Resistance: Retribution

Shooters voor de PlayStation Portable zijn er wel, maar goede shooters voor deze handheld zijn een stuk zeldzamer. Is Resistance: Retribution een shooter om te onthouden of om zo snel mogelijk weer te dumpen? Je leest het in deze review.

Eerder dit jaar kondigde Sony al aan meer grote titels naar de PlayStation Portable te willen brengen, waaronder LittleBigPlanet, Rock Band Unplugged, Motorstorm en Assassin’s Creed. Een van de eerste van deze serie potentiële blockbusters is Resistance: Retribution, een shooter van ontwikkelaar Sony Bend, die we onder andere kennen van de Syphon Filter-games.

eft

Chimera

In Resistance: Retribution kruip je in de huid van James Grayson die meteen aan het begin van het spel zijn broer dood moet schieten, omdat deze geïnfecteerd is met een bepaald virus waardoor hij uiteindelijk in een chimera zal veranderen. Grayson heeft het hierdoor even niet meer en verlaat zijn eenheid om bloederig wraak te nemen op de chimera. Dit wordt echter gezien als deserteren en dus bevindt Grayson zich al snel in de gevangenis, waar hij wacht op zijn executie. Al snel wordt hij er door de Maquis weer uit geplukt om mee te helpen met een nieuwe missie, in ruil voor zijn leven. Een aanbod dat hij uiteindelijk niet weigert…

Resistance: Retribution vormt een soort van bruggetje tussen Resistance en Resistance 2, beiden games voor de PlayStation 3. Waar de PlayStation 3 echter een controller heeft met twee analoge sticks, heeft de PlayStation Portable dit overduidelijk niet, iets wat erg merkbaar is tijdens het spelen. Ontwikkelaar Sony Bend heeft hier echter iets op gevonden, namelijk een auto-aim die er voor zorgt dat het gemis van de ontbrekende analoge stick een stuk minder wordt. Door deze auto-aim wordt het echter wel iets moeilijker om precies te mikken en het gebeurt dus ook wel eens dat je op een chimera op de voorgrond wilt schieten maar dat je door de auto-aim eentje op de achtergrond raakt. Soms kan dit aardig irritant zijn, met name als een missie vraagt om precisie.

Naast de besturing viel nog iets anders op, namelijk de kleine hoeveelheid checkpoints. Een handheld is er voor bedoeld om mee te nemen en eventjes kort op te kunnen gamen in bijvoorbeeld de bus of de trein. Bij Resistance: Retribution zit er relatief veel tijd tussen verschillende checkpoints, waardoor je soms het spel zult moeten pauzeren en de PlayStation Portable in slaapstand moet zetten als je bijvoorbeeld net uit de bus stapt en vervolgens de hele dag nog naar school moet. Zo lang houdt de batterij van je PlayStation Portable het waarschijnlijk niet uit…

ight

Bruggetje

Aangezien Resistance: Retribution een bruggetje vormt tussen twee PlayStation 3-games, is het niet heel verwonderlijk dat er ook connectiviteit is tussen de versies. Als je namelijk een PlayStation 3 en Resistance 2 in je bezit hebt, dan kun je de PlayStation Portable aansluiten op je PlayStation 3 en zo in de ‘Infected Mode’ spelen. James Grayson is dan geïnfecteerd met het chimera-virus en kan daardoor onderwater ademen, health regenereren en betere items krijgen.

Grafisch gezien ziet Resistance: Retribution er goed uit en vooral de tussenfilmpjes zijn erg prettig om naar te kijken. Qua kleur had er wat mij betreft wel iets meer variatie in gemogen, maar aan de andere kant kom je in een verwoeste stad ook nauwelijks iets anders tegen dan bruin en grijs. Ook het geluid is in orde, maar wellicht moeten de voice actors van dit spel een keer naar Disneyland Parijs, want het Franse accent van sommige personages lijkt echt nergens op.

De grote redding van Resistance Retribution is de multiplayer. Hierin kun je met acht mensen genieten van vijf verschillende soorten multiplayer modes, zoals Team Deathmatch, Capture the Flag en Free for All. Ook is er de Assimilation Mode, waarbij één speler start als semi-chimera en de rest als normale mensen. Doel van de semi-chimera is om de rest van de spelers te doden, zodat ook zij semi-chimera’s worden. Met deze multiplayer kun je je urenlang online vermaken en dit is dan ook het sterkste punt van deze game.

Conclusie

Resistance: Retribution is een degelijke shooter voor de PlayStation Portable die, vanwege enkele mankementen, een bruggetje blijft tussen zijn twee PlayStation 3-broers in plaats van een echte brug. Grafisch ziet het er goed uit en ook het geluid is goed gedaan, maar het echte pluspunt van deze game is de zeer uitgebreide multiplayer. Resistance Retribution is als je de andere Resistance-games hebt gespeeld dus een leuk tussendoortje, die je vooral zult spelen vanwege de multiplayer. Daar kan je je in elk geval heel wat uurtjes mee vermaken.

 1.   
  Spam-Fischer's avatar

  Wat geven ze tog weer lage cijvers 😥

  Dit is mijn mening.

 2.   
  GameAC's avatar

  een psp game vergelijken met een ps3 game en daarop afrekenen. Dan is het cijfer altijd laag.

 3.   
  NightHawk's avatar

  Ik vind het ook maar laag, er zijn wel wat fouten maar voor een handheldgame vind ik het uitzonderlijk goed voor een shooter. Vooral de lange campaign vind ik deftig, die zowaar bijna de helft langer duurt dan resistance 2. De multiplayer vond ik dan net weer wat minder, leuk maar zeer standaard.

  ach ja, meningen zullen nou altijd verschillen

 4.   
  Majo's avatar

  GameAC schreef, "een psp game vergelijken met een ps3 game en daarop afrekenen. Dan is het cijfer altijd laag."

  Ik heb alleen bij de besturing een vergelijking gemaakt met de PlayStation 3 en daar zelfs alleen met de controls, waarbij het er met name om ging dat je die tweede analoge stick mist op de PlayStation Portable. Het is dus zeker niet zo dat Resistance: Retribution een lager cijfer heeft gekregen puur vanwege een vergelijking met een PlayStation 3 game. Daar is heus wel wat meer voor nodig 😉

 5.   
  DutchFreeze's avatar

  Coolchikin schreef, "Ik vind het wel een leuke goeie game :-O Alleen richten is stom maar na een tijdje raak je aan gewend (Tenminste ik wel )"

  ik verwissel voor het richten en lopen altijd de knopjes en de analoge stick 😉 dus knopjes lopen ipv richten en stick richten ipv lopen, op sommige games staat het al goed, maar eigenlijk komt het bijna nooit voor dat de controls in deze opstallign staan 😉

  en dat over die slaapstand vind ik eigenlijk maar onzin, want ik zette mijn PSP altijd in de slaapstand tenzij ik echt een paar weken er niks mee zou gaan doen… verder is het een zeer goede review 😉 8)

 6.   
  LouisvanGaal's avatar

  Goede game echt wel!

 7.   
  jetixc's avatar

  cool dat ze ook weer eens wat voor de psp doen maar wel jamer dat het een third-person schooter is 😛

 8.   
  Bino_NL's avatar

  Heb het spel nog niet gespeeld maar ik vind de prijs kwaliteit verhouding van handheld games niks vergeleken met consolegames.

 9.   
  Pimkingetje's avatar

  Nou, heb m net uitgespeeld. Erg tof gemaakt. Die 3d view is ook erg goed uitgewerkt en het verhaal is erg goed gemaakt. Hands up! 😀