Rock Band Unplugged

Harmonix brengt met Rock Band Unplugged de Rock Band-serie naar de PlayStation Portable. Het is de eerste keer dat een muziekgame van dergelijk formaat op de PSP beschikbaar is, maar geeft dit spel je ook het gevoel dat je een echte rockster bent? Lees het in deze review…

Vernieuwend en verrassend

De gameplay van Rock Band Unplugged is anders dan we gewend zijn. Je taak is namelijk niet het zo goed mogelijk bespelen van één instrument, maar juist het spelende houden van een hele band. De partijen die je spelende moet houden zijn hetzelfde als in de andere Rock Band-games, namelijk de gitaar, bas, drum en zang. Om een instrument spelende te houden moet je steeds kleine stukjes van de notenbalk voor de verschillende instrumenten spelen. Als je het aangegeven stuk goed speelt gaat dat instrument voor een tijdje zijn eigen gang en moet je snel naar een ander instrument wisselen. Het wisselen kan in het begin wat verwarrend zijn, maar dit heeft Harmonix goed opgelost door het instrument wat je moet bespelen net iets harder te laten klinken. Hierdoor kun je jezelf snel focussen en de goede noten op tijd oppikken.

Ook de controls van Rock Band Unplugged zijn flink aangepakt. Zo heb je geen setje met plastic instrumenten nodig, ben je niet echt meer aan het zingen en hoef je tijdens het spelen van de gitaar en bas niet meer de snaren aan te slaan. Het indrukken van de goede knop op het juiste moment is alles wat er nodig is om een noot goed te spelen. In totaal zijn er vier verschillende soorten noten en dus ook vier verschillende knoppen. Aan beide kanten van de handheld worden twee knoppen gebruikt, zodat er ook de mogelijkheid is om twee noten tegelijk te spelen. Het verwisselen van instrument gaat ook makkelijk, want dit kun je met de bovenste twee knoppen (L en R) van de handheld doen. Deze nieuwe aanpak is niet alleen origineel, maar het is ook even wennen. Als je de nieuwe controls eenmaal onder controle hebt kun je gelukkig al snel de sterren van de hemel spelen. Deze vernieuwende gameplay geeft je zeker het gevoel dat je een rockster bent..

Verover de wereld met jouw band

De singleplayermodi van de game zijn grotendeels hetzelfde als die van zijn grote broers. Als je snel een nummer naar keuze wilt spelen kun je kiezen voor de Quickplay-modus, maar als je wat meer tijd en zin hebt om met jouw eigen band op tour te gaan is er de Tour-modus. Helaas heeft de Tour-modus hetzelfde probleem als de andere Rock Band-games, want je speelt veel dezelfde liedjes en je moet in principe de hele tour afmaken wil je alle nummers vrijgespeeld hebben. Gelukkig heeft Harmonix een kleine cheat ingebouwd, waardoor je in één klap alle liedjes speelbaar kunt maken. De twee genoemde modi zijn leuk, maar een multiplayermodus is natuurlijk nog veel leuker. Helaas is deze niet in het spel aanwezig en dit is een groot gemis, want een multiplayer in een muziekgame voegt erg veel replaywaarde toe.

Wat zachter maar zeker leuk

Ook de tracklist is anders dan je gewend bent, want het bevat veel pop en soft rock. Dit is niet per definitie een slechte ontwikkeling, want nummers als Mr. Brightside van The Killers, Message in a Bottle van The Police en ABC van de Jackson 5 zullen veel spelers bekend in de oren klinken. Voor de echte rock- en metalfans zijn er ook liedjes in het spel aanwezig, maar wel een stuk minder dan gebruikelijk. Verder biedt het spel, net zoals zijn grote broers, ook de optie om nieuwe nummers te downloaden. Op dit moment zijn er nog niet heel veel nieuwe nummers te koop, maar hier wordt natuurlijk hard aan gewerkt. Zowel de nummers in het spel als de liedjes die te koop zijn klinken erg goed, maar het gebruik van een hoofdtelefoon is wel gewenst. De speakers van de PSP zijn namelijk niet van heel erg goede kwaliteit en heel hard kunnen ze ook al niet.

Om ten slotte nog even door te gaan op het technische vlak: de grafische kwaliteiten van het spel zijn niet al te goed te noemen. Zo zijn de animaties van de bandleden bijna altijd hetzelfde, zijn de randen van objecten gekarteld en zijn de lichten tijdens het spelen erg storend. De podia zijn echter wel leuk uitgedost en de bandleden zelf kun je ook nog eens naar eigen keuze aankleden.

Conclusie

Het woord “anders” is het woord dat Rock Band Unplugged het best beschrijft. Dit betekent zeker niet dat het spel slecht is, want het tegenovergestelde is de waarheid. De game is namelijk erg vermakelijk en dit komt vooral door de goede besturing en de verrassende tracklist. Helemaal perfect is Rock Band Unplugged ook niet, want de Tour-modus gaat al snel vervelen en het gemis van een multiplayer zorgt voor een minder goede replaywaarde. De echte doorgewinterde Rock Band-fans zullen dan ook al snel op het spel uitgekeken raken, maar voor muziekliefhebbers is dit juist een spel waar je je zowel thuis als onderweg genoeg uurtjes mee kunt vermaken.

 1.   
  Spam-Fischer's avatar

  een beetje gekleurde knopjes indrukken interseert mij niet
  maarja er zijn mensen die dat leuk vinden

 2.   
  Darkknight's avatar

  Spam-Fischer schreef, "een beetje gekleurde knopjes indrukken interseert mij niet
  maarja er zijn mensen die dat leuk vinden"

  je praat er vrij makkelijk over maar probeer mr eens al die ‘knopjes’ zo snel in te drukken

 3.   
  Stranqer's avatar

  ik vind het een erg leuk spel.

 4.   
  X-doos's avatar

  Als je moet zingen zal het wel PSP 3000/Bright only zijn. Jammer voor Phat en Slim&Lite bezitters, net als ik 🙁

 5.   
  Mattmerize's avatar

  Het ziet er leuk uit, maar het kan niet tippen aan het plezier wat Rock Band geeft als je met 3 vrienden boven op zolder Why Do You Love Me aan het spelen bent.

 6.   
  GameAC's avatar

  Spam-Fischer schreef, "een beetje gekleurde knopjes indrukken interseert mij niet
  maarja er zijn mensen die dat leuk vinden"

  Dit is wel heel algemeen en technisch gezien valt gamen met een 360 controller hier ook onder (aangezien de knoppen gekleurd zijn).

  Misschien moet je je zinnen beter gaan formuleren.

 7.   
  Teunb's avatar

  Lijkt me niet zo leuk, ik LUISTER liever dan dat ik het zelf doe.

 8.   
  Pimkingetje's avatar

  Heb m al sinds de release datum. (Lang geleden) Ik vind het erg leuk, maar soms moet je in een carriere wel 8x hetzelfde liedje doen. Voor de rest ene topspel!! 😀

 9.   
  X-doos's avatar

  R1chard schreef, "

  ”XD-oos” schreef, "Als je moet zingen zal het wel PSP 3000/Bright only zijn. Jammer voor Phat en Slim&Lite bezitters, net als ik 🙁 "

  Nou als je de review ook echt eens LEEST zie je dat het niet het geval is.

  .."

  🙄

  Laat, maar ik zei ALS je moet zingen en als dat niet het geval is is het dus ook niet 3000 only