Salt

Een oplopende dreiging tussen de Verenigde Staten en Rusland. Een complot dat aan het licht komt. Niemand kan je vertrouwen. En maar één iemand moet het zaakje oplossen. Inderdaad, het had zomaar een nieuw avontuur met Jason Bourne kunnen zijn, maar in dit geval is het Salt. Evelyne Salt.

Onderbuikgevoel

Het moge duidelijk zijn dat Salt het niet zal winnen op het vlak van originaliteit, al had het nog erger gekund. Oorspronkelijk had regisseur Phillip Noyce een hoofdrol voor Tom Cruise gezien, maar toen die besloot om liever met Cameron Diaz te gaan flirten in Knight & Day (een zeer logische keuze), kwam Angelina Jolie in beeld en werd het personage Salt een vrouw. Toch blijft de hele film je een naar onderbuikgevoel bezorgen. Het is allemaal wel degelijk, maar het ontstijgt gewoon nergens deze aanhoudende middelmaat.

Als we toch de vergelijking maken met andere films, dan is de link niet heel moeilijk te leggen naar de avonturen van Jason Bourne. Alle bekende ingrediënten zijn aanwezig, van mensen met dubbele agenda’s tot een internationaal complot en een gebrek aan vertrouwen. Daarnaast lijkt de opening van de film verdacht veel op de James Bond-film Die Another Day en zo zijn er nog wel meer overeenkomsten te vinden.

Enig niveau

Dat Salt niet zoveel nieuws of origineels doet is nog tot daar aan toe, maar dan zou je op zijn minst verwachten dat de film wel enig niveau haalt. Met Angeline Jolie en Liev Schreiber in de cast zou zeker wat moois te maken moeten zijn, maar beide lijken niet helemaal tot hun recht te komen in hun rol. Jolie levert een zwakkere kopie af van haar meer sexy vertoningen in de Tomb Raider-films, terwijl je Schreiber bijna ziet smeken om zelf meer de actie in te mogen duiken zoals in Defiance, Repo Men of X-Men Origins: Wolverine. Daarnaast is ook de actie ronduit zouteloos te noemen, met als hoogtepunt een zeer zwakke eindconfrontatie, al maakt een stukje stuntwerk op de snelweg aan het begin van de film nog wel iets goed.

Ondanks het gebrek aan originaliteit, uitstraling of hele sterke actie is Salt toch een film die genoeg mensen best vermakelijk zullen vinden. Het is het typische gevalletje van popcornvermaak, verstand op nul en gaan. Toch lijkt Salt zich te willen profileren als een zeer gepolijste film, eentje met een hoge productiewaarde die zich kan meten met de grote jongens. Helaas is dat slechts een illusie en is dit een film die je prima op een doordeweekse avond kunt kijken, maar waar je niet lekker een zaterdagavond vrij voor wilt houden.

Conclusie

Salt ontstijgt de middelmaat eigenlijk nergens, ondanks dat er op papier genoeg potentie in lijkt te zitten. Het verhaal is verre van origineel, acteurs komen niet goed uit de verf en alles is zo voorspelbaar en weinig spectaculair dat je eigenlijk blij bent dat het na anderhalf uur is afgelopen. Dat valt de film wel na te geven, het tempo zit er vrijwel altijd goed in. Het enige waar ik me nog wel kwaad om kan maken is dat ik de twee meest schokkende ervaringen heb moeten meemaken: Angelina Jolie met blond haar en Angelina Jolie verkleed als een kerel. Maar dat is slechts mijn ongezouten mening.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Film blijft vlot en is ook vlot voorbij

Wat is NOT

  • Zouteloos plot
  • Zouteloos slappe actie
  • Zouteloos acteerwerk

5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren