Matchstick Puzzles by DS

Op de basisschool had ik een juf die me probeerde te stimuleren door middel van puzzeltjes en raadseltjes. Één puzzel zal ik nooit meer vergeten. Met zes lucifers kun je vier gelijkzijdige driehoeken maken.

Outside the Box

Juf Els heette ze en toen ik in groep vier zat gooide ze me dood met allerhande raadseltjes. Ik herinner me nog vooral de Magische Vierkanten die ze me voorschotelde en de opdracht om die krengen zelf te maken.. Maar als er één puzzel is waar ik lang over heb gedaan, dan is het wel die met die lucifers. Ik heb er behoorlijk vaak over nagedacht en in mijn gedachten een beetje lopen puzzelen. Uiteraard heb ik nooit hele zondagen lopen pielen met lucifertjes, maar zo af en toe, bijvoorbeeld onder de douche, denk je er wel eens aan en dan schiet je weer een mogelijke oplossing te binnen.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik pas in groep acht achter de oplossing ben gekomen. In feite is het heel simpel, maar je moet er een beetje outside the box voor denken. Een driedimensionale piramide met een driehoek als grondvlak heeft namelijk maar zes ribben, maar wel vier vlakken. Misschien had de herinnering aan deze puzzel me er van moeten weerhouden aan deze game te beginnen, ik namelijk niet zo’n kunstenaar met lucifers.

Honderdzestig puzzels

Matchstick Puzzles by DS komt van een relatief onbekende Japanse uitgever, Ertain, die een inmiddels al hoop non-games heeft uitgebracht voor de Nintendo DS. In Matchstick Puzzles hebben ze maar liefst honderdzestig puzzels met lucifers verwerkt, verdeeld over verschillende categorieën en moeilijkheidsgraden.

Vaak verlangen ze van je dat je om het logische heen denkt. De eerste puzzel die ik voorgeschoteld kreeg, bestond uit één rechtopstaande lucifer, het cijfer ‘1’ vormend. De opdracht was om hier het getal elf van te maken, door er twee lucifers aan toe te voegen. Dit lukt natuurlijk niet in Westerse getallen, waardoor het voor mij al snel een dood lopend spoor vormde. Druk je echter op het knopje ‘Hint’, dan kwam er in dit geval te staan dat ik het in de richting van de Romeinse cijfers moest zoeken. Vervolgens viel het kwartje en maakte ik met de twee nieuwe lucifers een kruis, waardoor er ‘XI’ kwam te staan, of te wel ‘elf’.

Matchstick Puzzles kent veel van dit soort breinbrekertjes waarbij er gegoocheld moet worden met getallen, sommen en figuren. Het bekende raadseltje van een rechtopstaand varken dat je moet laten slapen door twee lucifers te verplaatsen zit er ook in, alsmede veel opdrachten in de trant van “verplaats twee lucifers om hier tien vierkanten van te maken”. Leuke opdrachten zijn ook degene waarbij je sommen moet veranderen om ze kloppend te maken. Zo staat er bijvoorbeeld ‘2 x 5 = 78’. Totale nonsens natuurlijk, maar het leuke van die digitale getallen, die bijvoorbeeld ook op je wekker staan, is dat je ze heel makkelijk kunt veranderen. Door middel van het verplaatsen van één lucifer van de zeven naar de vijf maak je de som kloppend, ‘2 x 9 = 18’.

Conclusie

Matchstick Puzzles is grafisch erg simpel gehouden. Natuurlijk verwacht je geen spetterende graphics van dergelijke non-games, maar producten zoals Brain Training zijn toch een stuk leuker aangekleed. Daarnaast kun je kiezen uit slechts drie achtergrondmuziekjes, wat na een kwartiertje al stierlijk vervelend begint te worden.

Het grootste kritiekpunt is nog wel het feit dat het spel gewoon onvergeeflijk is. Matchstick Puzzles geeft maximaal twee vage hints en dat is gewoon niet voldoende om de moeilijkste puzzels op te lossen. Uiteraard wil je niet binnen een uurtje door alle honderdzestig hersenkrakers heen jassen, maar ik zit ook niet te wachten om opnieuw vijf jaar over een lucifertrucje na te moeten denken. Om Matchstick Puzzles door te spelen is dus doorzettingsvermogen nodig, heel veel doorzettingsvermogen. De game wil dat je de puzzels op zíjn manier op lost en niet anders, ook al is jouw oplossing soms net zo goed. Hierom haalt Matchstick Puzzles geen voldoende.

Ik heb moeten vaststellen dat het leuker is om een Denksport-boekje te kopen met dergelijke opdrachten en in real life aan de slag te gaan met lucifers. Is een stuk minder duur en de oplossingen staan ook nog eens achter in zo’n blaadje.

Meer Matchstick Puzzles

  1.   
    -050- Critical's avatar

    oh stond al in conclusie maar je hebt gelijk pak gewoon een doosje lucifers en ouwehoer je kapot

  2.   
    DutchFreeze's avatar

    nee hij lijkt me maar matig