Overlord: Dark Legend

Overlord: Dark Legend belooft ons een magisch Overlord-avontuur speciaal voor de Nintendo Wii. Weet deze game de harten van duivelse Wii-eigenaren te veroveren of wordt Overlord: Dark Legend overschaduwd door zijn grote broer, Overlord II? Dat lees je in deze review…

Er was eens…

Nog geen twee jaar geleden mochten we genieten van Overlord, een unieke game met een ongekende charme en een duivels karakter. Helaas viel de Nintendo Wii indertijd buitenboord, aangezien Overlord ‘slechts’ verscheen voor de PC, Xbox 360 en uiteindelijk ook de PlayStation 3 in de vorm van Overlord: Raising Hell. De Wii-eigenaren die op dat moment dus geen ander platform in huis hadden, konden helaas alleen toekijken hoe deze Hollandse trots de wereld veroverde. Gelukkig brengt Codemasters daar nu verandering in met Overlord: Dark Legend, welke gezien mag worden als het kleine broertje van Overlord II. Met een engine speciaal ontwikkeld voor de Nintendo Wii, een uniek verhaal en een nieuwe setting moet deze Overlord-game de franchise eindelijk naar de Nintendo Wii brengen. Let wel dat deze versie niet gemaakt is door hetzelfde Hollandse bedrijf, maar ik kan je alvast verzekeren dat dit absoluut niet de pret mag drukken.

Zwartkapje en de negen Minions

Net zoals in het origineel, en uiteraard het vervolg, kun je in Dark Legend weer aan de slag met de grote boze Overlord. Dit keer is het verhaal van deze jonge meester in spé alleen iets anders, aangezien de Overlord net zestien jaar is geworden en nog een flinke reputatie op te bouwen heeft. Zo begint het donkere avontuur wanneer zijn stoute broer en zus tijdelijk weg zijn en de baardeloze Overlord zijn ware aard ontdekt. Het is nu aan hem om het kasteel over te nemen en zijn macht kenbaar te maken door het gehele land. Dit doet hij met behulp van zijn leger aan Minions, waarmee heerlijk herrie geschopt kan worden. Wat Minions zijn, vraag je? Beschouw deze maar als opgewonden duiveltjes met een uitstekend gevoel voor humor. Trouw mogen ze ook zeker zijn, want deze opdonders vervullen met plezier elke taak die de Overlord ze oplegt. Zo kun je Minions bevelen om bijvoorbeeld een boomstam uit de weg te ruimen of simpelweg het tuinhuisje van de buurvrouw aan de overkant te plunderen. Naast het afhandelen van eenvoudige klusjes kunnen de doerakken ook de meer ingewikkelde puzzels aanpakken. Minions komen dan ook voor in allerlei vormen en het gebruik van al deze soorten is essentieel om voortgang te boeken in de game. Behalve voor de puzzelelementen kunnen de Minions uiteraard ook gebruikt worden in talloze gevechten.

Het mag dus duidelijk zijn dat Minions centraal staan in de game en dat de Overlord afhankelijk is van deze gladjakkers. Dit wil daarentegen niet zeggen dat de Overlord volledig afhankelijk is, integendeel zelfs, want deze duistere heerser beschikt namelijk zelf ook over een zeer uitgebreid arsenaal aan wapens. Zo kun je gemakkelijk hoofden splijten met een zeer scherpe bijl of je tegenstanders lekker knapperig bakken met diverse magische krachten. Wellicht zou men dan kunnen zeggen dat dit repetitief kan worden. Gelukkig is dit niet het geval, want zowel de wapens en de bepantsering als de magische krachten van de Overlord zijn volledig te upgraden. Zo kun je genieten van een duivels uiterlijk en nog duivelsere krachten. Ook de Minions komen hier uiteraard aan de beurt, want deze knotsgekke holbewoners rapen namelijk alles op wat ze onderweg tegenkomen. Dit kan variëren van goud tot pompoenen. Je zult daarom niet verbaast op moeten kijken wanneer het leger van Minions tijdelijk bestaat uit gillende pompoenhoofden met het gezamenlijk IQ van een natte baksteen.

Wat knabbelt daar aan mijn gamepje?

Bij het in het gelid houden van een apart leger zoals genoemd, is het natuurlijk van belang dat er sprake is van een goede, responsieve besturing. Daarom wil ik ook meteen duidelijk maken dat dit de sterkste kant is van Overlord: Dark Legend. Ik durf zelfs te beweren dat deze kleurrijke Wii-versie de beste besturing heeft van alle Overlord-games. Zo bepaal je waar de Minions heen gaan door simpelweg met de WiiMote te wijzen en een knopje hier en daar in te drukken. Vechten met de Overlord zelf is ook zeer gemakkelijk en het voelt alsof de boosaardige machthebber meer betrokken is bij de gevechten dan ooit tevoren. De volledige afwerking zorgt er gewoon voor dat de gameplay intuïtief is en voornamelijk ook zeer verslavend. Teleurstellend genoeg wordt de gameplay alleen vergezeld door een paar flinke technische problemen. Zo daalt bijvoorbeeld de framerate in drukke gebieden vaak tot beneden zeeniveau. Gelukkig blijft Overlord: Dark Legend op zulke momenten dan nog wel speelbaar, maar het kan voor sommigen absoluut een storingsfactor zijn. Daarnaast heeft deze Wii-versie ook last van bevriezingen. De game kan op willekeurige momenten volledig vastlopen, wat als gevolg kan hebben dat de speler bepaalde stukken opnieuw moet voltooien. Tevens bevat Overlord: Dark Legend ook meer bugs dan de gemiddelde coffeeshop in Rotterdam.

Is dit een geldige reden om deze game niet te halen? Absoluut, want elke zichzelf respecterende gamer let natuurlijk wel op zijn centen en een slecht afgewerkt product is niet wat de gemiddelde klant graag in huis haalt. Toch is Overlord: Dark Legend genade te schenken, want uiteindelijk draait het natuurlijk om de algehele presentatie en dat is waar de game niet tekort schiet. Grafisch is het dan ook helemaal in orde, want de sfeer druipt letterlijk van het scherm af, vooral door de sublieme lichteffecten. De presentatie is simpelweg fantasievol, vrolijk en kleurrijk en ontwikkelaar Climax Studios heeft zijn best gedaan om zoveel als mogelijk uit het witte kastje te trekken. Ook op het gebied van het stemwerk is alles dik in orde. De personages komen als het ware tot leven en het uitstekend geschreven verhaal wordt overtuigend overgebracht. De charmante achtergrondmuziek zorgt er bovendien voor dat altijd de indruk wordt gewekt dat je je werkelijk in een waar sprookjesland waant.

Duizend-en-één-opties

Zoals ik in mijn inleiding al aangaf is Overlord: Dark Legend te beschouwen als het kleine broertje van Overlord II. Nu komt dit dus niet door gebrekkige gameplay of een tekortkoming op audiovisueel gebied, maar doordat er talloze opties ontbreken in deze Wii-versie, die juist weer wel te vinden zijn in onder andere Overlord II en zelfs het origineel. Zo is het bijvoorbeeld niet langer mogelijk om een keuze te maken tussen slecht en extreem duivels. De game volgt één lineair pad waar de speler zich aan moet houden. Op vrouwenjacht kan de Overlord ook niet meer, omdat dit gewoonweg niet is verwerkt in de game. Daarnaast is de speler ook niet langer in staat om het woonvertrek van de Overlord volledig te customizen, terwijl dit juist één van de meest gewaardeerde opties was in het origineel, want wie wilt er nou niet een satanisch kasteel met een geflipte hofnar en één of meer breedborstige vrouwen?

Uiteindelijk zorgen alle tekortkomingen ervoor dat ik maar tot één conclusie kan komen: Overlord: Dark Legend had meer ontwikkeltijd nodig. Deze Wii-versie is een uitstekend voorbeeld van hoe een briljante game ruw afgewerkt kan worden, om deze op tijd in de winkels te kunnen leggen. Waarom Overlord: Dark Legend dan wellicht gehaast is, mag mij niet duidelijk zijn, want de game had zonder problemen uitgesteld kunnen worden tot het einde van het jaar. De franchise is absoluut sterk genoeg om te kunnen concurreren met andere titels die uitkomen rond de feestdagen en met de nodige verbeteringen had dit één van de beste Wii-games aller tijden kunnen worden. In zijn huidige staat is Overlord: Dark Legend daarentegen geen mislukte game te noemen, maar wetend dat deze Wii-versie zoveel meer had kunnen bieden, zullen de vele Overlord-fans onder ons al gauw van een koude kermis thuiskomen.

Conclusie

Overlord: Dark Legend is misschien niet in staat om op alle vlakken te kunnen concurreren met zijn grote broer, maar dat betekent niet dat we te maken hebben met een slechte game. Deze doldwaze Wii-versie doet namelijk alles goed wat men zou verwachten van een Overlord-game en dat is de kracht van Dark Legend. De humor en sfeer zijn volop aanwezig, de besturing is simpelweg perfect en de gameplay is daardoor uitermate verslavend. Ondanks de ruwe afwerking mag ik Wii-eigenaren met een duivels hart dan toch ten sterkste aanraden om deze game uit de schappen te halen.

  1.   
    NiSh's avatar

    Goede review 8)

  2.   
    ckerigon's avatar

    Idd goeie review 😛

    Dus mijn lijstje tot nu toe is

    – The conduit
    – Overlord 😛

  3.   
    Kpyne's avatar

    Ik heb de game ook, maar ik vind dat er veel glitches inzitten. Bij mij is het na een uur spelen dat hij vast komt te zitten en dat je de stekker van de wii eruit moet trekken… Er zijn bij mij ook geluidsglitches… meestal als je een dwarf of iets anders heb afgeslacht hoor je nadat ze hun laatste woorden hebben uitgesproken nog iets als een klein “bliepje”…
    Ik vind het in ieder geval een heel orgineel spel en het ziet er goed uit 🙂
    ik raad hem jullie in ider geval aan 😉

  4.   
    timothy250's avatar

    de game is niet slecht maar toch zou ik hem niet kopen omdat het beeld niet optimaal is 🙄

  5.   
    Leon 2.0's avatar

    Een genot om deze review te lezen. 🙂

    Interessante game, maar ik houd het bij de Next-gen versie. 🙂

  6.   
    ExtremeDotCom's avatar

    ”timothy250″ schreef, "de game is niet slecht maar toch zou ik hem niet kopen omdat het beeld niet optimaal is 🙄 "

    idd.