Henry Hatsworth en het Puzzelavontuur

Vind jij Mario té Italiaans, Naruto té Japans, heb jij liever James Bond dan Jason Bourne en vind je zelfs Lara Croft niet Brits genoeg? Dan is Henry Hatsworth en het Puzzelavontuur wellicht een game voor jou.

Brits

Henry Hatsworth is een Brit. Een extreme Brit inclusief wandelstok, nette kleding, een hoed, een kijkglas op zijn rechteroog en een lust naar thee. Bovendien is hij een professor in het zoeken naar schatten. Aan het begin van de game vertelt zijn assistent Cole hem een verhaal over een magische wereld met gouden schatten, die alleen de mooist geklede persoon betreden mag. Dit pak is van goud en bestaat uit verschillende kledingstukken die je in de game moet verzamelen. Henry Hatsworth gelooft niks van het verhaal van de magische wereld, maar hij is wel erg geïnteresseerd in het gouden pak.

Het verhaal is erg grappig en alles wat Brits is wordt op de hak genomen. De geschreven dialogen zijn simpel maar maken duidelijk waar het verhaal naartoe gaat. Tijdens de dialogen hoor je de karakters praten in een Banjo Kazooie-achtig gebrabbel. Persoonlijk vond ik dat bij Banjo Kazooie erg irritant, maar aangezien in Henry Hatsworth veel minder ‘gesproken’ wordt, is het een aardige toevoeging.

Twee schermen, twee genres

ight Op het bovenste scherm speel je een platformer van formaat met Henry Hatsworth en het Puzzelavontuur. EA Tiburon heeft goed gekeken naar de grote games in het genre. De besturing voelt vertrouwd aan en om je te wapenen tegen de monsters in de game, heb je een zwaard en een geweer. De diepgang in de game komt voor een groot deel uit power-ups, die legio te vinden zijn. Dit RPG-achtige element zorgt ervoor dat bijna alles te upgraden is. Natuurlijk de wapens, maar ook Henry zelf leert veel nieuwe bewegingen die variëren van wall-jumps (van muur naar muur naar boven springen) tot de mogelijkheid om onder water te ademen. Upgrades kun je verdienen door bepaalde delen van het gouden pak te vinden, maar ook door te gaan winkelen bij Henry’s assistent Cole. Hij kan onder andere je levensmeter vergroten en je zwaard sterker maken, voor een juiste prijs uiteraard. Je zult je meteen vertrouwd voelen met deze game en je zult bovendien lachen om de bizarre eindbazen in het spel. Zo is er een oude man in een rolstoel die geholpen wordt door zijn veel te dikke verpleegster. Zij gooit de oude man in de rolstoel naar je toe, slaat ermee op je in en ze gooit pillen, die verschillende monsters bevatten. Hilarisch!

Dit is echter slechts de helft van de game. De tweede helft van Henry Hatsworth speelt zich af op het onderste scherm. Waar je in bijvoorbeeld de Mario-games je upgrades kunt behalen door blokken open te springen met je hoofd, doe je dat in Henry Hatsworth door te puzzelen. De puzzel op het onderste scherm is in feite Bejeweled. Het scherm vult zich langzaam met gekleurde blokken en je speelt deze weg door drie blokken van dezelfde kleur naast elkaar te krijgen. De puzzel is volledig geïntegreerd met het platformgedeelte van het spel. Upgrades zijn te vinden in de puzzel en je krijgt ze pas als je ze in de puzzel wegspeelt. Op deze manier zul je altijd moeten werken voor je upgrades en dit maakt de game heerlijk afwisselend. Naast upgrades verschijnen ook extra levens en hartjes voor je levensmeter in de puzzel naarmate je meer vijanden verslaat.

enterenter

Op de rechterkant van het onderste scherm is een metertje die zich vult als je goede combinaties maakt in de puzzel. Als de meter gevuld is, zal je veranderen in een soort Super Henry. Op dat moment wordt hij een jaar of 20 jonger en heeft hij een grotere levensmeter. Vul de meter daarna nog een keer en je kunt transformeren in een robot. Je bent dan onverslaanbaar zolang de meter gevuld is. Deze loopt langzaam leeg vanaf het moment dat je een robot bent, dus dit dien je wel op de goede momenten te gebruiken.
ight

Verzorgd

Grafisch is de game goed en vooral de achtergronden zijn heerlijk om naar te kijken. Het detail van de karakters in de game is niet van de grootste kwaliteit, maar deze game is zo vermakelijk, dat het geen belemmering voor het spel is. Het geluid is daarnaast zeer goed. Zoals in elke DS-game komt het geluid pas echt tot zijn recht als je een koptelefoon op zet. Dan hoor je dat er veel moeite besteed is aan vooral de muziek.

Let op

Tot nu toe is er geen wolkje aan de lucht en is Henry Hatsworth en het Puzzelavontuur een heerlijke platformer annex puzzelgame. Het voelt vertrouwd, speelt lekker weg en het puzzelen is simpelweg verslavend. Vanaf het einde van wereld drie verandert de game qua moeilijkheidsgraad aanzienlijk. Het is logisch dat een game uitdagender wordt naarmate het vordert, maar wees voorbereid, Henry Hatsworth is vanaf wereld drie extreem moeilijk. Vliegende vijanden wisselen zich af met vijanden op de grond, sommige vijanden ontploffen als je in de buurt bent en ze komen van zowel links en rechts. Het is niet erg als een game moeilijk is, maar Henry Hatsworth wordt moeilijk gemaakt door het design van de game.

Het probleem zit hem in de animatie van het slaan met je zwaard. Door drie keer achter elkaar op de B-knop te drukken, maak je een combo van drie slagen. De laatste slag is echter een langere animatie en deze is niet te onderbreken. Dit werd zeer frustrerend als een vijand achter mij naderde en ik niet op tijd kon omdraaien, omdat de animatie nog niet was afgelopen. Meerdere malen had ik moeite om mijn DSi niet weg te gooien. Als je echter van moeilijke games houdt, dan zit je met deze game goed, want moeilijk is hij zeker.

Conclusie

Henry Hatsworth is een heerlijke platform-/puzzelgame. Het ziet er goed uit, klinkt lekker en speelt fantastisch. De manier van puzzelen voor je upgrades is bovendien een vernieuwing in het genre. Het verhaal en de ‘Britse’ stijl is zeer vermakelijk en vooral de eindbazen zijn grappig. Wees wel voorbereid, want Henry Hatsworth en het Puzzelavontuur is zeer verslavend, maar ook zeer uitdagend. De kans dat je op een gegeven moment gefrustreerd raakt door de moeilijkheidsgraad is groot. Houd je echter van een uitdaging en is je adem lang genoeg om levels vaak over te doen, dan is Henry Hatsworth en het Puzzelavontuur een absolute aanrader.

Meer Henry Hatsworth in The Puzzling Adventure

  1.   
    LouisvanGaal's avatar

    lijkt me wel een vet spel. alleen het idee heb ik vaker gezien bij anderen spellen er zijn zo veel van deze spellen. 😳

  2.   
    Chikin's avatar

    Lol die hartjes ( Denk dat het levens zijn ) bovenkant links doet me denken aan Zelda 😛

  3.   
    LHH's avatar

    ik heb hem nu een tijdje en het wordt inderdaad erg lastig na wereld drie maar dit maakt voor mij niet uit, wel vind ik de levels af en toe erg lang…

  4.   
    ExtremeDotCom's avatar

    LHH schreef, "ik heb hem nu een tijdje en het wordt inderdaad erg lastig na wereld drie maar dit maakt voor mij niet uit, wel vind ik de levels af en toe erg lang…"

    yep in wereld 3 word het erg vet lastig 😉