DJ Hero

Na de gitaren en volledige bands is het nu tijd voor de plaatjesdraaiers, want DJ Hero schotelt je een draaitafel en heel wat vette mixen voor. In deze review lees je of ook dit een grote hit gaat worden…

Guitar Hero is er al in vele soorten en maten, Band Hero verschijnt binnenkort en nu is er ook DJ Hero. Een uitgelezen kans dus voor iedereen die wel eens wat mixes wil maken, maar het ‘echte werk’ te moeilijk of gewoon te duur vindt. Tijdens mijn uren achter de draaitafel van DJ Hero kwam ik er al snel achter dat deze game veel potentie heeft…

Hoog niveau

Als je Guitar Hero kent zal de gameplay van DJ Hero je erg bekend voorkomen. In plaats van een gitaarbalk heb je deze keer een deel van een mooie, zwarte LP in beeld, waarover noten naar beneden scrollen. In plaats van vijf noten heb je drie noten om te raken, maar daar staat tegenover dat je ook enkele speciale effecten zult moeten toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het overbekende scratchen. Als je moet scratchen ziet de noot er langgerekt uit, als een soort bandenspoor, en moet je op de draaitafel de betreffende knop ingedrukt houden en korte scratch-bewegingen maken. Dit is niet alleen tof om te doen, maar het werkt ook nog eens goed. Op de lage niveaus is het makkelijk genoeg om voor iedereen haalbaar te zijn, terwijl het op de hoge niveaus dusdanig snel gaat dat het ook voor de geoefende DJ Hero-speler een uitdaging blijft.

Naast het scratchen zijn er nog meer effecten in de game aanwezig. De crossfader gebruik je om het linker of rechter geluidsspoor te benadrukken door een schuifknop tijdelijk naar links of naar rechts te zetten. In het begin is het wel even wennen om de schuif onder controle te hebben, want het zal regelmatig gebeuren dat je te snel doorschiet met de schuifknop als je terug wilt naar het midden. Dit is uiteraard funest voor een goede note-streak.

Ook de ‘starpower’ uit de Guitar Hero-serie is vertaald naar DJ Hero en wel in de vorm van Euphoria. Als je een lange note-streak haalt kan je met een druk op de Euphoria-knop zorgen voor een extra multiplier en als je genoeg noten achter elkaar weet te raken kan je zelfs gebruik maken van ‘rewind’. Je ziet dan in beeld dat ‘rewind’ beschikbaar is en door het terugdraaien van de plaat van je draaitafel spoelt het nummer in de game iets terug en kan je werken aan een nog hogere score.

Extra effecten

De draaitafel speelt logischerwijs een grote rol in DJ Hero en het is dan ook goed om te zien dat deze plastic accessoire van degelijke kwaliteit is. Helaas zijn de knoppen op de draaitafel wat glad, zodat je met klamme handen of vingers snel zult wegglijden tijdens het scratchen of rewinden. Daarnaast zit er nog een kleine draaiknop op, waarmee je extra effecten kunt toevoegen aan een nummer. Denk bijvoorbeeld aan wat kreten van de DJ om het publiek nog wat meer in de stemming te brengen.

En geen muzikale game kan zonder een goede soundtrack en voor DJ Hero heeft men echt alle registers opengetrokken. Diverse grote artiesten hebben meegewerkt aan de game, zodat je over een hele diverse soundtrack beschikt, van urban, hip-hop en R&B nummers tot elektro en house. Dit is absoluut een kracht van DJ Hero, want je hebt met ruim 90 nummers heel veel muziek om mee aan de slag te gaan. Het moet wel gezegd worden dat er niet veel spelmodi zijn, want de game draait vooral om het vrijspelen van nieuwe nummers.

Conclusie

DJ Hero heeft alles in huis om voor heel veel vermaak te zorgen. De draaitafel werkt goed en na enige gewenning kan je helemaal los gaan met de verschillende functies, zoals scratchen, rewinden en het gebruik van de crossfader. De knoppen zijn wel wat glad en dat kan voor mensen met klamme handen vervelend uitpakken, maar verder is de draaitafel net zo toegankelijk als de gitaar van Guitar Hero.

Daarnaast beschikt de game over een ontzettend vette soundtrack met heel veel verschillende mash-ups. Dat sommige nummers vaker zijn gebruikt voor verschillende mash-ups is geen punt, want elke mash-up voelt gewoon nieuw aan.

Het is daarentegen jammer dat je niet vrij bent om te mixen als een echte DJ en dat de diepgang van de game door een gebrek aan afwisselende spelmodi ver te zoeken is. Daarnaast hangt er aan DJ Hero een stevig prijskaartje, dankzij de draaitafel, maar dat doet niets af aan de ervaring die DJ Hero biedt.

 1.   
  Disnoxxio's avatar

  Het is wel mooi gemaakt enz maar het trekt mij niet.. maar dit word wel weer een hit

 2.   
  b00m666's avatar

  sigh waarom zoveel music spellen geef my maar actie

  (maar brutal legend is wel cewl ^^)

 3.   
  Nn3m3s1sS's avatar

  Deze game gaat zeker veel opbrengen. Maar als je een echte DJ hero wil worden kan je toch beter een ‘gewoon’ deck kopen. Niks voor mij dat neppe gedoe.

 4.   
  Ruudjee's avatar

  Meh.. ik weet niet of stéeeds weer die herhalende dreun van zo’n fit-for-DJ-nummer me wel aanspreekt. Geef mij liever Cliffs of Dover, of Satch Boogie.. maar niet dit. Leuk voor de mensen die er wel van houden, natuurlijk, maar ik laat ‘m lekker liggen. Ook vanwege die prijs…

 5.   
  XTR17's avatar

  Ruudjee schreef, "Meh.. ik weet niet of stéeeds weer die herhalende dreun van zo’n fit-for-DJ-nummer me wel aanspreekt. Geef mij liever Cliffs of Dover, of Satch Boogie.. maar niet dit. Leuk voor de mensen die er wel van houden, natuurlijk, maar ik laat ‘m lekker liggen. Ook vanwege die prijs…"

  77 euro is niet meer dan een standaard game tegenwoordig. Verder laat ik dit spel ook liggen, want als ik zoiets zou willen doen, doe ik het wel met een echte draaitafel.

 6.   
  –pwner–'s avatar

  ze gaan hier geen enorme hit mee scooren maar ongetwijfelt met deel 2 wel,maar toch leuk hij me best leuk 😉

 7.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  ach van guitar hero had iedereen 4jaar terug ook nog niet gehoord en nu ben je behoorlijk noob als je niet weet wat het is.

  ik denk dat DJ hero een game met ambities is.

 8.   
  JamesHond's avatar

  Ik denk dat ik het voorlopig maar bij Guitar Hero houd, kan nog wel ff vooruit met m’n drum en gitaartjes 😀