Aliens vs. Predator

Wat krijg je als je een paar Marines, een blik Aliens en een kopje Predators bij elkaar mengt? In sommige gevallen een middelmatige game. Nadat Aliens vs. Predator in 1999 een redelijk succes had op de pc, probeert Rebellion Games het in 2010 nog een keer voor de PlayStation 3, de Xbox 360 en de PC.

Onhandig

Aliens vs. Predator draait voornamelijk om drie rassen. De Aliens, de Predators en de mensheid in de vorm van de Marines. Elk ras heeft zo zijn eigen campagne en elk ras heeft ook nog eens een arsenaal aan unieke moves voor elke klasse. Zo draait de de campagne van de Marines voornamelijk om het schrikeffect. Omdat mensen natuurlijk niet in het donker kunnen zien en het wapenarsenaal van de Marines relatief zwak is, zul je door een heleboel donkere plekken lopen, met donkere hoekjes en gaatjes, waar al dan niet een groot slijmerig beest in verstopt kan zitten. De game laat je in de Marines-campaign proeven van de besturing en de gehele sfeer van de game. Het is wel leuk gedaan en in overeenstemming met de film. Zo heb je een geluidsradar die je tegenstanders als een soort sonar oppikken. Hoewel de gameplay van de Marines een dikke sfeer heeft, blijft het daar ook bij. De campagne wordt snel hetzelfde en na een tijdje begint elk decor op elkaar te lijken, mede natuurlijk vanwege het grote gebrek aan licht.

Buitenaards vreemd

Alle klassen maken gebruik van mêlee-aanvallen. Dit herkennen wij uit meerdere games, voornamelijk shooters, maar omdat vooral de Aliens het juist moeten hebben van deze manier van vechten, is het belangrijk dat deze besturing goed werkt. Helaas is dat bij deze game maar zelden het geval. Dit is jammer, omdat naast de Alien, ook de Predator voor een deel afhankelijk is van deze manier van vechten. Je hebt als Predator namelijk wel een wapen, maar vanwege het locksysteem dat vooral goed werkt van een afstand, zul je toch meer gebruik maken van de messen op je armen. Dit werkt helaas niet helemaal lekker, vooral omdat de camera een beetje hapert tijdens de gevechten. Vooral tegen de snelle Aliens is dit erg lastig.

Waar de gevechten van dichtbij vervelend voelen, kun je als Predator, de naam zegt het al, ook jagen. Dit jagen pakt gelukkig een stuk beter uit . Als een Predator zul je vaak op gebouwen en boomtoppen moeten klimmen om je verborgen te houden. Zo kun je dus met je lock-on je vijanden snel uitschakelen. Het is wel jammer dat je voor het klimmen ook moet locken en is het lastig om snel weg te komen.

De Alien gameplay zou natuurlijk het vetste zijn, omdat je op muren en plafonds kunt lopen. En om eerlijk te zijn klopt dit ook wel. Als Alien kun je vlekkeloos over muren en plafonds lopen. Het is erg snel en daar ligt ook gelijk het nadeel. Soms is de Alien echt te snel. Zo zul je soms vijanden niet goed kunnen raken met je aanval, die ook mêlee is. Dit maakt het soms erg lastig. Voor de rest is het spelen met de Alien gewoon gaaf, omdat je lekker rond kan sneaken in het donker. Zo zul je ook om een tactisch voordeel te krijgen alle lichten moeten doven in een ruimte. En zeker als je bereid bent om de tijd te nemen om de besturing van de Alien goed onder de knie te krijgen, is het veruit de leukste van de drie.

De graphics voor beide buitenaardse campagnes zijn niet heel erg goed. Zodra je op grote open velden komt, ziet het er gewoon niet mooi uit. Als Marine heb je hier minder last van, omdat je meer tijd besteedt in donkere ruimtes.

Multiplayer

De multiplayer biedt vooral bekende modi en vanwege de lastige besturing zul je veel tijd moeten besteden om goed te worden in een bepaald personage. Wel wil ik de Infestation modus uitlichten. In deze verrassend leuke modus is er slechts één Alien aanwezig is en voor de rest Marines. Als een Alien een Marine afmaakt verandert ook deze in een Alien. Op deze manier zullen er langzamerhand steeds meer Aliens komen en de spanning is onder de Marines dan ook te snijden. Je kunt tot 18 man online en ook heeft Rebellion een co-op modus toegevoegd waarin je met een aantal Marines hordes van Aliens zo lang mogelijk moet weerstaan. De vergelijking met Gears of War is terecht, maar de donkere omgevingen geven het toch een eigen sfeer. Wel is het jammer dat er maar twee co-op mappen aanwezig zijn.

Conclusie

Aliens vs. Predator is zeker geen slechte game. Veel fans zullen echt genieten van het spelen met de buitenaardse wezens. Echter door een aantal slechte keuzes voor de gameplay is het middelmatig geworden. Het veel te snelle bewegen van de Alien en het steeds moeten locken bij de Predator is soms iets te frustrerend. De graphics zijn middelmatig en kunnen tegenwoordig echt veel beter. Gelukkig biedt de multiplayer voldoende variatie en dat maakt veel goed. Een must-have voor de fan, voor niet-fans niet zozeer.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Aliens!

Wat is NOT

  • Besturing

7.3

  1.   
    ckerigon's avatar

    Ik snap niet wat er eigelijk zo slecht aan de Graphics zijn eigelijk..

  2.   
    nurie's avatar

    screens die ze plaatsen zijn best misleidend

  3.   
    DaxPg's avatar

    Klopt, de screens zien er veeel mooier uit dan het spel. Let wel dat ik de game niet lelijk vind, maar er zijn gewoon wat minpuntjes als je in grote ruimtes komt.

  4.   
    killingdj0's avatar

    als je iemand assasinate dan zijn de graphics een beetje K*T

  5.   
    Tadao's avatar

    Ik zie bijna nix fout met het spel. Het moet gewoon wat vloeiender lopen en dan ben ik happy. Ik hebt het spel een keer multiplayer zonder lag what-so-ever gedaan,ennet was Epic

  6.   
    NLkevvNL's avatar

    wou em mss nog kope maar nu ben k helemaal aant twijfelen

  7.   
    Bulletfox's avatar

    Ik heb de demo en ik moet zeggen dat ik toch wel tevreden ben.
    Okee er zijn wat grafische puntjes en wat gameplay puntjes hadden beter gekunt maar verder is het een hele vette game.

  8.   
    Houserz's avatar

    Jammer dat je vaak vooraf moet bepalen wat voor actie je moet uivoeren zoals met de predator met het springen….gaat niet zo sopel naar mijn idee..

    z

  9.   
    Tadao's avatar

    Houserz schreef, "Jammer dat je vaak vooraf moet bepalen wat voor actie je moet uivoeren zoals met de predator met het springen….gaat niet zo sopel naar mijn idee..

    z"

    Je moet de limieten kennen, dan gaat het simpel. De game is niet echt goed voor mensen die niet echt game ervaring hebben en alles nog op easy spelen en dan op MP gaan 😛

  10.   
    Menyz0r's avatar

    nurie schreef, "screens die ze plaatsen zijn best misleidend"

    niet bepaald, zo is het ingame ook hoor :D, je kan als predator echt iemand grabben en dan neersteken of je staart door iemand heen boren 😀

  11.   
    lucasthebest's avatar

    Menyz0r schreef, "

    ”nurie” schreef, "screens die ze plaatsen zijn best misleidend"

    niet bepaald, zo is het ingame ook hoor :D, je kan als predator echt iemand grabben en dan neersteken of je staart door iemand heen boren :D"

    hij heeft over de Graphics, niet gameplay 😉

  12.   
    King of Heroes's avatar

    Ik vind het grafisch goed, alleen bv als je predator bent moet je eens naar je benen kijken… ik wist niet dat benen ZO hoekig konden zijn! 😛 Het bloed vind ik ook niet zo goed (die van de mensen toch) 8)

  13.   
    MistWalker's avatar

    Als er iets is dat je zou kunnen leren uit AvP dan is het dat je in multiplayer vaak langs achter zal worde genomen. ( ik bedoel hier niks dubbelzinnigs mee ) 😥 😆