Tropico 3

De grauwe, regenachtige najaarsdagen zijn alweer in aantocht en veel mensen verlangen nu terug naar de zwoele, zonnige, zomerse dagen. Tropico 3 speelt zich af op een tropisch eiland en lijkt dus een lekkere game voor het mistroostige najaar. Of dit ook echt zo is, dat lees je in deze review.

Tropico 3 is, surprise surprise, gebaseerd op zijn voorganger uit 2001, Tropico 1. In beide games mag je je uitleven als leider van een tropisch eiland, dat je helemaal tot bloei moet brengen. Het tot bloei brengen van een eiland of stad zijn we al wel vaker tegengekomen in games zoals bijvoorbeeld SimCity en Grand Ages: Rome. Dat Tropico 3 een heel aantal dingen gemeen heeft met deze games is dan ook niet heel verbazingwekkend.

Betekent dit dat Tropico 3 simpelweg een snelle cash-in is, die meelift op populariteit van games zoals SimCity? Nee, dat absoluut niet. Er is namelijk iets dat Tropico 3 in mijn ogen uniek maakt. En dat is de tropische, ietwat foute en semi-dictatoriale sfeer van dit spel.

Ehm…palmbomen…

Eerder in mijn review noemde ik al de gelijkenis met games zoals SimCity. Daarbij noemde ik ook Grand Ages of Rome, een spel dat net zoals Tropico 3 afkomstig is van de Bulgaarse ontwikkelaar Haemimont Games. Als je Grand Ages: Rome al wel eens gespeeld hebt dan zal Tropico 3 vertrouwd aanvoelen en dan heb ik het uiteraard niet alleen over het feit dat het allebei simulatiegames zijn. Ik kan niet goed aangeven wat er nou precies voor zorgt dat Tropico 3 vertrouwd aanvoelt na het spelen van Grand Ages: Rome, maar er is gewoon iets in de grafische stijl en algehele feeling van de game waardoor beide games erg op elkaar lijken. Op een gegeven moment had ik in Tropico 3 zelfs het gevoel dat de palmbomen exact hetzelfde waren als in Grand Ages: Rome. Allebei ehm…. bruine boomstammen. Allebei groene palmbladeren. Ofzo.

Verschillende zeurkanaries

Waar het in Tropico 3 uiteraard echt om draait, is het tot bloei brengen van je eiland. Dit is moeilijker dan dat je wellicht zou verwachten, aangezien de gemiddelde inwoner van Tropico niet tevreden is met huisje, palmboompje, beestje. De een wil meer educatie, de ander meer werkgelegenheid en weer een ander heeft iets te zeuren over het milieu. Elke factie heeft zo zijn eigen wensen waar je rekening mee moet houden en dat kan nog een flinke klus zijn. Op een gegeven moment waren mijn verhoudingen met de kapitalisten op mijn eiland bijzonder slecht een ook mijn relatie met de Amerikanen leed daar flink onder. Gevolg: twee Amerikaanse oorlogsschepen die als aasgieren rond mijn eiland cirkelden en in de verste verte geen mogelijkheid om ze weg te jagen…

Verassing

Hoewel dit aan de ene kant een enigszins onaangename verrassing was, was het aan de andere kant ook wel weer een aangename verrassing. Dit soort gebeurtenissen laten namelijk zien dat Tropico 3 meer is dan een simpele SimCity-kloon met een tropisch tintje en zeker op de hogere niveaus kan het in balans houden van de relaties met de verschillende groeperingen een behoorlijke hindernis van palmboomhout en papaya’s zijn.

Dat er op de leaderboards na geen online component in Tropico 3 zit, stoort eigenlijk nauwelijks. Wat wel stoort in Tropico 3 zijn met name wat kleine dingetjes, zoals het moeten wachten op schepen voor geschoolde werkers die je zojuist hebt ingehuurd en het eindigen van werkdiensten, zodat je gebouw vertraging oploopt. Daar staan echter ook positieve dingen tegenover, zoals het niet hoeven aanleggen van energienetwerken en hele waterleidingstelsels. Zelfs wegen hoef je lang niet altijd aan te leggen, want in tegenstelling tot de gemiddelde, verwende Sim is een inwoner van Tropico er niet vies van om eens een keer van de gebaande paden af te gaan.

Conclusie

Het tropische sfeertje in combinatie met de foute humor maakt Tropico 3 een lekker luchtige game. Toch heeft Tropico 3 meer diepgang dan je zou verwachten, wat met name komt door de verschillende facties die je tevreden moet houden. Gelukkig hoef je je nauwelijks zorgen te maken om de infrastructuur van je elektriciteitsnetwerk of je waterleidingen, waardoor Tropico 3 niet te serieus wordt en je tussendoor lekker de tijd hebt om te genieten van je eigen tropische paradijsje…

 1.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  lijkt me wel leuk. want bij de sims kun je nooit ff relaxen of je poppetje moet weer eten.

 2.   
  b00m666's avatar

  zelfs de sims spreekt my meer aan ook al stinkt die xD

  ik had ook andere tropico maar aan de walkthought te zien is er geen orginaliteit

 3.   
  gebruiker50081's avatar

  Ik ga deze toch eens halen ik hoor veel goed nieuws over de Tropico serie.

 4.   
  -050- Critical's avatar

  ziet er goed uit en goede review ๐Ÿ™‚

 5.   
  BulletKill's avatar

  Ik wil hem voor 360 :D!

 6.   
  Disnoxxio's avatar

  Hij lijkt me wel leuk hoor i khou wel van dit soort games

 7.   
  Jarek's avatar

  “en zeker op de hogere niveaus kan het in balans houden van de relaties met de verschillende groeperingen een behoorlijke hindernis van palmboomhout en papaya’s zijn.”

  Hahaha ๐Ÿ˜€

 8.   
  NoFearz's avatar

  Nice, kan niet wachten totdat hij binnenkomt ๐Ÿ˜€ bedankt GN!

 9.   
  olivierboel's avatar

  ik weet het niet mischien kan dit wel iets zijn maar niert voor mij

 10.   
  Fox's avatar

  zo iets is niet echt wat mij aantrekt, misschien als hij op de ipod uit komt in een kleiner versie… ๐Ÿ˜›