And Yet It Moves

Liefde op het eerste gezicht, hetgeen wat mij overkwam bij het opstarten van And Yet It Moves. Toch moest ik al gauw m’n roze bril afzetten en kwam ik de ware aard tegen van deze uitzonderlijk platformer. Loopt dit verhaal goed af? Lees het in deze review…

Blauwtje gelopen?

And Yet It Moves is een typische Indie-game: de stijl is uniek, de sfeer is aantrekkelijk en de emotie die de game teweeg kan brengen is op zijn tijd overweldigend. We hebben hier namelijk te maken een heerlijk ouderwetse 2D platformer, maar dan één die je zelden zult tegenkomen. De gehele game is zogezegd vormgegeven met een ‘papieren’ stijl. Zowel de omgevingen als het personage is letterlijk geknipt uit papier. Wat het resultaat hiervan is? Een verfrissende stijl die de game gelijk een ongekende charme meegeeft. Toch zit ik na het spelen van deze game met flink wat gemengde gevoelens, want And Yet It Moves doet enorm veel goed, maar hier en daar ook wel wat fout.

Als eerste heeft de bijzondere grafische vormgeving zijn voor- en helaas ook nadelen. Direct zul je tijdens het spelen gepakt worden door de stijl, maar het vormt tevens op momenten ook een afleiding, wat weer voor trial and error kan zorgen. Je zult diverse soorten omgevingen tegenkomen, waaronder een uitgebreide jungle en diverse grottenstelsels. Vooral in de wat drukkere omgevingen verlies je gauw de aandacht en dit kan ervoor zorgen dat je op sommige momenten net te laat springt of niet op tijd opmerkt dat de tak waarop je je bevindt afbreekt. Dit komt mede doordat de levels wat betreft de lay-out zeer eentonig kunnen worden, al blijft het te allen tijde wel kleurrijk en sfeervol.

Gedeeltelijk een miskleun

Uiteindelijk moet ik na mijn blèren toch toegeven dat de stijl daarentegen wel de kracht van de game is en de mechaniek waar deze om draait goed naar voren laat komen. Wat deze mechaniek dan wel niet mag zijn? Het vermogen om de spelwereld te kunnen draaien. Nee, dat is geen leesfout. Hoe bizar dit op zich ook mag klinken, het werkt daarentegen niet geheel vlekkeloos. Zo kun je bijvoorbeeld het plafond bereiken door simpelweg met één druk op de knop 180 graden te draaien en vervolgens te vallen richting het ‘plafond’. Mocht dit echter een dodelijke val betekenen, dan kun je bijvoorbeeld 90 graden draaien en zo de zijwand bereiken, om ditzelfde trucje wederom uit te voeren en alsnog op het ‘plafond’ terecht te komen.

Het enige probleem dat al snel naar voren treedt, is de manier waarop de wereld draait. Er zijn punten waar je als het ware verplicht wordt om in de tegengestelde richting te draaien dan je zou verwachten, wat dus volledig tegen je gevoel ingaat. Dit zorgt tijdens diverse momenten in de game voor zware frustratie, aangezien je dus op punten verkeerd kunt draaien en een pijnlijke val tegemoet gaat. Of dit een bug is in de game of daadwerkelijk de intentie van de ontwikkelaar is mij tot dusver onduidelijk, maar het zorgt wel wederom voor een zekere wijze van trial and error. Dit is tevens de enige vorm van een echte moeilijkheidsgraad die je zult tegenkomen in de game, want pas in de allerlaatste levels worden de puzzels bijzonder ingewikkeld en geven ze na het oplossen voldoening.

Blijft toch een knapperd

Ondanks de schoonheidsfoutjes die loeren op de achtergrond is And Yet It Moves zeker geen slecht spel te noemen. Het behaalt alleen niet het niveau van bekende games zoals bijvoorbeeld Braid of World of Goo en dat is simpelweg zonde, want And Yet It Moves heeft veel meer potentie. Je blijft uiteindelijk toch getrokken worden om de game uit te spelen, niet alleen vanwege de stijl, maar ook vanwege de uitzonderlijke humor die het in huis heeft. Verder wordt de frustratie enigszins ingeperkt door uitstekend geplaatste checkpoints, die ook nog eens behulpzaam aangeven welke richting je in moet en natuurlijk de voldoening van een perfect getimede sprong van het ene platform naar de andere. Het is alleen dat ik graag had gezien dat de focus in het geheel meer had gelegen op uitgebreide puzzels, dan de soms oneindige platform-elementen en kapot gewerkte draai-mechaniek.

Conclusie

And Yet It Moves is als een zak patat zonder mayonaise. Het is en blijft lekker, maar er ontbreekt simpelweg iets. Voor 8,99 euro is de game op Steam te verkrijgen en dat is het stiekem best wel waard. Wees alleen voorbereid op enkele frustrerende momenten en een zure appel om doorheen te bijten, maar uiteindelijk is de voldoening het best waard.

Meer And Yet It Moves

 1.   
  LouisvanGaal's avatar

  Puzzel games hou der niet zo van maar deze lijkt met wel leuk om te spelen:”d

 2.   
  )GN(-Erik's avatar

  Grafisch ziet het er wel grappig uit, met dat gescheurde papier effect 🙂

 3.   
  jeryboy's avatar

  Scolar Visari schreef, "Puzzel games hou der niet zo van maar deze lijkt met wel leuk om te spelen:”d"

  ik heb wel een beetje het zelfde,
  maar deze game lijkt me niet zo geweldig…