Yakuza 2

Hell’s Angels, de Maffia… in Japan lachen ze er smakelijk om wat wij westerlingen al imponerend vinden. In het land van de rijzende zon is er maar één groep die met harde hand regeert, namelijk de Yakuza. Wij namen Yakuza 2 eens mee naar ons testhok.

Een episch en indringend verhaal, rivaliserende clans en buitensporig veel geweld: de basis van een degelijke Japanse vechtfilm en tevens de ingrediënten van Yakuza 2. Deze actievolle game verscheen al tijden terug in Japan, maar inmiddels mogen ook wij van dit pareltje voor de PlayStation 2 genieten. Inderdaad, die ‘last-gen’ console uit de tijd dat we ons nog nauwelijks druk maakten om zaken als Full HD. Het is misschien even wennen, gezien al het grafische geweld van deze tijd, maar het is ook bijzonder prettig om te zien dat men de PlayStation 2 nog zeker niet is vergeten.

Weer in actie

Zoals gezegd speelt een episch en intrigerend verhaal een grote rol in Yakuza 2. Vanaf het eerste moment word je uitgebreid bijgepraat over de gebeurtenissen uit de vorige game en als je het zou willen, kan je in de lengte van een kleine speelfilm de hele voorgeschiedenis nog eens rustig bekijken. Erg handig voor mensen die de eerste Yakuza-game niet hebben gespeeld.

Het verhaal draait deze keer opnieuw om Kazuma Kiryu. Hij heeft geprobeerd het criminele en gewelddadige leven achter zich te laten, maar voor de verandering mag hij weer in actie komen om zijn voormalige clan te verdedigen. Misschien denk je nu te maken te hebben met het doorsnee verhaal van een simpele knokfilm, maar niets is minder waar. Yakuza 2 zit wederom vol met tussenfilmpjes en diverse verhaallijnen. Ook al is het steeds een excuus om verder te gaan met vechten, dan nog zijn er maar weinig games die zoveel aandacht aan een goed uitgewerkt verhaal besteden.

HEAT

In het begin is er ook nog eens uitgebreid de kans om te wennen aan het vechten in Yakuza 2, want je krijgt een stevige portie tutorials te verwerken. Hierbij leer je eenvoudige zaken, zoals het maken van combo’s, het blokkeren van aanvallen en de mogelijkheid om zogeheten HEAT-acties uit te voeren. Als je HEAT-meter na lekker wat knokken goed gevuld is, dan kan je een tegenstander vastpakken en met een druk op het driehoekje een lekkere contextgevoelige actie uithalen. Hierbij ram je tegenstanders tegen een paal, op een blok beton of zelfs tussen een hete grill. Daarnaast zijn ook veel voorwerpen uit de omgeving te gebruiken als wapen, variërend van metalen staven tot kleine, stenen pilaren en reusachtige verkeerspionnen. Je HEAT-meter is snel gevuld, dus je zult zeer regelmatig de meest brute acties kunnen uitproberen.

Het vechten is in principe eenvoudig opgezet, maar toch is er voor je gevoel genoeg variatie te beleven. Het voelt altijd weer heerlijk aan om in een stevig gevecht te duiken, ondanks dat de missies die je uit moet voeren niet altijd even uitdagend zijn. Daarnaast kan je ervaringspunten verdienen met je gevechten en deze punten zijn vervolgens te gebruiken om je lijst met moves uit te kunnen breiden of bestaande moves te verbeteren.

De versimpelde free-roaming opzet van Yakuza 2 geeft de game een eigen sfeertje mee, doordat je je relatief vrij kunt bewegen door een drukke stad vol typische neonreclame. Toch merk je wel direct dat de game al geruime tijd geleden in Japan is verschenen, want de uitstraling en de opzet van de game voelen wat gedateerd aan. Gelukkig is de originele voice-acting behouden gebleven, wat samen met de vele tussenfilmpjes de game naar een hoog niveau tilt.

Conclusie

Je moet zeker door het grafische plaatje heen kunnen prikken en open staan voor een typisch Japans fenomeen om van Yakuza 2 te kunnen genieten. Als dit lukt en je bent wel in voor ongekend brute actie en diverse Japanse aangelegenheden, dan kan je erg veel uren plezier beleven aan deze game.

Het verhaal ligt er heel dik bovenop en wordt door middel van vele onderhoudende tussenfilmpjes verteld. Daarnaast duik je van de ene in de andere situatie waarin er stevig geknokt mag worden, zodat je je niet heel snel zult vervelen. Al met al is Yakuza 2 een waardige opvolger geworden en de game is een prima aanwinst voor de PlayStation 2. Nu maar hopen dat het derde deel uit de serie wat sneller bij ons in de winkels komt te liggen…

 1.   
  -050- Critical's avatar

  deze is echt zo vet:D Japanse games vind ik meestal stoer;) ook initiald:P

 2.   
  DutchFreeze's avatar

  ja dat wel, lijk tme niet zo bijzonder hoor verder

 3.   
  nickykolkie's avatar

  jha ik ben er ook wel blij mee dat er nog an de ps2 word gedacht

 4.   
  Tadao's avatar

  lol,nu nog game van crows zero (zoek maar op youtube,goeie film,met engelse subs irri te vinde xD)

 5.   
  Dotz's avatar

  Op de screens heeft niemand een oosters uiterlijk en niemand tattoeages 😕