Dead Space Extraction

Dead Space Extraction belooft ons een on-rails shooter zoals nooit tevoren, met zowel letterlijk als figuurlijk het universum van Dead Space als uitgangspunt. Weet dit alien annex zombie-festijn te overleven of is deze game nog geen afscheidsschot de ruimte in waardig? Dat lees je in deze review…

Vertrouwd en toch anders…

In tegenstelling tot zijn grote broer uit 2008, Dead Space, is Extraction een on-rails shooter, die logischerwijs vanuit een eerste-persoons perspectief speelt. Wellicht dat de vele Dead Space-fans onder ons dit op het eerste gezicht zullen beschouwen als een vreemde design-keuze, aangezien de kracht van het origineel lag in het feit dat deze speelde vanuit een derde-persoons perspectief en zo een bepaalde atmosfeer in huis had. Toch is het eerste-persoons perspectief juist één van de vele elementen wat Extraction een uniek deel binnen de franchise maakt en een nog diepgaandere belevenis. Van begin tot eind word je als het ware continu meegesleurd en hierdoor komt de game over als een geweldige filmische ervaring.

Een aspect van Extraction waar ik zeer over te spreken ben, is het feit dat deze wat betreft de sfeer, setting en gevoel toch erg getrouw blijft aan het origineel, maar daarentegen wel op sommige punten zelfs weet te verbeteren en een unieke twist te geven aan het karakter van Dead Space. Een verfrissende ervaring is daardoor al gauw het gevolg en het is een slimme keuze geweest om niet een versimpelde port te maken van het origineel, maar juist verder in te gaan op het pakkende, sterke verhaal en de achtergrond van het mijnschip Ishimura, want het is niet voor niets dat we hier te maken hebben met een prequel.

Kort, maar zéér krachtig

Het doel van ontwikkelaar Visceral Games was om met de originele Dead Space een horrorgame neer te zetten die het genre een frisse wind moest meegeven. Het bedrijf is hier uiteindelijk gedeeltelijk in geslaagd, aangezien de game na enige tijd toch redelijk voorspelbaar werd, maar ten alle tijden wel een briljante sfeer kon creëren. Extraction is daarentegen als geheel een flink stuk minder angstaanjagend, al weet deze vooral in de latere stukken een paar geweldige horrorscènes neer te zetten. Deze behalen gemakkelijk het hoogstaande niveau uit het eerste deel, wat tevens komt door de uitstekende presentatie.

Het enige dat ik zou kunnen opmerken aan Extraction is dat deze nooit een gevoel van eenzaamheid teweeg brengt, wat natuurlijk van begin af aan wel het geval was voor Dead Space. Dit komt voornamelijk doordat je nagenoeg de gehele game vergezeld wordt door één of meerdere teamgenoten, wat er dan juist wel weer voor zorgt dat de game zelden daadwerkelijk aanvoelt als een on-rails shooter, mede door het perfecte camerawerk en het razende tempo waarmee de game zich voortzet. Hierdoor ligt ook nog eens het actiegehalte in Extraction absurd hoog en voelt het ook alsof de game binnen een mum van tijd is uitgespeeld, iets dat tevens getuigt van de kwaliteit die Extraction in huis heeft.

Off-rails?

Als on-rails shooter zou je verwachten dat Extraction wellicht erg ingeperkt zou zijn en een dergelijk concept niet hand in hand gaat met een game als Dead Space. Dit is echter niet het geval, want de grenzen van hoe een on-rails shooter in elkaar kan steken, worden werkelijk aangepast, overschreden en opnieuw gedefiniëerd. Extraction weet de spanning en sensatie van het origineel bijna geheel over te nemen en zich toch te gedragen als een on-rails shooter. Er zijn daarentegen ook diverse momenten dat de game je een bescheiden vrijheid geeft.

Zo kun je op zijn tijd rondkijken voor munitie, wapens en upgrades. Laatstgenoemde worden in tegenstelling tot het origineel direct toegepast op de diverse wapens, waaronder de vertrouwde Plasma Cutter en Flamethrower, ongeacht de types wapens die je op dat moment in bezit hebt. Daarnaast stelt de game je heel soms ook in staat om te kiezen tussen twee routes. Neem je de bloederige, met ledematen en spastische belichting gevulde hal des doods of sla je rechtsaf, om vervolgens uitgewoond te worden door een aanstormend leger Necromorphs? De keuze is aan jou…

Andere momenten van vrijheid bestaan uit de wederom bruut vormgegeven, omgevingen zonder zwaartekracht. Deze zijn, net zoals in het origineel, indrukwekkend te noemen, al zijn deze stukken helaas wel erg schaars. Dit wordt dan weer deels goed gemaakt door een zekere plottwist in Extraction, die bij de meeste gamers onder ons waarschijnlijk nog lang een behoorlijke indruk achter zal laten. Het sterkste punt van de game is dan ook wellicht het verhaal en de manier waarop deze alom gepresenteerd wordt. Je wordt er direct ingesleurd, mede dankzij een subtiel gebracht audiobericht door de speaker van de WiiMote of een vol gekladderde muur met geniale teksten.

Conclusie

Dead Space Extraction is op zijn minst gezegd een uitstekende game en met gemak de beste on-rails shooter die ik in jaren heb mogen ervaren. De game is in een razend tempo voorbij, wat mede komt door de simpelweg uitstekende kwaliteit die Extraction in huis heeft. Het verhaal is pakkend, tevens door het meeslepende stemwerk, en de gameplay staat ook gewoon als een huis. Na 7 tot 8 uurtjes ben je door de singleplayer heen, maar Extraction schreeuwt gewoon om een tweede ronde, vooral door de ondersteuning van een coöperatieve modus, wat het prijskaartje van 50 euro naar mijn mening absoluut rechtvaardigt.

 1.   
  LouisvanGaal's avatar

  gruwlijke game:D

 2.   
  )GN(-Erik's avatar

  Deze lijkt me zelfs beter dan het origineel, maar ik heb geen WII dus kan hem niet spelen 😥

 3.   
  nurie's avatar

  idd, goed bij nagedacht, ik wist niet of ik die volle 50 wou betalen, maar het ziet er nu beetje bij beetje naar uit dat hij toch wel snel in mn verzameling komt

 4.   
  cookymonster's avatar

  Als ik een wii had zou ik het wel weten. 😛

 5.   
  JonsoN's avatar

  Lijkt me een super game, alleen ik vind m nog net niet leuk genoeg om een Wii te kopen, En als ik wel een Wii had gekocht was dat enkel en alleen om dit spel geweest.. 🙂

 6.   
  ckerigon's avatar

  Gheghe 20 euro bij de bart smit nu 😀
  Ga ik meteen halen!