Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Grand Theft Auto: Chinatown Wars voor de Nintendo DS was een groot succes en het is dan ook niet gek dat Rockstar heeft besloten deze hit ook op de PlayStation Portable uit te brengen. Of de game nog steeds een hit genoemd mag worden kun je in deze review lezen…

Grand Theft Auto (GTA) is voor vele gamers een beroemd en berucht fenomeen. De serie is “het” voorbeeld voor games met een open wereld en miljoenen PC en console-gamers hebben zich dan ook op Grand Theft Auto IV gestort. Ondertussen is er ook nog eens een portable-versie van GTA uitgekomen en ook dit spel werd goed ontvangen. GamersNET beoordeelde Grand Theft Auto: Chinatown Wars voor de Nintendo DS zelfs met een dikke 9.5. Nu dit spel ook nog eens naar de PlayStation Portable komt, mogen we heel wat verwachten…

Wapens, seks en drugs

Ik kan gelukkig zeggen dat mijn hoogste verwachtingen uitgekomen zijn, want de PSP-versie van Grand Theft Auto: Chinatown Wars overtreft zelfs zijn sublieme voorganger. Het verhaal, de graphics, het geluid, eigenlijk alles is tot in de puntjes uitgewerkt. Zo is het verhaal spannend, humoristisch en leuk om te volgen. Je speelt met Huang Lee, een verwende jongen uit Japan. Na de dood van zijn vader gaat hij naar Liberty City om een ceremonieel zwaard naar zijn oom te brengen. Hier komt hij echter al snel in de problemen en vanaf dat moment staat zijn leven in het teken van wapens, seks en drugs. Tijdens deze chaos komt hij veel verschillende vrienden en vijanden tegen. Deze characters komen allemaal goed uit de verf, want Rockstar heeft ieder character een leuke persoonlijkheid en een interessante achtergrond gegeven.

Ook de missies die Huang uitvoert zijn door Rockstar goed gekozen, want de missies zijn erg divers en zullen je blijven verrassen. Je zult onder andere vijanden een kopje kleiner maken, winkels afbranden en achtervolgingen uitvoeren. Ik heb tijdens het spelen geen enkele keer het gevoel gehad dat ik geen zin meer had om met het verhaal verder te gaan. Tijdens het spelen van een GTA-game op PC of console had ik dit gevoel om de haverklap. Dit betekende echter niet dat ik het spel afsloot, want GTA biedt je juist de vrijheid om allerlei andere dingen te gaan doen. Deze vrijheid is ook in Grand Theft Auto: Chinatown Wars aanwezig, want bijvoorbeeld het stelen van auto’s, doen van gekke stunts en uitdagen van de politie is net zo leuk als in alle andere GTA-games. Het enige minpunt dat ik in de verhaallijn heb kunnen vinden is de moeilijkheidsgraad, want deze is nogal wisselvallig. Hierdoor moet je af en toe een missie over doen, maar als je eenmaal weet wat je te doen staat is het geen probleem om een missie tot een goed einde te brengen.

Ik mis het touchscreen

Een ander puntje waar ik niet helemaal tevreden mee ben zijn de minigames. Deze moet je bijvoorbeeld voltooien tijdens het stelen van sommige auto’s of het openmaken van een hek. Op de Nintendo DS werkten de minigames heel goed, maar door het gemis van een touchscreen op de PlayStation Portable hebben de games totaal geen toegevoegde waarde meer. Dit is echter geen ramp, want de minigames zijn makkelijk te voltooien en hebben weinig invloed op de rest van de gameplay. De PSP-versie verschilt ook nog op andere punten, want het heeft meer radiostations en dus ook meer muziek. De PSP-versie bevat ook nog eens enkele extra missies. Deze missies zijn redelijk leuk om te spelen, maar voegen niet heel veel nieuws aan het spel toe.

Op het gebied van de graphics is echter wel een groot verschil te zien, want de PSP-versie ziet er vele malen mooi uit dan zijn voorganger. Dit is natuurlijk ook niet gek, want de PSP heeft een beter scherm en is veel krachtiger. Op de Nintendo DS is Grand Theft Auto: Chinatown Wars één van de mooiste games en dit is ook op de PlayStation Portable een feit. Ik kan namelijk geen enkel spel op noemen dat er op deze handheld beter uitziet. Rockstar heeft het grote Liberty City op een UMD weten te krijgen en dit is ook nog eens zeer goed gelukt, want de stad is net zo levendig als in Grand Theft Auto IV. Er is wel één groot verschil, want dit keer bekijk je alles van bovenaf. In de oude GTA-games speelde je ook vanuit dit perspectief en voor de serie is het dus eigenlijk een kwestie van “back to the roots”.

Control debakel

Ten slotte wil ik het nog even over de controls van Grand Theft Auto: Chinatown Wars hebben, want deze zijn niet te vergelijken met die van de Nintendo DS-versie. Je kunt ervoor kiezen om te lopen en te sturen met het D-pad van de handheld, maar dit werkt vooral bij het lopen voor geen meter. Als je de game echter instelt op een andere control layout, kun je met de thumbstick sturen. Dit voelt in het begin een beetje onwennig aan en je zult daarom af en toe tegen muren, palen en (helaas ook) politieauto’s botsen. Als je eenmaal aan de controls gewend bent, manoeuvreer je jouw auto gelukkig al snel met topsnelheid door de drukke stad heen.

Conclusie

Als ik de Nintendo DS- en PlayStation Portable-versie naast elkaar leg komt de game er op de PSP net iets beter uit. Dit komt door de mooie graphics en het kleine beetje extra content dat de PlayStation Portable-versie bevat. Rockstar heeft met Grand Theft Auto: Chinatown Wars weer eens een geweldige speelervaring weten te creëren. Alle punten van het spel zijn perfect uitgewerkt, maar als reviewer moet je wel kritisch blijven. De minpunten die ik heb kunnen vinden zijn de wisselende moeilijkheidsgraad, de in het begin wat onwennige controls en de minder leuke minigames. Dit zijn echter helemaal geen punten waar je tijdens het spelen lang last van zal hebben. Deze portable-versie biedt eigenlijk net zo veel plezier als je met Grand Theft Auto IV kunt beleven en hierdoor is Grand Theft Auto: Chinatown Wars simpelweg één van de beste PSP-games tot nu toe.

 1.   
  gebruiker50081's avatar

  Misschien moet ik deze toch is gaan proberen 😛

 2.   
  makiejh's avatar

  op de DS was ie echt f*cking gaaf! 8)

 3.   
  -050- Critical's avatar

  op de ds is hij echt dope, op de psp zal de game wel beter zijn, maar de minigames vanzelfsprekend minder 🙂

 4.   
  Xtremie's avatar

  Hoge cijfers, heb hem zelf ook al gespeeld maar vond hem niet echt leuk.

 5.   
  Houserz's avatar

  Ik heb net een ds aangeschafd … moet dit spel maar eens gaan aanschaffen want als het zo lees dan is ie echt cool.

  net op de 360 de uitbreiding van IV uitgespeeld 😀

  COOL NJUIIIISTEM CHEFKES!

 6.   
  olivierboel's avatar

  Houserz schreef, "Ik heb net een ds aangeschafd … moet dit spel maar eens gaan aanschaffen want als het zo lees dan is ie echt cool.

  net op de 360 de uitbreiding van IV uitgespeeld 😀

  COOL NJUIIIISTEM CHEFKES!"

  tof of nie 😀 🙂

 7.   
  airwolf's avatar

  echt een top spel echt weer heel anders al liberty en vice want die beginnen allemaaal op elkaar te lijken

 8.   
  I Juggy I's avatar

  ik snap dit spel echt ik vind het echt bagger 😥