Armored Core for Answer

Vechten met grote robots is voor veel mensen meer iets nostalgisch dan een jongensdroom. Voor de gamers die er nog steeds niet genoeg van hebben kunnen krijgen is er nu Armored Core For Answer.

Badass

Een goede mechgame moet zich wel in de toekomst afspelen en een spel dat zich in de toekomst afspeelt moet wel een verhaal hebben waarin de mensheid de aarde compleet heeft verpest. Armored Core For Answer voldoet aan beide criteria en biedt de speler een samenleving die in hemelsteden woont, ver weg van de ravage op het aardoppervlak. Toch heeft deze woestenij nog wel degelijk een betekenis, de grondstoffen en gewassen moeten namelijk wel ergens vandaan gekomen.

Ze moeten ook gedolven en geteeld worden en de achtergebleven populaties op de aardbodem zijn er niet blij mee dat ze geen vredig bestaan, hoog in de lucht, wordt gegund. Al snel ontstaat een conflict tussen deze twee partijen, en Armored Core For Answer laat je kiezen aan wiens kant jij vecht. Je bent namelijk een huurmoordenaar met een badass mech-robot onder je kont.

Het missiesysteem is redelijk goed en laat je kiezen in wiens naam je aan het knallen bent. Helaas zijn de missies zelf van minder niveau en wat oppervlakkig. Verder dan het vernietigen van bepaalde eenheden of gebouwen en het innemen van een gewenst grondgebied gaat het niet. Jammer genoeg maakt het ook weinig uit of je de missies uitvoert voor de ORCA (de verzetsbeweging van de grond) of The League (het leger van de luchtsteden). Of je nu linksom of rechtsom gaat, je komt altijd van A naar B en ook de beloningen verschillen maar heel weinig.

Customizen

Missies leveren namelijk, naast progressie in het spelverloop, ook nieuwe onderdelen voor je mech op. Één van de sterkste punten aan Armored Core For Answer is de mogelijkheid om je mech helemaal te customizen. Je kunt zelf bepalen met wat voor een robot je zal vechten. Zo kun je voor een grote en krachtige mech gaan die behoorlijk log is, of juist een lichte en snelle, hoewel je dan wel in moet leveren op bepantsering en vuurkracht.

Met al deze dingen is rekening te houden en hiervoor staan vele honderden verschillende onderdelen tot je beschikking. Het is dan ook goed mogelijk om vele uren te steken in het customizen van je eigen mech, mocht je daartoe bereid zijn. Gelukkig is het niet zo dat je er een hoop tijd in móét steken om een redelijke robot te ontwerpen, maar met een halfbakken robot zul je niet ver komen.

Het aanpassen van je eigen robot is dus redelijk hardcore, maar dat is niet te zeggen over het spel zelf. De besturing is behoorlijk simpel en de gameplay bestaat voornamelijk uit het rondrennen door de levels, terwijl je je vijanden op de korrel neemt. Opvallend is dat het spel behoorlijk snel is, waardoor het overzicht op sommige momenten even zoek is. Op die tijdstippen werkt ook de camera niet echt mee, maar gelukkig ben je nog wel voorzien van een lock-on systeem. Hierdoor houd je tijdens de gevechten de schietknop constant ingedrukt en komt richten op een lager pitje te staan, simpelweg omdat het niet nodig is. Het jammere hieraan is dat het Armored Core For Answer een behoorlijk makkelijk spel maakt, zonder al te veel diepgang en met weinig uitdaging.

Cutscènes

Armored Core For Answer lijdt aan een syndroom waar wel meer Japanse games last van hebben, namelijk dat de ontwikkelaar meer tijd in de cutscènes heeft gestoken dan in het spel zelf. De computer generated imaging-filmpjes zijn van adembenemend mooie kwaliteit en kunnen op zekere momenten makkelijk mee met de grafische kwaliteit die Pixar en DreamWorks ons voorschotelen met hun animatiefilms.

Jammer genoeg is dat niet over de rest van het spel te zeggen. De mechs zien er nog aardig uit en kennen redelijk wat detail, maar de landschappen zijn kaal, grauw en gewoon saai. Daarnaast heeft het spel last van flinke pop-up en wil de framerate wel eens inkakken. Helaas is ook de spreekwoordelijke kers op de taart bedorven, de grote explosies zien er namelijk nep, ongeïnspireerd en aspectaculair uit.

Conclusie

Armored Core For Answer is een redelijke mechgame die helaas teveel leunt op de adembenemende cutscènes en het customizen van jouw robot. Dit onderdeel is erg goed uitgevoerd en je kunt lang zoet zijn met het aanpassen van jouw oorlogsmachine, maar helaas is de gameplay hier de beperkende factor. Het spel is aan de makkelijke kant en flink eentoning, wat te wijten is aan het lock-on systeem wat men heeft geïmplementeerd.

Grafisch ziet het er allemaal net niet voldoende uit en het weet gewoon nergens te verbazen. Gamers die gek zijn op gigantische robots en geslachtshormonen beginnen aan te maken bij het horen van het woord ‘mech‘ hebben deze game allang in huis gehaald. Anderen hebben dit najaar keus uit een hele stapel games die meer de moeite waard zijn om te spelen.

Meer Armored Core for Answer

 1.   
  Fawaka-W's avatar

  totaal niet mijn game

 2.   
  Ika Q's avatar

  Armored Core is ook echt voor die Die-hard mech gamers. Dit is toch wel 1 van de betere mech games op de markt. Ieder geval beter dan ChromeHounds 😆

 3.   
  Sarge's avatar

  Ik vind de robots er helemaal niet zo goed uit zien… Ze zijn niet origineel enzo…

 4.   
  Dy-88's avatar

  transformers na-aping….

 5.   
  nickykolkie's avatar

  u nou goed spel hoor 😛 xD

 6.   
  nanathan's avatar

  te futuristisch voor mij.

 7.   
  Overload14's avatar

  is er eindelijk zon game met mech’s en costumizen heeft hij een laag cijfer vind ik wel erg jammer

 8.   
  Serg1337's avatar

  Fawaka-W schreef, "totaal niet mijn game"

  ja en al helemaal niet de mijne 🙄

 9.   
  wouter15's avatar

  lijkt me helemaal niks 😕

 10.   
  Nielobal's avatar

  ziet er tof uit goeie game alleen crappy sound vind ik

 11.   
  Rrm's avatar

  lol, ik zie hier zo veel dingen als transformers na-aping en niet originele robots… je kunt dus gewoon je eigen onderdelen kiezen, da’s de reden dat het spel zo gaaf is tegenover andere mech games :P.

  Jammer dat ik geen ps3 heb, heb de meeste ps2 games van armored core vroeger al kapotgespeeld :).