Buzz! Quiz TV

Buzz, die guitige presentator die vol met plagerige uitspraken zit, maakt eindelijk ook zijn debuut op de PlayStation 3. Buzz! Quiz TV moet de serie weer naar een hoger niveau brengen. Wij legden deze interactieve spelshow eens op de pijnbank…

Wij westerlingen houden wel van spelletjes. Nou is Ganzenbord iets voor mensen van voor de oorlog en zien we Triviant vooral in huishoudens vol burgerlijkheid, maar daar heeft Sony al enige tijd een hedendaags antwoord op: Buzz! De games van Buzz! zijn er inmiddels al in vele uitvoeringen geweest, van kindvriendelijke versies tot quizzen met muziek of sport als thema. De serie maakt nu eindelijk de sprong naar de PlayStation 3 in de vorm van Buzz! Quiz TV en dus verwachten we geen concessies, maar een zeer complete game. Toch?

Kanalen

Buzz! Quiz TV is zeker de complete game geworden waar ik vooraf op hoopte. Je hebt zowel de keuze uit een totale mix van onderwerpen als ook de mogelijkheid om een specifiek thema te kiezen. Deze thema’s zijn verwerkt in zogeheten kanalen, waarbij je kunt kiezen uit Sport, Film & TV, Kennis, LifeStyle en Muziek. Elk kanaal bevat verschillende subcategorieën, die per ronde door de speler met de laagste score uitgekozen mag worden. Zo kan je specifieke onderdelen binnen het thema behandelen, altijd goed voor wat extra variatie. Het algemene kanaal geeft je de eerder genoemde mix van alle thema’s en als je PlayStation 3 op Nederlandse instellingen staat, is de game ook automatisch in het Nederlands. Wel zo praktisch…

Het is mogelijk om in je eentje de game als singleplayer te spelen. Dan speel je de modus Stop de Klok, waarbij je meer punten kunt verdienen door sneller te antwoorden. De vragen die in Buzz! Quiz TV langs kunnen komen lopen overigens erg uiteen: variërend van vragen over medische termen en films uit 2007, tot kennis op het gebied van muziek van vroeger en plekken waar je een piercing kunt hebben.

Veel te beleven

De echte fun komt pas goed tot leven als je met vrienden gaat spelen. De nieuwe, draadloze buzzers zijn hierbij echt een verademing. Ze zijn ook nog eens te gebruiken met alle voorgaande PlayStation 2 games, wat ook best handig kan zijn. In de multiplayer is het aantal spelmodi stukken uitgebreider. Je kunt algemeen punten verdienen, waarbij iedereen de tijd krijgt om te drukken en pas als iedereen een antwoord heeft gegeven is te zien wie het juiste antwoord heeft gekozen.

Verder heb je ook nog varianten zoals Wie Heeft De Bom, waarbij je zo snel mogelijk een juist antwoord moet geven, zodat je de bom met brandend lont kunt doorspelen naar iemand anders. Ontploft de bom bij jou, dan zie je je kostbare punten stevig verminderen. Je hebt onder andere ook nog spelmodi waarbij je zelf de hoogte van je inzet per vraag kunt bepalen, waarmee je aangeeft wat je kunt winnen of verliezen, en de mogelijkheid om taarten naar tegenstanders te gooien. Kortom, er is veel te beleven…

Nóg meer uitdaging

Toch zijn er ook enkele opties uit vorige edities verdwenen, maar zonder al te sentimenteel te worden is het beter om te kijken naar een grote toevoeging: de mogelijkheden online. Aan de ene kant kan je in de spelmodus Sofa vs. Sofa tegen andere gamers online spelen. Dit is echter wel een beperkte modus, want je hebt totaal geen echte interactie met je medespelers. Hierdoor is Sofa vs Sofa nogal een onpersoonlijke bedoeling, waardoor je al snel gewoon weer thuis met vrienden zal willen spelen.

Toch is dit niet alles, want Buzz! Quiz TV heeft online wel degelijk een beter concept in huis, namelijk MyBuzzQuiz.com. Op deze website kan je zelf je eigen quizzen samenstellen en deze delen met andere spelers. De quizzen zijn te importeren in de game, zodat je ook nieuwe vragen erbij kunt krijgen. Helaas kan je maar maximaal acht vragen per quiz aanmaken, waardoor MyBuzzQuiz een beetje als een gemiste kans aanvoelt. Het concept is erg goed, maar de uitwerking voelt meer aan als een prototype, een eerste aanzet tot een betere ondersteuning van user-created content in de toekomst.

Als je na dit alles nóg meer uitdaging zoekt, dan zijn er ook nog diverse betaalde quizpakketten te downloaden. Op deze manier kan je bundels met speciale thema-vragen toevoegen aan jouw Buzz-game, wat voor extra afwisseling kan zorgen. Het is echter nog de vraag in hoeverre we hier op zitten te wachten, als het ook gewoon mogelijk is om zelf een quiz aan te maken.

Conclusie

Buzz! Quiz TV is een welkome partygame voor de PlayStation 3. In je eentje is het niet al te inspirerend, maar de ongekende fun-factor gaat echt los zodra je met vrienden allemaal een buzzer in de aanslag hebt. De draadloze buzzers, het aanmaken van eigen quizzen en het ruime aanbod aan vragen omtrent allerlei thema’s, zorgen ervoor dat Buzz! Quiz TV een hele nette score weet te behalen. De beperkingen van de game, zoals het maximum van acht vragen per zelfgemaakte quiz en het karige online-gedeelte, weerhouden de game van een echt topcijfer. Het geheel biedt gelukkig wel veel perspectief voor de toekomst, want we zullen vast en zeker nog meer van Buzz gaan horen.

 1.   
  xizaaR's avatar

  Ziet er leuk uit,maar niets voor mij 😛 . Ik heb Buzz gehad op de Playstation 2,en ik vond er niet veel aan. 😉

 2.   
  mitchelltje9's avatar

  omg alweer een buzz 😕

 3.   
  Erikgame's avatar

  Fail.

 4.   
  nickykolkie's avatar

  volgens mij is dat een behoorlijke @#$% game 😆 😛

 5.   
  OkkieBOOMER's avatar

  OMG dit word zo hard uitgemolken! wel leuk voor de PSP

 6.   
  jordyhuisman3's avatar

  Leuk om samen te spelen, in je eentje niet heel veel aan!

 7.   
  amine98324's avatar

  als je een kind bent, dan kan je dit niet spelen
  die weten niet veel van films af

 8.   
  LouisvanGaal's avatar

  jhaa zeker weten.. 🙄