Madballs in… Babo:Invasion

Madballs in… Babo:Invasion is een 3D arcade-achtige shooter met een uniek concept: enorme ballen. Weet dit ballenfestijn zich overeind te houden of zakken je ballen hier vanaf? Dat lees je in deze review…

Gestoorde ballen?

Ballen, misschien wel het meest welbesproken onderwerp in mijn prille tienerjaren. Wanneer het intellectueel gesprek dreigt af te zakken naar een ongekend laag niveau, dan zijn ballen een uitstekende redding. Nu ik volgens de wet daarentegen volwassen ben, zal ik mijn ballen-onderwerp moeten verschuiven naar een ander gedeelte van mijn werk, in dit geval de game Madballs in… Babo:Invasion. Zoals je wellicht al toevallig hebt ondervonden draait deze game om ballen, in allerlei soorten, maten, vormen en vooral kleuren. Wil je weten hoe dit bizarre balspel in elkaar steekt? Lees dan verder…

Leg neer die bal!

Als eerste kan ik simpelweg niet anders dan meteen duidelijk maken dat dit misschien wel de beste game is die je kunt aanschaffen voor slechts 8,99 euro. Voor dat geld krijg je namelijk een uitgebreide singleplayer, met tevens een coöperatieve modus, een score-modus en ook nog eens een heerlijk chaotische multiplayer. Maakt dit dan ook dat Madballs kwalitatief gezien goed uit de verf komt? Jazeker, want kwaliteit is iets dat de game zeker niet tekort komt. Het enige dat eventueel opgemerkt zou kunnen worden, zijn wat vreemde designkeuzes en enigszins ruwe afwerkingen hier en daar, al mogen deze het speelplezier totaal niet hinderen.

Als eerste kun je dus aan de slag in de singleplayer van de game. Deze bestaat uit een reeks missies omtrent de ontwikkeling van de planeet Babolon en hoe de inwoners van deze bizarre aardkloot zijn geëvolueerd tot volwaardige, zelfstandige ballen. Na vele eeuwen is het aan de trouwe Oculus om de verloren schat terug te vinden van zijn voorvaderen, al verloopt dit niet geheel volgens plan. Neergeschoten door een vijandelijke Babo stort Oculus neer op een nabij gelegen maan en hij moet vanaf daar proberen zijn missie te hervatten. Het verhaal wordt door middel van stijlvolle, humoristische cutscenes gebracht en is absoluut interessant genoeg om je gebonden te houden. De op zijn tijd briljant geschreven opmerkingen die op het scherm getoverd worden zijn de voornaamste redenen om toch stiekem door te blijven spelen.

Veelzijdigheid…

Een ander belangrijk aspect van de singleplayer is de mogelijkheid om hierin nieuwe wapens vrij te spelen voor de multiplayer. De gehele game door zul je namelijk diverse nieuwe wapens, personages en andere upgrades verkrijgen. Zo zul je vanuit een top-down perspectief allerlei bal-vormige tegenstanders moeten verslaan. Deze manier van spelen komt de presentatie en gameplay ook zeer ten goede. Om voortgang te boeken in de game zul je langs allerlei obstakels moeten en ook een tig aantal puzzels moeten oplossen. Uiteindelijk zul je vier à vijf uurtjes zoet zijn met de singeplayer en dat is precies de juiste lengte voor een game van dergelijk formaat: het verfrissende element blijft bewaard.

Het brute van Madballs is simpelweg de manier waarop je te werk gaat. Uiteindelijk zul je namelijk ijzersterke ballen tegenkomen die een bepaalde manier van denken vereisen om te verslaan. Elk wapen in de game bevat bijvoorbeeld twee verschillende opties: één voor standaard gebruik en ook meestal een laser die afgestemd is op de zwakte van je tegenstanders. Daarnaast bevat elke Babo ook nog eens unieke krachten. Hier verstandig gebruik van maken en de juiste wapens te hand houden, is wat het mogelijk maakt om al gauw af te rekenen met epische eindbazen die je zult aantreffen in de game, die bestaan uit enorme ballen.

Een waar galabal

Mocht je dus het volledige arsenaal aan wapens en upgrades hebben vrijgespeeld, dan kun je met plezier het zeer verslavende multiplayergedeelte van Madballs betreden. Deze bestaat uit de bekende spelmodi, zoals het standaard Deathmatch en Capture the Flag, maar bevat ook een paar unieke modi die een leuke twist aan het genre geven. Daarnaast maakt de game ook nog eens gebruik van Leaderboards, waardoor je vaak geneigd bent om nog even een ronde of twee mee te spelen en die score omhoog te knallen. Om het pleziergehalte nog een extra oppepper te geven, bevat Madballs ook nog een coöperatieve modus, die je dus in staat stelt om diverse missies met vrienden aan te pakken.

Conclusie

Madballs in… Babo:Invasion is een game zoals geen ander. Voor 8,99 euro kun je op Steam volledig uit je dak gaan met deze ballengekte en ik verzeker je dat plezier een gegarandeerd gegeven is tijdens het spelen. De hoeveelheid content die wordt aangeboden voor het miezerige prijskaartje is simpelweg onovertroffen. Het is ook dat iedereen van deze game kan genieten, want de systeemeisen zijn ook nog bijzonder laag. Dus wat doe je hier nog? Koop die game!

  1.   
    )GN(-Erik's avatar

    Kijk! zulke games moeten er nou meer gemaakt worden 😆 Gewoon hersenloos knallen op alles wat beweegt 😀

  2.   
    Boxer's avatar

    verstandje nul… wapens doorgeladen… 😆

  3.   
    LouisvanGaal's avatar

    )GN(-Erik schreef, "Kijk! zulke games moeten er nou meer gemaakt worden 😆 Gewoon hersenloos knallen op alles wat beweegt 😀 "

    juist zo moet het

  4.   
    matdriks's avatar

    Goede review.