Chime

Chime is een bijzondere en vooral ook muzikale puzzelgame die wordt uitgebracht met een erg nobel doel. Het grootste gedeelte van de prijs gaat namelijk naar goede doelen, waarvoor je direct al met 50 Gamerpoints wordt beloond. Zo is iedereen tevreden, toch?

Tetris en Lumines

Chime is onlangs exclusief verschenen op Xbox LIVE Arcade en de game laat zich eigenlijk het makkelijkst omschrijven als een variant op titels als Tetris en Lumines. Het doel van de game is om zoveel mogelijk vlakken van het speelveld te claimen met behulp van Tetris-achtige vormen. Je kunt gebieden op het speelveld definitief claimen door zogeheten Quads te maken, een rechthoek van minstens drie-bij-drie vakjes. Je krijgt echter te maken met veel verschillende vormen, die lang niet allemaal even handig in elkaar passen, dus het vormen van Quads en het claimen van grote delen van het speelveld is een behoorlijk pittige klus.

De kracht van Chime zit echter ook in de muzikaliteit van de game. Muzikanten als Philip Glass, Moby, Paul Hartnoll en Markus Schulz hebben voor diverse, relaxte nummers gezorgd en elk level uit Chime draait om muziek van één van deze artiesten. Daarbij loopt er een ‘beatline’ van links naar rechts op de maat van de muziek, die voor extra geluidseffecten zorgt als deze in aanraking komt met vormen en Quads. Een chaotisch speelveld van Quads zorgt voor wat meer chaotische muziek en omgekeerd zorgt een rustig speelveld voor wat rustiger geluid. Op deze manier krijg je een rijkere achtergrondmuziek als je goed presteert, wat ook nog eens voor een relaxte en haast spacende ervaring zorgt dankzij de lekkere new-age/ambient muziek.

Een uitdaging

Denk echter niet dat Chime zodoende een hele simpele en rustige game is, want je moet zoveel mogelijk zien te bereiken binnen de tijd, waarbij een hogere moeilijkheidsgraad betekent dat je minder minuten de tijd hebt om het speelveld te claimen. Daarnaast gaat er een teller lopen zodra je een Quad hebt gevormd. Zolang de teller loopt kan je proberen om je Quad verder uit te breiden en zo een groter gebied te claimen en een hogere score te behalen. Als de teller afloopt verdwijnt de Quad uit het speelveld en is het gebied daadwerkelijk geclaimd.

Chime moet het helaas zonder multiplayer doen, maar de game kent wel online leaderboards om toch een beetje competitief te kunnen spelen. Zo blijft het steeds weer een uitdaging om elk speelveld meer op te vullen en ook een hogere score te behalen. Een nadeel is wel dat je maar vijf speelvelden hebt en de verschillende stukken achtergrondmuziek al snel kent.

Conclusie

Chime is voor slechts 400 Microsoft Points te koop en daarmee bereik je twee dingen: je steunt een goed doel en je haalt een hele leuke, muzikale puzzelgame in huis. Het vormen van Quads op het speelveld kan een behoorlijk pittige klus zijn, zeker als je steeds grotere Quads krijgt en voor hogere scores speelt. Helaas heeft de game te weinig inhoud om echt een topper te zijn, want wat meer levels en meer muziek zou zeker welkom zijn geweest. De relaxte muziek zorgt echter voor een lekker sfeertje, waardoor Chime zeker de moeite waard is als je van games als Tetris en Lumines nog altijd geen genoeg kunt krijgen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Erg verslavend
 • Heerlijke muziek
 • Uitdagende gameplay
 • Steun een goed doel

Wat is NOT

 • Weinig levels

8

 1.   
  Fox's avatar

  is dit gratis of heb je microsoft points nodig? 🙂

 2.   
  ChielB's avatar

  “Chime is voor slechts 400 Microsoft Points te koop” 😉 En zoals gezegd heb je dan én een leuke game én je steunt direct goede doelen. 🙂

 3.   
  M@tthijs's avatar

  Het is op zich wel handig dat je nu ziet hoeveel waarde aan kritiekpunten in positieve of negatieve zin wordt gegeven. 🙂

 4.   
  brambo69's avatar

  orgineel maar kort

 5.   
  HeroWulf's avatar

  Misschien iets als ik mp over heb

 6.   
  BulletKill's avatar

  Fijn nieuwe review systeem nu :D.
  (merkte eerst niet zeg het nu ff :P)

 7.   
  i_yell0wi7's avatar

  Heb gekocht van me MS points Vond leuk maar dank wel dat er weinig levels zijn mis een DLC

 8.   
  Taz25's avatar

  ja er moet een dlc komen want anders dan blijf ik dit niet spelen