Kick-Ass

Waarom zou je zelf niet een superheld kunnen zijn, ondanks dat je geen superkrachten hebt? Die vraag stelt Dave Lizewski zichzelf ook. Hij besluit om zelf gewoon superheld te worden, met alle gevolgen van dien…

Dave is een sukkeltje op school, leeft alleen met zijn vader en heeft net als zijn vrienden een grote liefde voor stripboeken. Op een dag besluit hij de stap te zetten en hij gaat na schooltijd door het leven als Kick-Ass, geheel in stijl met een fout pak. Het blijkt echter vrij lastig om echt af te rekenen met criminelen, maar al snel krijgt Kick-Ass hulp uit onverwachte hoek van de 11-jarige Hit-Girl en haar vader Big Daddy. Ze ontketenen een ware hype als ‘real-life’ superhelden, maar ze worden ook ineens het doelwit van zware criminelen…

Hit Girl

Het leuke aan Kick-Ass is dat het een film met een vette knipoog is. De eerste minuten heb je het gevoel dat je naar een foute, Amerikaanse tiener-komedie zit te kijken, terwijl je later in de film geconfronteerd wordt met vlotte en vaak zelfs lekkere brute actie. De grote ster in dit geheel is, naast Kick-Ass zelf, meer dan zeker Hit Girl. Op het oog lijkt ze een onschuldig meisje van 11 jaar, die net als Dave ook alleen met haar vader leeft, maar als Hit Girl het moet opnemen tegen het tuig van de stad, blijkt dat deze film zeker niet voor tere zieltjes is. Bloed spat in het rond, zwaarden worden volop gebruikt, ledematen worden soms afgehakt… het is het contrast tussen het schattige meisje en de stoere actie die het zo geweldig maakt.

Daarnaast levert ook Nicholas Cage als Big Daddy een prima prestatie af. Een op het oog wat sukkelige vader die op zoek is naar wraak en zijn dochtertje (Hit Girl) op stevige wijze opvoedt om klaar te zijn voor de harde realiteit. Vooral de eerste kennismaking met deze bijzondere vader en dochter is een geweldig moment. Ondersteund met een sterke soundtrack, die varieert van stevige muziek bij de actiescènes tot lekkere foute deuntjes bij de momenten op de High School van Dave, levert dit een zeer vermakelijk totaalplaatje op.

Interesse

Een klein minpunt is wellicht de voorspelbaarheid van het verhaal en de gebeurtenissen richting het einde, die zelfs een beetje cliché overkomen. Je kent het allicht uit veel andere films en het doet enigszins wat afbreuk aan de verder zeer originele insteek van de film als je er wat langer over nadenkt, maar dat moet je eigenlijk niet willen doen bij een film als deze. Het is gewoon vermaak zonder denkwerk, zonder echt diepere betekenis, waardoor zelfs mensen die niet veel interesse hebben in striphelden en comics ook zeker van Kick-Ass kunnen genieten.

Conclusie

Kick-Ass is een film die misschien niet heel veel aandacht heeft gekregen in een periode waarin grote marketingbudgetten aan films als Iron Man 2 werden besteed, maar het is wel een film die ontzettend verrassend voor de dag komt. Hoewel het verhaal soms wat voorspelbaar is richting het einde, biedt de film een geweldige combinatie van actie en de nodige humor en is het zelfs een knipoog naar het genre van tiener-komedies en superheldenfilms.

De grote ster in dit bijzondere avontuur is in feite de kleinste ster: Hit Girl. Hoe schattig ze ook overkomt, ze is uiteindelijk de meest brute van het hele stel. Een prachtig contrast dat schreeuwt om meer avonturen in Kick-Ass 2, waar we helaas nog wel tot 2012 op moeten wachten.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Knipoog naar het genre
  • Hit Girl!
  • Bij vlagen heerlijk bruut
  • Subtiele humor

Wat is NOT

  • Verhaal soms wat cliché

8.8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren