eens en deze wordt 10 x beter ๐Ÿ˜†

  6.   
    RoHoutje's avatar

    ik ben al een tijdje F1 aan het kijken en hopelijk word dit spel ook leuk!

  7.   
    Sub-Zeuro's avatar

    Kzit al 20 jaar op deze game te w8ten :evil:het is bijna zover!! EAT MY RUBBER haha ๐Ÿ˜›

  8.   
    Enhanced's avatar

    Nice, ik ben wel een beetje uitgekeken op F1 2002. Dus deze ga ik zeker kopen!

  9.   
    desxeon's avatar

    megasega schreef, "Kzit al 20 jaar op deze game te w8ten :evil:het is bijna zover!! EAT MY RUBBER haha ๐Ÿ˜› "

    Weet je het zeker.

    OT: Deze gaat zo gaaf worden, komt bij mijn lijsje + Dirt 3. ๐Ÿ™‚

  10.   
    Dy-88's avatar

    twijfel, maar nadat ik de graphics zag, en het gevoel als coureur de singleplayer…
    hmmm… als k nog wat centjes over heb dan haal k deze zoiezo wel ๐Ÿ˜›

  11.   
    joramovic's avatar

    Deze wordt gewoon zo fantastisch

  12.   
    ps3 gek's avatar

    Nice!! ๐Ÿ˜€ Deze moet ik zeker halen! Jammer dat ik nu al zoveel geld kwijt ben aan mijn studie.. ๐Ÿ™

  13.   
    tijs_vp's avatar

    codemasters weet hoe het moet en maar goed ook, nu wel hopen op een jaarlijkse game met voldoende verbetering. Opnieuw jaren wachten op een F1 game is niet denkbaar

  14.   
    Sub-Zeuro's avatar

    Kzit al 20 jaar op deze game te w8ten :evil:het is bijna zover!! EAT MY RUBBER haha ๐Ÿ˜› [/quote]
    Weet je het zeker.
    OT: Deze gaat zo gaaf worden, komt bij mijn lijsje + Dirt 3. ๐Ÿ™‚

    OK 21 jaar ๐Ÿ˜›

  15.   
    UberProSure's avatar

    Cabooter schreef, "Nadat ik afgelopen zondag in Spa bij de Formule 1 ben geweest, ga ik deze zeker halen! ๐Ÿ˜† "

    | Offtopic | In spa geweest ja :O? ik ga daar volgend jaar rijden met motor op circuit, met oldtimers ofzoiets heet dat. zo’n mooi circuit is dat. ๐Ÿ˜†
    | Ontopic | Maar ja, de screenshots en de preview vertellen mij wel dat dit een mooie game moet zijn ๐Ÿ˜ฎ ben niet zon fan van Formule 1 maar deze game spreekt me toch wel aan ๐Ÿ˜ณ

  16.   
    DutchFreeze's avatar

    Ook geniaal dat ze ook in die screens hebbe gezet dat het de bolide’s van 2009 zijn :P.

    Had hier ook al een preview van gelezen in PC Gameplay, Echt een heel vet spel ๐Ÿ™‚

  17.   
    -050- Critical's avatar

    weet iemand ook of je met voormalige heroes kan spelen ?:D
    where is my man damon hill ๐Ÿ˜€

    zo wie zo een halenng!

  18.   
    AwesomeDude's avatar

    ik heb zo het idee dat deze echt episch wordt, met een stuurtje, op xbox en een vrije dag…. Dit wordt echt helemaal awesome ๐Ÿ˜€

  19.   
    lassieman's avatar

    ik speel nog steeds gp4 ๐Ÿ˜›

  20.   
    Djuroen's avatar

    Ik heb voor deze ook maar een pre-order geplaatst.
    1e F1 racegame sinds jaren waar ik naar uit kijk1 ๐Ÿ˜†

  21.   
    agovv1913's avatar

    epic naast f1 2010 ook nog gt5 wat een gerace dit najaar ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€

  22.   
    Magana's avatar

    Mooie preview en screens! Wat zou ik nu graag een Xbox hebben ๐Ÿ™