Mystery Case Files: MillionHeir

Zoekplaatjes kom je in allerlei tijdschriften tegen, maar geheel in kleur en heel gedetailleerd zijn ze vaak niet. Dit is echter wel het geval bij Mystery Case Files: MillionHeir.

De games van Big Fish zullen niet heel erg bekend zijn bij de gemiddelde gamer, maar wellicht wel bij de wat meer casual gamers. Big Fish Games heeft namelijk een website waarop je voornamelijk puzzelgames kunt downloaden, uiteraard tegen een vergoeding. Een van de puzzelsoorten waarvan veel varianten aangeboden worden op de site van Big Fish Games is de zoekplaatpuzzel. Op je scherm zie je de tekening van een ruimte met daarin allerlei soorten voorwerpen. Vervolgens krijg je een lijst waarop enkele van deze voorwerpen staan, die je vervolgens moet zien te vinden om zo stukje bij beetje een verdwijning of moord op te lossen. Dit is ook het idee achter Mystery Case Files: MillionHeir.

eft

Verdwijning

Ook in Mystery Case Files: MillionHeir is er iemand verdwenen en jij, als meesterdetective, moet dit onderzoeken. Zoals hierboven al vermeld, doe je dit door objecten te vinden in hele rommelige kamers, maar met enige regelmaat kom je ook ietwat afwijkende puzzels tegen, wat zorgt voor een beetje afwisseling. Zo kom je onder andere de klassieke schuifpuzzels en legpuzzels tegen, maar bijvoorbeeld ook wat lastigere puzzels, waarbij je bijvoorbeeld door een stuk kaas en een stuk vis op strategische plekken te plaatsen een kat moet vangen. Na het voltooien van een of meerdere puzzels krijg je nieuwe aanwijzingen van mogelijke verdachten, of je krijgt extra voorwerpen zoals een zaklamp of een röntgenlamp in je bezit. Voorwerpen zoals deze twee lampen brengen, net zoals de ‘afwijkende’ puzzels, wat meer variatie in het spel.

Variatie is namelijk iets waar het dit spel helaas aan ontbreekt, aangezien je de hele tijd min of meer hetzelfde moet doen. Je moet echt een fan van dit soort games en puzzels zijn om dit vol te houden, want anders is er gewoon te weinig echte uitdaging en wordt het spel erg snel saai. Ligt dit soort games je echter wel, dan zul je niet alleen veel speelplezier beleven aan de eerste keer doorspelen, maar ook aan de daaropvolgende keren. Je krijgt elke keer namelijk een nieuwe set voorwerpen die je moet vinden, waardoor je ook na een keertje uitspelen nog genoeg plezier aan het spel zult kunnen beleven. De hierboven genoemde ‘afwijkende’ puzzels blijven echter wel steeds hetzelfde, maar dit stoort niet heel erg, aangezien deze vrij kort zijn en je dus niet een ellenlange puzzel, die je al eens hebt opgelost, weer helemaal opnieuw hoeft te doen. Bovendien zijn er vrij veel puzzels, waardoor je vaak genoeg een wisseling van omgeving hebt om het interessant te houden.

ight

Teveel hints

Zoals we gewend zijn van puzzelgames voor de Nintendo DS maakt ook Mystery Case Files: MillionHeir gretig gebruik van het touch screen bij het vinden van de benodigde voorwerpen. De omgevingen waarin je moet zoeken zijn echter vrij groot en je zult dus regelmatig moeten scrollen om de hele omgeving af te zoeken. Mocht je er echt niet uit komen, dan kun altijd nog om een hint vragen, waardoor je van een van de items krijgt te zien waar deze ligt. Overigens zijn er naar mijn mening iets teveel hints beschikbaar per puzzel: er zijn altijd half zoveel hints beschikbaar als dat er voorwerpen gevonden moeten worden. Het komt er dus op neer dat je per twee items de locatie van een daarvan cadeau krijgt, waardoor het spel naar mijn mening net iets te makkelijk wordt, hoewel je er natuurlijk wel zelf voor moet kiezen om deze hints te gebruiken.

Grafisch ziet Mystery Case Files: MillionHeir er goed uit en ik blijf me erover verbazen hoe ze zoveel voorwerpen in één plaatje kunnen stoppen. Sommige voorwerpen zijn echt ongelofelijk goed verstopt en je zult dus ook met enige regelmaat een redelijk tijd moeten rondkijken voordat je een bepaald voorwerp vindt. Op het gebied van geluid presteert deze game matig, wat met name komt door de vrij inspiratieloze en vrij snel saai wordende achtergrondgeluiden.

Een belangrijk minpunt van deze game is de taal. Deze game is namelijk compleet in het Engels en soms heb je hierdoor geen idee naar wat voor voorwerp je moet zoeken, of word je compleet op het verkeerde been gezet. Zo moest ik op een gegeven moment een ‘club’ zoeken, maar na een tijdje gaf ik het op en gebruikte ik een hint. Toen bleek dat ik niet naar een slaghout moest zoeken maar naar een klaver, zoals je die van speelkaarten kent. Ook met verschillende andere, niet alledaagse voorwerpen had ik een paar keer moeite vanwege de taal.

Geheel onverwachts bevat deze game ook een multiplayer mode, die zowel met één als met twee DS’en te spelen is. Deze multiplayer mode is niet bepaald denderend en het komt er op neer dat je om de beurten binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk items moet vinden. Iets anders dat ik niet had verwacht, maar wat ik wel heel leuk vond, is het feit dat je na elke voltooide puzzel je handtekening moet zetten op een dossier. Hierdoor krijg je een beetje het gevoel dat je een echte detective bent en een zaak hebt afgerond.

Conclusie

Mystery Case Files: MillionHeir is een leuk spel voor mensen die van het zoekplaatjesgenre houden, maar voor mensen die daar niks mee hebben wordt dit spel al vrij snel saai. Er wordt wat afwisseling aangeboden in de vorm van extra items en speciale puzzels, maar dit is niet genoeg om de repititieve gameplay te doorbreken. Doordat dit spel in het Engels is zullen sommige voorwerpen soms moeilijker te vinden zijn, ondanks dat de omgevingen er heel mooi en gedetaileerd uitzien. Deze game is dus een aanrader als je dol bent op dit soort games van Big Fish, maar anders raad ik je aan om eerst een demo van een soortgelijk spel te downloaden.

Meer Mystery Case Files: MillionHeir

  1.   
    WW's avatar

    Nu alleen nog Wally, de tovenaar en het rolletje perkament zoeken en het spel is pas echt een zoekgame. 😉