The Beatles: Rock Band

John, Paul, George en Ringo… Deze vier Britse heren hebben in een aantal jaren de wereld veroverd met hun muziek. Met hun nummers over mooie dames, liefde en gewoon ronduit vreemde teksten over walrussen hebben ze het voor elkaar gekregen om gehele stadia vol te krijgen met hordes gillende vrouwen en meisjes. Ik heb dit eerbetoon aan deze vier simpele jongens mogen spelen. Benieuwd? Lees het in de review.

Als kind ben ik opgegroeid met vele muzieksoorten. The Beatles was één van deze bands die mij in mijn jeugd hebben gevormd. Ik ben zelf nooit echt een fan geweest, maar vond het wel altijd leuk als ik All You Need Is Love op de radio hoorde. Het volume ging omhoog en het meezingen bleef dan ook niet lang uit. Hoewel ik nooit gedacht had dat er ooit een game van zou komen, was het natuurlijk wel te verwachten. Ik ben toch iemand die erg van muziekgames houd en ik was dan ook erg blij dat ik deze game mocht spelen. De gitaar ging om, de microfoon in de aanslag en spelen maar.

Please Please Me

Zodra de game opstart en je alle logootjes van de meewerkende bedrijven hebt gehad, word je gelijk getrakteerd op een heel erg leuk introfilmpje dat je in vogelvlucht door de Beatles-jaren meeneemt. De animaties zijn erg leuk gedaan en geven je gelijk al een warm gevoel van binnen. De hele sfeer van de menuutjes is vrolijk. Het jaren ’60 motiefje steekt overal boven uit, maar de basis is gewoon nog die van Rock Band, een menu waar je kunt kiezen uit quickplay, Story Mode en meer.

In de Story Mode kun je het verhaal van de Beatles van begin tot einde spelen. Van de optredens in The Cavern tot aan het laatste optreden op het Appel Corps gebouw. Als je had gehoopt op het maken van je eigen Beatle moet ik je teleurstellen, want dit zit er niet in. Je kunt dit keer alleen als één van de vier Beatles spelen. Welke Beatle je krijgt ligt natuurlijk aan welk instrument je kiest.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

In de Story Mode begin je met je tour als Beatle. Deze keer kun je niet alleen met gitaar, bas, drum en zang aan de slag. Het is nu ook mogelijk om allemaal te zingen. Als je nog drie microfoons hebt liggen en wat microfoonstandaards hebt staan, kun je als de echte Beatles zingen en spelen. Mocht je dit niet hebben, dan kun je ook gewoon nog twee vrienden uitnodigen die de achtergrondzang kunnen doen. Of je laat die twee vrienden de microfoon bij je mond houden.

Eerder in de review had ik het al over het feit dat je geen eigen Beatle kon maken. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel. De optredens die je doet zijn de echte optredens die de Beatles ook hebben gedaan. Je volgt de Beatles op de voet, die natuurlijk naarmate de jaren vorderden qua uiterlijk veranderden. Dit brengt me gelijk naar het volgende punt: de optredens. Naarmate de game vordert zul je meer van de Beatles te weten komen en als je bij de Abbey Road opnamestudio komt, zul je echt meemaken hoe John en kornuiten over de nummers dachten. De nu door LSD voortgedreven liedjes zullen de setting steeds psychedelischer maken. Elk optreden is dan een soort videoclip en in mijn ogen zeer benoemenswaardig. Dit is weer iets anders dan de standaard exploderende podia bij de voorgangers en natuurlijk Guitar Hero.

Abbey Road

Deze muziekgame is een eerbetoon aan de Beatles en dat is dan ook aan alles te merken. Je kunt dan ook tijdens de optreden sterren winnen, waarmee je foto’s vrijspeelt. Deze foto’s geven een inkijk in het leven van de Beatles. Zo lees je interessante feitjes die nog nooit eerder bekend waren of gewoon foto’s over hoe gek ze wel niet konden doen. Als je genoeg foto’s hebt verzameld krijg je weer toegang tot filmpjes, die weer stukjes van optredens laten zien.

Als het maar niet lukt om die vijf sterren te halen, schakel dan de hulp van je vrienden in. Mocht je nou geen vrienden in de buurt hebben, dan kun je ook gewoon online gaan. Dit gaat gelukkig erg makkelijk. Je kiest gewoon een instrument en je wacht eventjes. Ik heb in totaal maar twee minuutjes hoeven wachten tot ik met een groep mensen al aan het spelen was. Hoewel je via je headset kunt praten is dit erg lastig tijdens het zingen en al helemaal als je aan het zingen en gitaarspelen tegelijk bent. Verder is de online modus van The Beatles niet heel uitgebreid en het blijft toch altijd veel leuker om met vrienden te spelen. Een chippie, een drankje en wat Beatles.

Let It Be

The Beatles: Rock Band is Harmonix’s eerbetoon aan de vier jongemannen uit Liverpool. De sfeer en de stijl van de game is fantastisch om aan te zien en een welkome verandering in vergelijking met Rock Band en Guitar Hero. Dat niet iedereen de Beatles kent, of die de muziek maar gek en te oud vind, is een risico dat ze hebben durven nemen. En dit hebben ze goed gedaan. De game biedt een scala aan nummers, waaronder een aantal nieuwe. Het is dan wel weer jammer dat ze een aantal bekende hits, zoals Hey Jude of All You Need Is Love hebben weggelaten, al is deze laatste nog via Xbox LIVE te downloaden tegen een kleine vergoeding.

Ik denk dat deze game zijn doel heeft waargemaakt. Het is een eerbetoon aan een band die met hun liedjes een beweging in de muziek hebben kunnen maken. Van een kleine trilling in de vijver tot een tsunami in nog geen tien jaar. The Beatles: Rock Band is een game die ondanks dat een heel publiek kan bereiken. Zeker de fan van Rock Band-games, wellicht vooral de ouderen onder ons, maar ook is het een leuke manier om de “jongere generatie” kennis te laten maken met een beest van een band.

  1.   
    AspireKill_'s avatar

    ik vind het aleszins een zeer vermakelijke game ! 🙂

  2.   
    )GN(-Erik's avatar

    Alles behalve “Yesterday” hun leukste nummer naar mijn mening 😀

  3.   
    LouisvanGaal's avatar

    wel leuk spel alleen de nummers bevallen met niet:S