R.U.S.E.

Een nieuwe dag, een nieuwe RTS. Hier begint het de laatste tijd wel op te lijken, want het tempo waarop RTS-games uitkomen ligt tegenwoordig erg hoog. De vraag is natuurlijk of al deze nieuwe games wel goed, leuk en vernieuwend zijn. De nog niet zo lang aangekondigde game R.U.S.E. gaat dit in ieder geval proberen.

Ik ben altijd een groot fan van RTS-games geweest, maar om eerlijk te zijn vind ik dat veel games in dit genre erg op elkaar lijken. Toen ik onlangs naar een presentatie over een “revolutionaire” RTS-game mocht, was ik zodoende nogal sceptisch in het begin. Het woord revolutionair wordt vandaag de dag namelijk nogal vaak misbruikt. Tijdens de presentatie werd het duidelijk dat we de game R.U.S.E. te zien kregen en dat deze game revolutionair is, kan ik nu gelukkig al bevestigen. Ontwikkelaar Eugen Systems heeft het namelijk voor elkaar gekregen om een mix tussen Google Earth, Risk en Poker te maken. Deze mix klinkt misschien apart, maar na het zien van de game kan ik zeggen dat het een sublieme vondst is.

Google Earth in real-time

Google Earth is natuurlijk een geweldig programma om achter de computer de wereld eens goed te bekijken en dit doe je ook in een RTS-game. Natuurlijk wel op een kleinere schaal, maar het concept is wel aanwezig. R.U.S.E. gaat hier nog een stukje verder, want het level waarin je speelt is opgedeeld in drie verschillende lagen. Het wisselen tussen deze niveaus doe je simpelweg door te zoomen. Het gebruik van verschillende lagen en zoomen is natuurlijk op Google Earth gebaseerd. De eerste (of hoogste) laag ziet er niet uit als een normaal level, maar het is een kamer met in het midden een tafel met daarop in 3D het level dat je aan het spelen bent. Het idee is dat je hier de generaal bent die een strategie aan het uitdenken is. Door vlaggen, pijlen en andere tekens te gebruiken, kun je jouw strategie op de tafel uittekenen.

Op de tweede (middelste) laag speel je meer de facilitair manager van de het leger. Jouw taak is het bouwen van gebouwen en het verzorgen van inkomsten. De gebouwen kun je overal waar je wilt neerzetten en je bent dus niet gebonden aan één basis. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen twee verschillende basissen te bouwen of juist de gebouwen over het hele level te verspreiden. Het ligt er maar net aan wat jouw strategie is. Het vergaren van inkomsten gaat nog wel op de ouderwetse RTS-manier. Dus met enkele trucks op en neer rijden om resources op te halen.

Op de derde en laagste laag speel je de rol van een officieer die alle troepen onder zijn hoede heeft. Hier is jouw taak dan ook het aansturen van de gevechten die er plaatsvinden. De gevechten kunnen zich zowel op de grond, in de lucht als op de zee afspelen. Als officier kun je de troepen verschillende opdrachten geven, want je kunt bijvoorbeeld aangeven dat een tank op de infanterie van de vijand moet schieten. De gameplay gaat zelfs zo ver dat je tijdens deze opdracht te zien krijgt of het wel mogelijk is om de infanterie te raken. Als dit niet het geval is moet je de tanks verplaatsen, maar de troepen zijn natuurlijk zelf ook niet achterlijk en kunnen ook zelf beslissen om dit te doen. Een leuk feitje over de AI van de troepen is dat deze elke keer dat je speelt anders zal reageren en hierdoor weet je nooit wat je kunt verwachten.

De tactiek van Risk

Deze drie verschillende lagen brengen ook drie verschillende tactieken met zich mee. Bij het verzinnen van deze tactieken moet je wel één groot plan hebben, want als je op de drie verschillende niveaus drie verschillen tactieken gebruikt, zul je niet snel tot een overwinning komen. Bij het maken van dit grote plan komt het welbekende spelletje Risk om de hoek kijken, want ook in dit spel moet je om de overwinning te halen een goed plan hebben. Verder moet je in Risk ook een aantal stappen vooruit denken en dit is op R.U.S.E. eveneens van toepassing. Ik ben wel van mening dat de ontwikkelaar goed moet opletten dat het onderdeel “plannetje smeden” niet al te moeilijk wordt, want de game moet ook toegankelijk blijven.

Pokerachtige misleiding

Ten slotte kunnen we de game ook nog met Poker vergelijken, want bij dit spel wordt veel tactiek en misleiding gebruikt. Het onderdeel tactiek heb ik zojuist al besproken, maar misleiding speelt hier ook een grote rol bij. Dat dit in R.U.S.E. ook het geval is kun je al in de titel zien, want ruse betekent zowel in het Engels als in het Frans “misleiding”. In het spel kun je zogenaamde Ruses inzetten, vooraf bepaalde tactieken om de tegenspeler mee te misleiden. Aan het begin van een level kun je zelf een aantal van deze Ruses uitkiezen, maar je krijgt er ook één automatisch toegewezen. Je kunt dus niet helemaal zelf kiezen welke je wilt hebben. Deze Ruses kun je op de eerste laag op een bepaald stuk van het level plaatsen en in dat gebied zal de misleiding dan plaatsvinden.

In totaal zullen er meer dan tien verschillende Ruses in het spel zitten. Zo kun je een Ruse kiezen waarmee je jouw troepen onzichtbaar kunt maken of waarmee je een nep-basis kunt neerzetten. Hiermee kun je de tegenstander laten denken dat jouw basis aan de ene kant van de map is, terwijl die in werkelijkheid totaal ergens anders is. Een ander voorbeeld van een Ruse is het gebruik van spionnen, waarmee je de Ruses van de tegenstander kan proberen te achterhalen. Er zullen veel verschillende Ruses zijn waarmee zowel de tegenspeler als de speler zelf tot in de puntjes misleid kunnen worden.

Voorlopige Conclusie

Ik kan nog wel uren over R.U.S.E. doorpraten, maar hier zal ik jullie maar niet mee lastigvallen. Kort gezegd wordt R.U.S.E. een innoverende RTS-game, waarbij tactiek en misleiding een grote rol spelen. De gameplay die ik gezien heb zag er erg leuk en interessant uit. Op het gebied van de graphics zal alles ook wel goed komen, want er wordt gebruik gemaakt van de nieuwe IRISZOOM Engine. Simpel gezegd zorgt deze enige ervoor dat de immense levels van het spel mooi en getailleerd op je scherm zullen verschijnen. Ik moet wel zeggen dat er geen superieure graphics verwacht moeten worden, want het grafische aspect is in deze game gewoon een stuk minder belangrijk. Ik kan in ieder geval niet wachten tot ik het spel zelf kan spelen en ik denk dat erg veel spelers dit gevoel met mij gaan delen.

R.U.S.E zal aan het einde van 2009 verschijnen voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    LouisvanGaal's avatar

    lijkt me een tof spel en zeker de moeite waart om het te kopen maar het is wel jammer dan die pas in einde 2009 op de uit komt.:P 😉

  2.   
    Ken2BE's avatar

    ook op de consoles 😀
    Ziet er wel heel vet uit.

  3.   
    Gize's avatar

    Echt een vette game dit lijkt me wel vooral die nieuw maps technologie word echt vet denk ik.
    Jammer dat hij pas in 2009/2010 uitkomt want ik kan niet wachten.

  4.   
    DutchFreeze's avatar

    ik kreeg ook een paar dagen geleden een nieuwsbrief van ubisoft met daarin deze game, dat zag er al erg gaaf uit.

    na deze preview kan ik al helemaal niet meer wachten

  5.   
    nickykolkie's avatar

    lijkt me fucking vet xD

  6.   
    Jadaaaagggg's avatar

    DutchFreeze schreef, "ik kreeg ook een paar dagen geleden een nieuwsbrief van ubisoft met daarin deze game, dat zag er al erg gaaf uit.

    na deze preview kan ik al helemaal niet meer wachten"

    me 2, alleen heb ik geen x-doos of ps3 🙁

  7.   
    R1chardTM's avatar

    ”robocop908″ schreef, "me 2, alleen heb ik geen x-doos of ps3 :("

    Nou goed nieuws hij komt ook naar de PC. 😆

  8.   
    LouisvanGaal's avatar

    R1chard schreef, "

    ”robocop908″ schreef, "me 2, alleen heb ik geen x-doos of ps3 :("

    Nou goed nieuws hij komt ook naar de PC. 😆 "

    Kijk zeker goed niews want auw hem al voor de PC 😆

  9.   
    careltje's avatar

    het is een ziek vet spel ik woon in amerika en me ik heb daar al een demo gespeeld 😛

  10.   
    Boxer's avatar

    Lijkt mij vet… ga m zker hale (jammer dat ie pas eind 2009 uitkomt)

  11.   
    Codename_black's avatar

    Lijkt mij een echt een mooi spel. Die kan mooi bij mijn collectie.
    Deze game en Making history II world at war komen zeker in mijn game collectie.!

  12.   
    LouisvanGaal's avatar

    duurt wel lang voor dat die uitkomt:S maarja gedult hebbe

  13.   
    freedow10's avatar

    Ik heb de beta key voor online spelen.
    Ik heb het nog niet geprobeert omdat mij computer kabot is en nu gebruik ik iemand anders ze computer. 😥

  14.   
    GENERAL_DS's avatar

    R.U.S.E zal aan het einde van 2009 verschijnen voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

    dit is een foutje?

  15.   
    Moon-Hero's avatar

    Nu maar wachten totdat ik die Processor heb gekocht voor mijn computer. 🙂