Lips

Op televisie gaat er tegenwoordig haast geen avond voorbij of je kunt genieten van een programma waarin zangtalent centraal staat. Logisch dus dat half Nederland haar singskills ging testen op een console van Sony. Nog logischer is het dat Microsoft een stevige stap zet in de wereld van het zingen op een console…

Laat

En eerlijk gezegd vind ik dat die stap rijkelijk laat komt. Al veel eerder had ik verwacht dat ik los kon gaan met een stelletje microfoons op de Xbox 360, maar opeens was het daar dus… ‘Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Xbox 360 Lips’. De afgelopen weken kon je deze woorden met grote regelmaat langs horen komen op televisie. Echte diehards die hun favoriete stem- c.q. zangprogramma geen enkele keer overslaan, herkennen deze reclame natuurlijk uit duizenden en vermoedden natuurlijk al dat het hier om een spin-off van Sony’s zinggame ging. En ja, Lips lijkt heel erg op SingStar en ja, Lips is een hele goede game geworden. Hoewel de classificatie ‘game’ natuurlijk niet helemaal juist is omdat de enige overeenkomst met andere games is dat Lips bij de rest in de spelletjesschappen staat.

Nu we het toch over SingStar hebben… ondertussen is deze franchise al aan het zoveelste deel bezig met als laatste wapenfeit SingStar ABBA en een Disney-SingStar in het verschiet. Dit, samen met de uiterst populaire SingStore, geeft alleen maar aan dat dit soort gezelschapspellen zeer populair zijn en dat we er voorlopig ook niet vanaf zullen zijn. En dat willen we uiteraard ook niet. Toevallig heb ik vanmiddag nog naar volle tevredenheid een stevig robbertje ABBA mee zitten bleren en dat voelde weer ouderwets goed.

Gamers die bekend zijn met SingStar zullen kunnen beamen dat Microsoft waarschijnlijk niet al te lang behoefde na te denken over een plan om het ongekende succes van SingStar minimaal te gaan evenaren. Het is namelijk niet zo ingewikkeld om een aantal verbeterpunten te benoemen waardoor Lips op voorhand al het predikaat ‘geslaagd’ opgeplakt zou kunnen krijgen.

Natuurlijk draait het in Lips om het zingen in karaokestijl, waarbij het uiteraard de bedoeling is dat je op de juiste toonhoogte en in het juiste tempo zingt. Degenen die beschikken over een sterk vibrato hebben een streepje voor want ook dit zal de game herkennen en je daarvoor ook belonen met extra punten. Het lijkt er echter op dat Lips wat vergevingsgezinder is dan SingStar. Ik bedoel daarmee dat je niet perfect de woorden uit hoeft te spreken om goed mee te kunnen komen. Als je met een hoog tralala-gehalte zingt zul je nagenoeg net zo goed scoren als wanneer je overdreven articuleert of alleen maar meeneuriet. Persoonlijk heb ik daar niet zo’n moeite me want het gaat mij eerlijk gezegd niet zo om het scoren van punten bij dit soort spelletjes. Net als bij Guitar Hero gaat het voornamelijk om het plezier en de ervaring die je hebt. Jezelf of een ander voor de gek houden dient dus geen enkel doel ook al zul je er net zo goed punten mee scoren.

Lips beschikt over een online vergelijkingssysteem en dat is wat mij betreft dan ook zo goed als nutteloos geworden door deze ‘bug’. Het zal namelijk voor heel veel Lips’ers totaal niet interessant zijn of ze beter zijn dan Jantje uit Las Vegas of meer punten scoren dan Pietje uit Tokyo. Wat wel het grote verschil maakt ten opzichte van SingStar zijn de twee draadloze microfoons. Jawel, Microsoft heeft goed in de gaten wat SingStar mist en wat ons al langer dan een jaar beloofd wordt. Weg met de snoeren! Daarbij komt ook dat de microfoons goed in de hand liggen en van goede, zware kwaliteit zijn. Als klap op de vuurpijl zijn de microfoons ook nog eens bewegingsgevoelig en geven ze op de maat van de muziek licht aan de onderzijde.

Bewegingsgevoelige microfoons zijn weer een nieuwe toevoeging in een game. In Lips kun je op ieder gewenst moment, en dat zal in de praktijk voornamelijk op de momenten zijn dat je niet zingt, met de microfoons schudden waardoor er andere muzikale effecten te horen zijn, waaronder een tamboerijn of een koebel. Toeschouwers kunnen ook van deze feature gebruik maken door op elk willekeurig moment met een 360-controller de letterknoppen te beroeren en zo hun steentje bijdragen aan de zangervaring. Natuurlijk activeer je tijdens het zingen Star Stream Power en dit kun je a la Guitar Hero activeren door bijvoorbeeld met een dramatische beweging je hoofd in je nek te gooien. Op je beeldscherm wordt dit ook als zodanig aangegeven, net als de andere atletische moves die je uit moet halen, maar er zitten ook andere grappige foefjes in de game zoals het blussen van de lont van een bom met een glaasje water wat je op een Wii-achtige manier moet uitvoeren.

Tracks

Maar natuurlijk draait het allemaal om de tracks. Voor de volledigheid vermeld ik de hele tracklist, maar ook om aan te geven dat de lijst behoorlijk afwisselend is…

    1 No One – Alicia Keys
    2 Stand By Me – Ben E. King
    3 Irreplaceable – Beyoncé
    4 Call Me – Blondie
    5 Boogie 2Nite – Booty Luv
    6 With You – Chris Brown
    7 Yellow – Coldplay
    8 Personal Jesus – Depeche Mode
    9 Survivor – Destiny’s Child
    10 White Flag – Dido
    11 Mercy – Duffy
    12 Hungry Like The Wolf – Duran Duran
    13 An End Has A Start – Editors
    14 It’s Raining Men – Geri Halliwell
    15 Virtual Insanity – Jamiroquai
    16 Ring Of Fire – Johnny Cash
    17 Ruby – Kaiser Chiefs
    18 Suddenly I See – KT Tunstall
    19 Love At First Sight – Kylie Minogue
    20 Bleeding Love – Leona Lewis
    21 Superstar – Lupe Fiasco (feat. Matthew Santos)
    22 Makes Me Wonder – Maroon 5
    23 Rome Wasn’t Built In A Day – Morcheeba
    24 In Bloom – Nirvana
    25 Young Folks – Peter Bjorn And John
    26 Another One Bites The Dust – Queen
    27 Fake Plastic Trees – Radiohead
    28 I Wanna Be Sedated – Ramones
    29 Umbrella – Rihanna
    30 Listen To Your Heart – Roxette
    31 Amazing – Seal
    32 Put ‘Em High – Stonebridge
    33 Song For Whoever – The Beautiful South
    34 Just Like Heaven – The Cure
    35 ABC – The Jackson 5
    36 Naïve – The Kooks
    37 Every Little Thing She Does Is Magic – The Police
    38 I’m Gonna Be (500 Miles) – The Proclaimers
    39 Love In A Trashcan – The Raveonettes
    40 Bust A Move – Young MC

De lijst bevat meer dan voldoende afwisseling om een flinke tijd zoet mee te zijn, maar om Lips succesvol te laten zijn zal een online-liedjeswinkel onmisbaar zijn en die is er dan ook. De downloadable content van Lips is uiteraard nog niet heel dik gezaaid, maar dat gaat ongetwijfeld komen. Wat wel erg jammer en ook onbegrijpelijk is, is de prijs van de liedjes bij Microsoft. Die komt neer op een kleine twee euro per stuk en dat is bijna 25 procent duurder dan de SingStar varianten uit de SingStore.

Modes

De modes die je in Lips kunt kiezen zijn behoorlijk uitgebreid. Standaard beschik je over de gebruikelijke co-op- en versus-mode, maar echt leuk wordt het als je de Kusje-, Tijdbom- of Jukeboxmode instapt. Bij alle clips kun je voor de standaard videoclip kiezen, maar leuker is het om op een interactieve manier zelf een videoclipsfeer te creeeren, compleet met lichtshow. Ga dus het stemgevecht aan of probeer als twee geliefden samen een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten met als ultieme beloning de ‘virtuele kus’.

De interessantste toevoeging die Microsoft heeft toegevoegd is de mogelijkheid om je iPod of andere draagbare muziekspeler aan te sluiten waardoor je zelf gekozen nummers kunt afspelen en mee kunt zingen. Helaas mis je heel veel extra’s op je scherm die je bij de standaardnummers van Lips wel hebt, maar het is een leuke mogelijkheid waarbij het wel makkelijk is als je de teksten een beetje kent. Daarbij komt ook dat sommige digitale muziek dermate beveiligd is dat Lips er niets mee kan. Wel iets om rekening mee te houden dus.

Conclusie

Lips komt als geroepen en is een, overigens laat, antwoord op SingStar. Hoewel makkelijker en vergevingsgezinder dan die laatste, is Lips een zeer welkome aanvulling op het partygamesbestand van de Xbox 360. Met Lips doe je absoluut geen miskoop als je alleen maar een Xbox 360 hebt. Ik zou je zelfs voor gek verklaren als je deze partygame niet zou gaan halen, maar heb je het voorrecht om over een PlayStation 3 te beschikken of zelfs over beiden, dan moet ik tot de conclusie komen dat SingStar een wel heel stevige marktleiderspositie heeft ingenomen. Aan de andere kant geeft Lips je net wat meer party-gevoel en dat komt niet in de laatste plaats door de draadloze mics, de visueel aantrekkelijke modes en de grappige toevoegingen zoals de moves en de geluiden die je met de microfoons kunt maken. Lips is dus op voorhand al geslaagd te noemen, uiteraard onder de voorwaarde dat er straks tegen een aantrekkelijke prijs voldoende songs gedownload kunnen worden.

  1.   
    mrxthereal's avatar

    Orginaliteit een 8 ??! Dit is gewoon een regelrechte rip-off van sing star, en dat noem ik nou niet bepaald orgineel.

  2.   
    Fawaka-W's avatar

    omg overal krijgt LIPS een matige 6 of maximale 7..

    mja het verschild natuurlijk per persoon per smaak.

    zelf weet k wel dat singstar echt meester is boven dit spel.

    Zwakke kopie

  3.   
    Fawaka-W's avatar

    in regel eronder staat

    mja het verschild natuurlijk per persoon per smaak.

    8)

  4.   
    Overload14's avatar

    Eerst Rip ofs van de Mii dan dat eyetoy achtig gedoe en nu dit? ze hebbe echt geen inspirratie meer he

  5.   
    craz's avatar

    Mensen geven te lage cijfers.
    En ik geef de review helemaal gelijk.

  6.   
    gamertje1's avatar

    Niet weer een of andere singstar rippoff! 😛

  7.   
    GameAC's avatar

    Singstar rip-offen is niet helemaal gelukt.

    Wel lol @ 8 voor orginaliteit terwijl het een Singstar rip-off is. Als Singstar een Lips rip-off was had het een 4 gekregen…

  8.   
    Ranzaap's avatar

    GN-Surinamer schreef, "omg overal krijgt LIPS een matige 6 of maximale 7..

    mja het verschild natuurlijk per persoon per smaak.

    zelf weet k wel dat singstar echt meester is boven dit spel.

    Zwakke kopie"

    Blijf je nou nog steeds bij alles wat microsoft doet dingen afzeiken omdat je toevallig een PS3 heb?

  9.   
    -050- Critical's avatar

    lips is fijner voor mij:) aangezien ik stadionzanger ben(A) of tewel brullen is lips iets makkelijker op te pakken waardoor ik dit wel met mn vriendin durf te doen 🙂

  10.   
    gamertje1's avatar

    Peter Stout schreef, "

    ”gamertje1″ schreef, "Niet weer een of andere singstar rippoff! 😛 "

    Welke andere ripp-off bedoel je??
    "

    Geen xD maar er zullen vast nog meer zing spellen zijn 😛

  11.   
    Mmore's avatar

    Goede review, ik heb deze game niet lang genoeg kunnen spelen om er een definitief oordeel over te vergen, maar de orginaliteit hebben ze zeker weten op te krikken. Dat is al een kunst op zichzelf, aangezien het volgens mij erg moeilijk is toevoegingen met meerwaarde te verzinnen binnen dit genre. 🙂

  12.   
    Gold_Thunder's avatar

    Hoezo rip off?

    Half life 1 is toch ook geen rip off van doom, omdat het toevallig een fps is?

    Age of Empires 2 is toch ook geen rip off van Dune2000, omdat het toevallig een rts is?

    Lips is toch ook geen rip off van singstar, omdat het toevallig een zing-game is?

  13.   
    Darkknight's avatar

    Gold_Thunder schreef, "Hoezo rip off?

    Half life 1 is toch ook geen rip off van doom, omdat het toevallig een fps is?

    Age of Empires 2 is toch ook geen rip off van Dune2000, omdat het toevallig een rts is?

    Lips is toch ook geen rip off van singstar, omdat het toevallig een zing-game is?"

    ai die is hard 😛 maar volkomen mee eens

  14.   
    Redweed's avatar

    Nou, ik heb het gister bij Gameville gezien, en het zag er wel heel erg singstar achtig uit. Vooral dat nummers downloaden via Xbox Marketplace is regelrecht van singstar gekopieert. Voor de rest vind ik de draadloze mics een leuke toevoeging. Toch blijf ik nog steeds bij singstar.

  15.   
    delta62's avatar

    Ik dacht dat je via je ipod ofzo ook je eigen liedjes kon zingen?