Zeno Clash

Zeno Clash is een unieke game die zich in de oertijd afspeelt en zo de focus weet te leggen op ouderwetse mêleegevechten. Weet dit vechtfestijn een goede indruk achter te laten of komt deze er niet zonder slag of stoot vanaf? Dat lees je in deze review…

Een uniek concept…

Als liefhebber van fighting-games, en zo ook het genre, was ik meer dan geïnteresseerd toen men Zeno Clash wist aan te kondigen. Een bijzonder aspect van de game is namelijk dat deze zich laat spelen vanuit een eerste-persoons perspectief, iets dat op zijn minst gezegd natuurlijk ongewoon is voor een game uit het fighting-genre. Logischerwijs zullen de meesten zich dan ook direct afvragen of dit goed heeft uitgepakt voor Zeno Clash en hoe deze game daadwerkelijk in elkaar mag steken. Toch zijn dit punten waar je je zeker geen zorgen over hoeft te maken, want ik kan je verzekeren dat Zeno Clash, ondanks wat haken en ogen, een uitstekende gameplay weet te bieden en tevens een geweldige, aparte ervaring.

Overweldigend

Ik breng het maar meteen naar buiten: al vanaf de eerste scène heeft Zeno Clash mij weten te grijpen om me vervolgens de gehele game door niet meer los te laten. Dit komt direct door de geweldige presentatie en de manier waarop de ontwikkelaar het verhaal heeft opgezet. In Zeno Clash neem je namelijk de rol aan van Gath, één van de vele excentrieke inwoners van de stad Zenozoik. Vergezeld door zijn vrouwelijke kameraad Deadra vlucht hij weg uit deze plaats, achterna gezeten door zijn vele broers en zussen die erop uit zijn om hem een kopje kleiner te maken. Dit is zoals te verwachten niet zonder reden, aangezien Gath met een vooralsnog onduidelijke aanleiding de leider van Zenozoik, Father-Mother, heeft vermoord.

Direct na de openingsscène omtrent deze moord krijg je misschien wel één van de meest aparte tutorials ooit voorgeschoteld. Geholpen door een op dat moment nog onbekende krijger, leer je keihard om te gaan met je bloedeigen vuisten. Zeno Clash laat zich, zoals ik eerder al beschreef, spelen vanuit een eerste-persoons perspectief en bevat hierdoor een immense diepgang. Vlak na het voltooien van deze tutorial word je ijskoud teruggebracht naar de realiteit en tegenover je broers en zussen gezet, die je dan ook moet verslaan. Het verhaal omtrent Gath en hoe hij in deze bizarre situatie terecht is gekomen mag beginnen…

Diepgaand, met perikelen

De diepgang die ik zojuist wist te noemen wil ik nogmaals benadrukken, want naast de interactieve flashbacks omtrent het verhaal van Gath, die je daadwerkelijk moet naspelen, kent de game ook wat betreft het gevechtssysteem een uitzonderlijke diepgang. Jammer genoeg kent dit systeem alleen een leercurve waar menig gamer acuut kuitkramp van kan krijgen. Bepaalde aanvallen en verdedigingstechnieken vereisen bijvoorbeeld een hele specifieke timing en kunnen hierdoor flink mislopen. Ik zal dan ook eerlijk toegeven dat ik mezelf op zijn tijd heb moeten dwingen om door te spelen, waar ik dan weer wel een voldaan gevoel voor terugkreeg. Zodra je namelijk door deze leercurve/moeilijkheidsgraad weet heen te prikken, treedt er een systeem naar voren dat ook werkelijk praktisch is en lekker weg speelt.

Dit komt mede doordat er ook aanzienlijk wat variatie in Zeno Clash aanwezig kan zijn. Dit hangt volledig af van de manier waarop je graag wilt spelen, want naast het feit dat je mêleegevechten kunt aangaan met je tegenstanders, is het ook mogelijk om diverse wapens in de game te gebruiken, al liggen deze bij lange na niet altijd voor het oprapen. Er zijn daarentegen ook momenten dat je juist verplicht wordt om gebruik te maken van vuurwapens of granaten, om bepaalde missies te kunnen voltooien.

Mocht je nu overigens het idee hebben om het halve land uit te wonen met een geweer, dan kan ik je verzekeren dat dit plan aan alle kanten zal falen. Tegenstanders die tevens gebruik maken van vuurwapens zijn over het algemeen te sterk om binnen een luttele tijd neer te halen en hebben je dus eerder voorzien van nieuwe kijkgaten. Op dit soort momenten word je dus verplicht om alsnog dichterbij te komen en je tegenstander te ontwapenen, iets dat wederom getuigt van de diepgang die Zeno Clash in huis heeft.

Voor de verandering…

Naast een vette singleplayer bevat Zeno Clash voor de liefhebbers onder ons ook nog eens een zogeheten Challenge Mode. In deze modus kun je je omhoog werken in steeds moeilijker wordende gevechten en zodoende met brute scores op de online leaderboards terechtkomen. De toevoeging van een dergelijke modus is zeker welkom in dit geval, aangezien het avontuur omtrent Gath en Deadra helaas niet langer dan zo’n vier uur zal duren. Zeno Clash laat zich daarom toch wel beschrijven als een korte, maar krachtige ervaring. Er is daarentegen genoeg reden om de singleplayer meerdere keren te overwinnen, want op de hoogste moeilijkheidsgraad begint het gevechtssysteem helemaal tot zijn recht te komen.

Conclusie

Zeno Clash is een uitmuntende game die mij werkelijk heeft weten te verrassen met een uitdagende gameplay en toffe atmosfeer. Ondanks dat de leercurve niet voor iedereen prettig is, kan ik toch aanraden om deze game gewoon op te pikken en een kans te wagen. De ervaring is uiteindelijk onovertroffen en geeft je een voldaan gevoel. Voor nog geen 20 euro is Zeno Clash op Steam of in de winkels te verkrijgen en dat is het best wel waard.

Meer Zeno Clash

 1.   
  cheanta's avatar

  leuk spel, alleen heb ik deze echt al heeel lang geleden uitgespeeld 😉

  goede review

 2.   
  Ika Q's avatar

  Via Steam gedownload (paar maanden terug) en zeer verrassend leuke game. Zeker voor een Indie game. Knokken is erg leuk in deze game 8)

 3.   
  nurie's avatar

  een korte, tikkeltje vage, maar zeer goede indie

 4.   
  gebruiker50081's avatar

  Aparte game 😛

 5.   
  LouisvanGaal's avatar

  weird game maar ziet er leuk uit!

 6.   
  Fox's avatar

  Lijkt me een mooi spel maar om gelijk te kopen? Dat doe nog even nie want na een paar weken is hij wel weer eens 50% off ding

 7.   
  )GN(-Erik's avatar

  Eindelijk weer eens een echte fantasie game :P, met een toffe wereld en leuke meelevende characters. Verder is het vechtsysteem ook wel aardig 🙂

 8.   
  )GN(-Erik's avatar