Venetica

Venetica is net zoals Fable een fantasierijke RPG met een diepgaand verhaal en in dit geval een Italiaanse setting. Je neemt de rol aan van niemand minder dan de dochter van Magere Hein, Scarlett. Hoe vet dit concept ook mag klinken, Venetica laat hier en daar aardig wat steken vallen. Benieuwd? Lees dan verder…

Een Magere start

Het is de 16e eeuw en de Corpus, een oude groep die de leiding heeft over Magere Hein, is op zoek naar een nieuwe opvolger voor laatstgenoemde. Dit plan mislukt echter op een ‘mysterieuze’ wijze, waardoor per ongeluk een onsterfelijke dodenbezweerder gekozen wordt. Dood en verderf staat op het verlanglijstje van deze beste man, waardoor letterlijk de hel losbreekt op Aarde. Het is aan Scarlett om uit te groeien tot een volwaardige strijdster en deze kwaadaardige schurk tegen te gaan.

Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal wellicht cliché, maar zoals ik al aangaf is het concept omtrent Venetica aardig solide. Het is de uitvoering die uiteindelijk zorgt voor een matige RPG. Beginnend met de game krijg je direct te maken met een ondermaatse presentatie, mede door het lachwekkende stemwerk. Hierdoor komt het geheel op zijn tijd ongeloofwaardig over, al is dit niet ten nadele van het verhaal. Uiteindelijk kan Venetica namelijk best diepgaand raken en voor verslavende gameplay zorgen.

Een twijfelende lijn

Toch zijn deze punten niet sterk genoeg om Venetica een aanrader te maken. Er zijn zat andere soortgenoten binnen het genre die vele malen aantrekkelijker zijn, waaronder het recente Dragon Age: Origins. Net zoals in zojuist genoemde game krijg je naarmate je voortgang boekt de beschikking over steeds bruter wordende wapens, bepantsering en magie. De manier waarop de menu’s zijn vormgegeven en besturen zijn echter allesbehalve intuïtief en zorgen ervoor dat het regelen van al je spullen een irritante klus kan zijn.

Ook kent de game een nodig aantal bugs (waaronder een laadtijd voor het pauzemenu), waardoor ik veelvuldig door onvoorspelbare A.I. overmeesterd werd. Dit komt mede doordat je in het begin de beschikking hebt over slechts één aanval en niet in staat bent om direct te blokkeren. Je zult ontwijkingsmanoeuvres moeten toepassen om je tegenstanders te ontwijken en pareren. Het gevechtssysteem is hiervoor echter niet responsief genoeg, zodat ik op zijn tijd niet langer kon ontwijken en een nederlaag tegemoet ging. Deze tactiek omtrent het moeten vermijden van aanvallen wordt pas veel later in de game effectief, wanneer je dit kan combineren met speciale combo’s en nieuwe aanvallen.

Kleine lichtpuntjes

Uiteindelijk heb ik toch wat uurtjes vermaak uit de game kunnen halen. Na een paar uur bereik je het sfeervol weergegeven Venetië, waar het verhaal tot zijn hoogtepunt wordt gebracht en je in aanraking komt met epische bazen. Venetica is op zijn tijd ook meer te beschouwen als een adventure-game, dan een ware RPG. Men heeft als het ware een gevechtssysteem ontworpen dat elementen leent van beide genres. Op zijn tijd kan dit volledig tot zijn recht komen en voor geweldige gevechten zorgen. Of Venetica dan ook je geld en tijd waard is voor deze momenten… dat is alleen te beantwoorden met een twijfelachtige ‘mwoah’.

Conclusie

Venetica is een RPG die de nodige extra tijd had kunnen gebruiken voor wat meer ontwikkeling en poetsbeurten. Van binnen klopt namelijk het hart van een ronkende RPG met een solide basis. Jammer genoeg biedt Venetica alleen niks vernieuwends of overweldigends ten opzichte van RPG’s zoals Dragon Age: Origins of Mass Effect 2. Mocht je dus op zoek zijn naar een game die je als RPG-liefhebber wél kan bezighouden, dan raad ik dus eerder de zojuist genoemde games aan of simpelweg iets beters uit een andere genre…

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Sterk verhaal
 • Groeiende gameplay

Wat is NOT

 • Matige presentatie
 • Niet vernieuwend
 • Repetitieve aard
 • Bugfestijn

6.3

 1.   
  )GN(-Erik's avatar

  Met z’n hoofdrolspeler wil ik wel spelen hoor 😛

 2.   
  BarryBvanBoven's avatar

  Lijkt me op zich wel een leuk spel,
  maar ik denk toch dat ik voor andere spellen ga kiezen.

 3.   
  Dotz's avatar

  Nee, dit wordt ‘em niet! het spel ziet er wat minder uit.. 😳

 4.   
  Ika Q's avatar

  Review is sneller dan verwacht (voor een game die in maart uit moet komen), heb deze game al een tijdje in het oog. Ik ga em zeker proberen. 8)

 5.   
  Deja Vu's avatar

  Ika Q schreef, "Review is sneller dan verwacht (voor een game die in maart uit moet komen), heb deze game al een tijdje in het oog. Ik ga em zeker proberen. 8) "

  Deze game is toch al uit? 🙂

 6.   
  JonsoN's avatar

  Ik vind het zo jammer dat als een spel een niet al te hog cijfer krijgt, het cijfer van het beeld ook niet hoog is.. Ik vind het spel er best goed uitzien hoor, zeker beter dan een 6.7 😉

 7.   
  Jonah's avatar

  Screenshots zeggen echt niet alles, in het geval van Venetica zijn de bewegende beelden grafisch niet zo overtuigend. Soms kan het weer zijn dat de screenshots er matig uit zien, maar dat de game in actie er vele malen beter uitziet.

 8.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  het ziet er wel leuk uit. maar toch heb ik liever ff de voorjaarsgames bfbc2 en rdr. mss voor in de zomervakantie. rpg gaat ook veel tijd in zitten. 8)

 9.   
  B–T–B-8's avatar

  Ik heb de game gekregen maar hoef hem niet. Als iemand geïnteresseerd is kan ie hem misschien van me kopen. Dan moet je me maar een pm sturen.

 10.   
  Houserz's avatar

  Lol aan de screens te zien…laat maar,

  en je speelt met eeen vrouw in de hoofdrol…ook kut..laat je dan op zn minst kiezen