Naruto Shippuden: Clash of Ninja Revolution 3

De anime en manga over Naruto, een blonde en impulsieve jonge ninja, zijn niet alleen in Japan, maar ook ver daarbuiten al lange tijd ongelooflijk populair. De franchise is inmiddels (bijna) net zo populair als Pokémon, maar de fans van Naruto zijn over het algemeen iets ouder. Dat moet ook wel, want het verhaal van Naruto is een stuk grimmiger dan dat van Pokémon en de humor is vaak ook een stuk ‘volwassener’. Er is echter ook een groot verschil tussen de Pokémon-games en de Naruto-games, want waar Pokémon-games regelmatig hoge cijfers scoren, moeten de Naruto-games het doen met cijfers uit de categorieën ‘middelmatig’, ‘jammer maar helaas’ en ‘alleen als hij in de budgetbak ligt’.

Monsters met staarten

De meeste lezers van dit artikel zullen al wel enig idee hebben wat Naruto is en waar het over gaat, maar voor de nieuwkomers volgt hier een korte uitleg. De Naruto-serie gaat over de ninja Naruto, die een demon met zich meedraagt die hem extra krachten kan geven. Hierdoor is hij erg sterk, maar het heeft wel tot gevolg dat hij een van de doelen is van de duistere organisatie Akatsuki. Ik zeg hier specifiek “een van de”, want er zijn in totaal negen demonen, allemaal met een bepaald aantal staarten. Zo is Naruto opgezadeld met de sterkste van het stel, de negenstaartige demonische vos. Het verhaal van Naruto Shippuden: Clash of Ninja Revolution 3 draait met name om Gaara en ‘zijn’ demon, de eenstaartige wasbeerhond.

Als je eerdere Naruto-games hebt gespeeld, zoals de eerste Clash of Ninja Revolution voor de Nintendo Wii, dan ken je Gaara en zijn demon Shukaku al wel. Grappig genoeg lijken beide games op sommige punten heel erg op elkaar; toen ik Clash of Ninja Revolution 3 opstartte was ik behoorlijk verbaasd dat de beginmenu’s exact hetzelfde lijken als bij de eerste game, die een paar jaartjes geleden uit kwam. Zou deze game dan grotendeels een copy-paste zijn van een van zijn voorgangers?

Copy-paste?

Het antwoord hierop is zowel ja als nee. Qua concept en thema lijken de games behoorlijk op elkaar, het zijn beiden vechtgames zoals Tekken en Street Fighter en het grafische stijltje met zijn cel-shaded graphics is ook grotendeels gelijk. Een aanzienlijk deel van de personages is echter veranderd, ze zijn inmiddels een paar jaartjes ouder geworden en ook maken enkele nieuwe karakters hun opwachting.

Dit laatste is zeker geen straf, want een van de sterkste punten van deze game is het grote aanbod aan verschillende personages en hun bijbehorende skills. Deze skills passen erg goed bij de karakters en je zult een heel aantal bekende moves tegenkomen uit de anime. Dit zorgt er ook voor dat alle personages anders spelen. Speel je met closet pervert Kakashi, dan is dit een compleet andere ervaring dan wanneer je met puppet master Sasori en zijn poppen speelt. Er is meer dan genoeg variatie te vinden in het aanbod van personages en dit geeft de gevechten een bepaalde diepgang mee. Er is echter meer…

Tag team

Het vechten in Naruto Shippuden: Clash of Ninja Revolution 3 steekt in elkaar zoals je dat gewend bent van de gemiddelde vechtgame. Je hebt je eigen HP die je boven de nul moet zien te houden, je hebt het HP van je tegenstander die je juist op de nul moet zien te krijgen en je hebt chakra, oftewel MP/SP/PP, om speciale skills te gebruiken. Wat de gevechten in deze Naruto-game een stuk afwisselender en dieper maakt, is het wisselen van personage.

In sommige gevechten heb je namelijk een tweede karakter als soort van back-up. Is je HP bijvoorbeeld aan de lage kant, dan kun je je actieve personage wisselen met je back-up. Het inactieve personage herstelt zijn HP en chakra terwijl het andere personage vrolijk aan het vechten is, waardoor je dus mooi een karakter met sterke aanvallen kunt combineren met een karakter met een goede verdediging en een ruim incasseringsvermogen. Wil je echter een stapje verder gaan, dan let je ook op de timing van de wissel. De juiste timing kan je verschillende voordelen opleveren zoals een gezamenlijke aanval of minder chakra-verlies.

Multiplayer

De multiplayer van deze Naruto-titel is precies wat je ervan zou verwachten, namelijk lekker matten met twee tot vier personen. Dit kan zowel lokaal als via WiFi, iets dat een bijzonder sterk punt is van deze game. Hier kleeft echter wel een grote ‘maar’ aan en die ‘maar’ heeft ook een naam, namelijk lag. Niet iedereen heeft hier last van, maar er zijn genoeg gamers te vinden die last hadden van lag tijdens een online potje vechten met vier spelers. Het zal waarschijnlijk ook samenhangen met bijvoorbeeld je internetverbinding, dus of je hier last van zal hebben is vooraf moeilijk te zeggen.

Singeplayer

Op het gebied van gevechten en multiplayer scoort Clash of Ninja Revolution 3 hoge ogen, maar bij de singleplayer is dit niet zo. De Versus Mode, gewoon lekker tegen een ander personage vechten is erg leuk en zal je lang vermaken, maar bij de Story Mode wordt de plank compleet mis geslagen. De gevechten in de Story Mode zijn niet zozeer erg moeilijk, maar met name frustrerend. Je moet namelijk niet alleen een tegenstander verslaan, maar je moet deze ook nog eens verslaan met een bepaalde move. Even een klein lijstje van wat er allemaal mis kan gaan: de move mist zijn doel, de move wordt onderbroken, je hebt op het moment supreme niet genoeg chakra, de move doet niet genoeg schade om de ander om te leggen, je personage doet niet de move die je in gedachten had… Ik kan nog wel even door gaan, maar het idee lijkt me duidelijk.

Deze frustratie kun je iets verlichten door gebruik te maken van de Classic controller en niet van de Wii-Mote of de Wii-Mote in combinatie met de Nunchuk. De game speelt gewoonweg niet erg lekker als je geen gebruik maakt van de Classic controller, wat met name komt doordat bepaalde knoppencombinaties voor skills erg moeilijk uit te voeren zijn. Bovendien zijn de aanwijzingen voor het gebruik van de controls niet altijd even duidelijk: betekent omhoog dat ik de Wii-Mote omhoog moet zwiepen, dat ik de Nunchuk omhoog moet bewegen, dat ik omhoog moet drukken op de vierpuntstoets of dat ik de analoge stick op de Nunchuck omhoog moet bewegen?

Conclusie

Naruto Shippuden: Clash of Ninja Revolution 3 is een game die je vooral zult kopen voor de multiplayer of de verslavende Versus Mode. De Story Mode brengt met name frustratie in plaats van plezier, terwijl het vechtsysteem juist weer zorgt voor uren van dat laatstgenoemde. Voor de fans is deze game zeker een aanrader en ook voor nieuwkomers die houden van een leuke vechtgame en niet om het verhaal geven is deze game zeker geen miskoop. Een kleine tip: blijf uit de buurt van de Story Mode en de Wii-Mote.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Veel variatie qua personages
  • Uitgebreid vechtsysteem
  • Multiplayer

Wat is NOT

  • Story Mode
  • Besturing met Wii-Mote
  • Lag bij WiFi

7.8

Meer Naruto Shippuden: Clash of Ninja Revolution 3

  1.   
    Defensie's avatar

    ziet er wel mooi uit maar dan ga ik toch voor street fighter super

  2.   
    Tadao's avatar

    Anime is vaak beter als anime dan game. Maar soms is zo’n game wel een goede fighter, ik vind persoonlijk dat Naruto het beste bij de ds en de playstation hoort

  3.   
    railgun's avatar

    ik wacht nog even op naruto ultimate ninja storm 2 lijkt me veeeel beter 😀

  4.   
    Magana's avatar

    Besturing met Wii-Mote? Nee ik sla deze over! Ik vind de graphics namelijk ook helemaal niks.. 🙁

  5.   
    Fox's avatar

    ugh … alweer een naruto game..