Trials HD

Trials HD had vorig jaar zomer de pech dat op bijna hetzelfde moment Shadow Complex werd uitgebracht. Destijds zagen wij de Xbox LIVE Arcade-versie van Trials eigenlijk ook over het hoofd en dat is toch wel erg zonde. Vandaar dat we nu dan ook met veel plezier alsnog eens uitgebreid aan de slag gingen met Trials HD en hoe dat is bevallen, lees je in deze review.

Snelheid en balans

Trials was ooit al een zeer populaire indie-game, verscheen later ook nog voor de PC op Steam en met Trials HD brengt ontwikkelaar RedLynx de game dankzij Xbox LIVE Arcade naar een groter publiek. In de game is het de bedoeling dat je op verschillende tracks zo snel mogelijk en met zo min mogelijk crashes de finish bereikt. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want elke baan staat bol van de obstakels en je hebt ook nog eens te maken met de zwaartekracht en physics. Als je via een schans flink de lucht in gaat, dan moet je echt je best doen om goed in balans te zijn als je weer landt, anders is de kans groot dat je crasht of met je motor omver stuitert.

Het houden van balans is dan ook een belangrijk onderdeel van de gameplay. Met behulp van de linker analoge stick kan je de coureur meer naar achteren of naar voren laten leunen, waardoor je ervoor kunt zorgen dat je weer goed terecht komt op de baan na een sprong, looping, val omlaag of ander obstakel op de baan. De tracks zijn heel mooi en sfeervol in 3D gemaakt, maar de gameplay gebeurt in 2D en het scheuren over tracks is zodoende een side-scrollende aangelegenheid. Met de triggers van je controller kan je gas geven en remmen om zo snel mogelijk of met wat meer souplesse vooruit te bewegen en verder kan je dankzij obstakels omhoog of omlaag. Je hoeft dus alleen maar op je snelheid en balans te letten om zo goed mogelijk te presteren. Nou ja, alleen maar… Zeker de eerste paar tracks is het wel even wennen aan de besturing en de manier waarop je motor reageert op hobbels, sprongen, landingen en dergelijke.

Uitdaging

De tracks zijn onderverdeeld in vijf groepen met elk een verschillende moeilijkheidsgraad en vanaf medium begint het toch een behoorlijke uitdaging te worden. Dan is het niet alleen maar een kwestie van het corrigeren van je balans na een sprong of salto, maar ook echte stukken behendigheid komen binnen de tracks steeds vaker aan bod. Zo moet je zien te balanceren op grote metalen bollen om voorbij een afgrond met vuur te komen, krijg je te maken met enorme sprongen, afgronden en steeds complexere obstakels.

Je zult dan ook regelmatig crashen en flink moeten oefenen om een baan goed te kunnen berijden. Trial en error is overduidelijk de sleutel tot goede prestaties. Gelukkig heeft RedLynx een handig checkpointsysteem toegepast, waarbij er op elke track meerdere paaltjes te vinden zijn die geactiveerd worden zodra je ze passeert op je motor. Mocht je ergens crashen, dan kan je met één druk op de knop direct terug naar het laatste checkpoint en dat is gelukkig nooit heel ver terug. Je krijgt dan echter wel een strafpunt per herkansing, zodat het uiteindelijk ook de uitdaging is om een track in één keer foutloos te rijden.

Het simpelweg halen van de finish, ongeacht je tijd of aantal herkansingen, levert je een bronzen medaille op. Vervolgens kan je voor een zilveren of gouden medaille gaan door binnen een bepaalde tijd de finish te behalen met maar 1 of zelfs helemaal geen herkansing. Hierin schuilt ook zeker de verslavende werking van Trials HD, want je zult zeker willen oefenen om elk stukje van een track zo goed mogelijk te beheersen. Het wordt helemaal leuk als je vrienden op Xbox LIVE hebt die ook Trials HD in hun bezit hebben. Je ziet dan bij elke track hun tijd staan in een klein leaderboard, zodat je ook onderling kunt strijden om de snelste tijden en beste prestaties.

Meer uit de game halen

Gouden medailles zijn overigens extra interessant doordat ze nieuwe content vrijspelen. Naast de gewone tracks zijn er namelijk ook skill-games om te spelen, 12 stuks in totaal, maar een aantal skill-games vereist eerst een bepaald aantal gouden medailles om vrijgespeeld te worden. Deze skill-games zijn eigenlijk kleine mini-games waarin een element uit het racen centraal staat. Zo is er een skill-game waarbij je zo ver mogelijk moet zien te komen terwijl je in of op een grote metalen bol rijdt, is er een enorme helling om tegenop te rijden, kan je jezelf als een heuse schansspringer lanceren en nog veel meer. Helaas zijn niet alle skill-games even boeiend, maar de meeste zijn toch best verslavend. Zeker als je ook hier tegen de prestaties van je vrienden kunt rijden.

En voor iedereen die meer uit de game wil halen is er ook nog een level editor aanwezig, waarin je relatief eenvoudig eigen tracks vorm kunt geven. Een groot minpunt is echter dat je de tracks alleen met vrienden kunt delen, zodat het nut van de user-created track erg beperkt is. Er zullen allicht genoeg fanatieke Amerikanen of Aziaten zijn die uren steken in het maken van toffe tracks, maar dat zullen we wellicht nooit weten.

Conclusie

Trials HD is wat mij betreft een bijna perfecte arcadegame. Het is ontzettend verslavend om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten en het is een bekend geval van eenvoudig om te leren en uitdagend om echt goed te worden. Daarnaast ziet het geheel er mooi uit, kan je soms spectaculaire crashes veroorzaken en biedt het rijden voor medailles en tegen de tijden van vrienden een mooie motivatie.

Naast het racen bieden de skill-games ook weer een stukje variatie, al zijn ze niet allemaal even boeiend. Het is ook een gemiste kans dat de zelfgemaakte tracks alleen te delen zijn met vrienden, waardoor de potentie van deze functie vrijwel teniet wordt gedaan.

Probeer in elk geval eens de gratis probeerversie, want dit is een heerlijk stukje vermaak voor het relatief lage bedrag van 1200 Microsoft Points. Daarnaast kan je het mooie aantal tracks nog uitbreiden dankzij een downloadable content pack, genaamd Big Pack. Voor 400 Microsoft Points haal je nog eens 23 tracks en 12 skill-games in huis, zodat je de genoeg vermaak in huis haalt voor een hele, hele lange tijd.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Zeer verslavend
 • Toegankelijk en uitdagend
 • Skill-games

Wat is NOT

 • Paar extreem pittige tracks
 • Beperkt delen van eigen content

9

 1.   
  Niekolaas's avatar

  Vindt dit echt een van de betere arcade-spellen! Erg verslavend vooral als je vrienden op live het ook hebben! 😆

 2.   
  craz's avatar

  Ik heb de game al sinds de release en ik vind hem helemaal geweldig. De extreme tracks kan je ook op een gegeven moment blind rijden.Ik heb ze allemaal in ieder geval platinum. 😛 nou ik heb ieder track eigenlijk platinum behalve de big pack natuurlijk, maar daar heb ik heel weinig aandacht aan besteed.

 3.   
  Fox's avatar

  leuk , maar meer iets voor op de Iphone/Ipod 😉

 4.   
  makiejh's avatar

  heb hier de demo van, en vond het wel erg vet, alleen jammer dat de demo best kort is. misschien dat hem nog een keer met microsoft points koop.

 5.   
  Dotz's avatar

  Dat beperkt delen van de content is echt een groot nadeel, waarom geen 2 ”duim omlaagjes”?

 6.   
  killingdj0's avatar

  k

 7.   
  Houserz's avatar

  juistem al een hele tijd op mn pc staan….errrrrrg leuk spelletje 🙂