Wanted

Sinds The Bourne Conspiracy is mijn angst voor filmgames weer wat afgenomen. De game bracht wat vernieuwingen en liet een prima indruk achter. De film Wanted zal straks ook als videogame uitgebracht worden en wij gingen eens kijken wat deze vlotte filmgame ons zal brengen…

Dodelijk mooi

Bij het horen van de naam Wanted zal er bij veel Nederlanders geen belletje gaan rinkelen. Niet zo heel gek, aangezien de film hier als een van de weinige landen nog in première moet gaan. Deze film, met sterren als Angelina Jolie en Morgan Freeman, werd in elk geval door diverse buitenlandse recencenten vrij positief beoordeeld en bracht inmiddels wereldwijd bijna 300 miljoen dollar op. Toch geen heel beroerd resultaat voor een vlotte actiefilm.

Het verhaal van Wanted draait om boekhouder Wesley Gibson, een jonge knul die maar weinig plezier in zijn werk lijkt te hebben. Op een dag wordt zijn wereld ineens volledig overhoop gehaald als hij in aanraking komt met de dodelijk mooie Fox, in de film gespeeld door Angelina Jolie. Zij neemt hem mee naar Het Broederschap, een geheime groep van enkele uitmuntende huurmoordenaars, die Wesley de kneepjes van het vak bijbrengen. Meer over dit avontuur zal ik niet verklappen, daarvoor kan je veel beter de film straks eens bekijken. Wat echter interessant is om te weten, is dat men de videogame van Wanted na de gebeurtenissen uit de film heeft geplaatst. Zo zit men niet vast aan specifieke verhaallijnen en kan ontwikkelaar GRIN (Bionic Commando, Ghost Recon: Advanced Warfighter 1,2) vrij omspringen met de wereld van Wanted. Een hele mooie wereld welteverstaan…

Assassin Time

Wanted is om te beginnen geen game waarin je als een ouderwetse Rambo met veel rennen en schieten je doel bereikt. Het magische woord in deze game: Assassin Time. Door goed gebruik te maken van de vele mogelijkheden in een level om achter objecten te schuilen, kan je de Assassin Meter opvullen. Wat andere games dus doen met bijvoorbeeld het maken van combo’s, doet Wanted met het goed benutten van cover. En is je Assassin Meter lekker gevuld, dan kan het feest echt beginnen door Assassin Time te activeren.

Allereerst heb je een niet erg vernieuwende optie om de tijd flink te vertragen, zodat je vijanden met meer precisie en met minder risico voor je eigen leven kunt uitschakelen. Een kenmerkend fenomeen van Wanted is echter “curving bullets”, het schieten van kogels die in hun vlucht een bepaalde bocht maken. In de film wordt dit gepresenteerd als een bepaalde techniek, in de game is het een erg toffe mogelijkheid als je in Assassin Time zit. Met een druk op de knop verschijnt in beeld een pijl vanaf je pistool tot een punt verderop in de ruimte. Door je analoge stick te bewegen kan je de pijl een bepaalde bocht laten maken. Kort, lang, linksom of rechtsom: aan jou de keus om te bepalen hoe je de volgende kogel afvuurt. Het is dan ook een geweldig moment als je een vijand weet te doden die veilig dacht te zijn achter een stapel dozen. En als je helemaal lekker mikt is het zelfs mogelijk om met één indraaiende kogel meerdere vijanden tegelijk om te leggen. Zoals Dom uit Gears of War zou zeggen: “Nice!”

Het vertragen van de tijd en het manipuleren van de baan van je kogels kan overigens altijd uitgevoerd worden, zonder dat je over een gevulde Assassin Meter hoeft te beschikken. Het nadeel is dan wel dat je slechts heel kort gebruik kunt maken van deze speciale gaven. Het is dus echt lonend om eerst goed de vele covers te benutten, om zo met een riant gevulde Assassin Meter ten strijde te trekken. Onze hoofdpersoon Wesley beschikt overigens ook nog over diverse andere speciale vaardigheden, zoals het gebruiken van vijanden als een menselijk schild en het schieten terwijl je wegduikt om kogels te ontwijken.

Voorlopige conclusie

Neem een scheutje Gears of War, een eetlepel Stranglehold, een snufje van The Bourne Conspiracy en voor de liefhebber een klein mespuntje Max Payne. Meng dit met de wereld van Wanted en je hebt het recept van de zojuist besproken game. Het verhaal van Wesley Gibson staat in de game los van de film, waardoor het voor iedereen toegankelijk is om aan dit nieuwe avontuur te beginnen. Wanted kent verder een uitgebreid palet van mogelijkheden. Het opzoeken van cover vormt een wezenlijk onderdeel van de gameplay, maar je wordt er vervolgens wel royaal voor beloond in de vorm van Assassin Time. Het manipuleren van de baan van je kogels moet hierbij een prominente functie krijgen, maar ook de overige aanvallen van Wesley mogen er wezen.

Filmgames blijven toch nog altijd een geval apart, maar het begint steeds meer de goede kant op te gaan. De demonstraties van Wanted tijdens de E3 en in Leipzig waren in elk geval sterk, ondanks dat ontwikkelaar GRIN nog veel werk te doen heeft. Het is wel jammer om te moeten melden dat de game geen multiplayer zal krijgen, want om met afbuigende kogels te kunnen schieten lijkt me ook erg vermakelijk als multiplayer. Ik kon er in het geval van The Bourne Conspiracy echter prima mee leven dat het een singleplayer-only game was. Daarom gaat Wanted als underdog op mijn lijstje met games om zeker in de gaten te houden.

Wanted verschijnt tegen het einde van dit jaar voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

  1.   
    Overload14's avatar

    ik heb die film nog nooit gezien… Is het eigenlijk wel een goede film?

  2.   
    ps3 gek's avatar

    Na The Bourne Conspiracy was ik nog steeds niet onder de indruk van filmgames. 🙄 Ik vond Harry Potter op PSone leuk toen ik klein was, maar wanneer ik een vette actiegame wil, is dat in mijn geval geen filmgame! 😉 (ALHOEWEL DEZE PREVIEW ZIET ER GOED UIT!)

  3.   
    Mattmerize's avatar

    Cool, ik ga ook maar es naar de film ‘zoeken’ (lees gewoon downloaden).

  4.   
    B–T–B-8's avatar

    klinkt wel vet, heb al trailers van de film gezien. 8)

  5.   
    Overload14's avatar

    RinusReetRidder schreef, "Mooie preview, dit klinkt als een interessante game met dat afbuigen van kogels. 8)

    @Overload14: de film komt in Nederland geloof ik over 1,5 week uit. Heb de film zelf al wel gezien, was erg vet. Veel actie/spektakel en Angelina Jolie natuurlijk!! 😀 "

    Over 1.5 week pas? o.o In BE is hij al lang uit

  6.   
    -050- Critical's avatar

    Matthijsjuh schreef, "Cool, ik ga ook maar es naar de film ‘zoeken’ (lees gewoon downloaden)."

    van hetzelfde 😳 games koop ik films load ik 🙄

  7.   
    gappower's avatar

    pffff maaar saai denk k 😉

  8.   
    GraveDevil's avatar

    Eey, ChielB. Wanted is die ene film waarbij ze toch op vliegen gingen schieten? 😆

  9.   
    assassin_MKA's avatar

    Ik vond het een heel goeie film.
    Het spel zal ook wel zkr leuk zijn 🙂

  10.   
    ikketjuh's avatar

    Heb de film gezien, erg vet 🙂
    maar toch wel gruwelijk fake, omg.
    Wie verzint er nou zoiets, bullet bending =.=
    of je hartslag tot 400bpm laten gaan waardoor je dingen in slowmo gaat zien xD

    In de game lijkt het me wel lachen om die kogels te buigen 😀

  11.   
    GraveDevil's avatar

    Wanted is om te beginnen geen game waarin je als een ouderwetse Rambo met veel rennen en schieten je doel bereikt. Het magische woord in deze game: Assassin Time.

    Hmmm…. Niet als Rambo het speelveld op rennen… Vliegen schieten… Eind dit jaar was het? Vette shit 8) Ik ga de film ook effe downl…. Kijken. Als ik het berichtje hierboven effe zie, heeft het een sci-fi tintje, maar niet te overdreven 🙂

  12.   
    Leon 2.0's avatar

    Klinkt goed, met name de curving bullets. Ik moet deze game toch maar even in de gaten houden 🙂

  13.   
    GraveDevil's avatar

    Euwkee, ik zag gister de reclame op Comdey Central ofzo. Hij lijkt me inderdaad wel erg vet 8)

  14.   
    LXZ-76's avatar

    ik heb de film al een maand geleden gekeken en hij is vet goed.

  15.   
    PS3Killer's avatar

    Als de film net zo goed is als de game koop ik em wel:)

  16.   
    Anoniempuuh's avatar

    Heeej 😀

    Ik heb een vraag, ik zoek al een tijdje naar de systeemeisen van het spel Wanted: Weapons of fate maar ik kan het niet vinden..
    Misschien dat jullie me kunnen helpen zou ik heel fijn vinden 🙂

    xx Kusje 😉

  17.   
    theis's avatar

    ziet er veel belovend uit…

    @anoniempuuh, de game is nog niet uit, de systeemeisen worden wel vaker pas vrijgegeven vlak voor of samen met de release.

  18.   
    Patchy The Pirate's avatar

    Is het een beetje een afhankelijke game. Of gewoon een snelle film game puur voor het geld?

  19.   
    michael88's avatar

    ha nooit de hele film gezien. maar die vent kan die klgels een curve geven. gaan ze met een bocht. best ziek. het begin van de film is in iedergeval egt vet. mja games over films zijn nooit egt goed. mja zal wel. ben meer geintresseerd in de egte oorlogsspellen