Space Invaders Extreme

In de huidige gamingcultuur wordt er altijd vooruit gekeken. Naar de volgende hype, de volgende generatie consoles en de nieuwste trends. Maar waarom kijken we nooit terug naar vroeger? Space Invaders bewijst dat het ook verstandig is om terug te blikken op de klassiekers uit vroeger tijden…

eftOoit, in een grijs verleden, werd het arcadespel Space Invaders wereldwijd een monsterhit. Witte figuurtjes, die alien’s voor moesten stellen, gleden op een zwart scherm naar beneden. Daar stond jij, als eenzaam ship, met de taak om de alien invasie te verhinderen. Met alleen de mogelijkheid om naar links en rechts te bewegen en te schieten. Een erg simpel concept en leuk genoeg om aan te slaan bij miljoenen arcadegangers en een tekort aan yen-munten te veroorzaken in Japan (!). En het concept is leuk gebleven. Net als veel andere toppers van de oude stempel is de kern nog goed, alleen zijn de tijden veranderd waardoor een simpele port niet meer afdoende is. Daarom heeft Square-Enix Space Invaders voor zijn dertigste verjaardag in een flitsend nieuw jasje gestoken.

Letterlijk flitsend, want al meteen word je overdonderd door bewegende achtergronden, felle kleuren en een groot aantal lichtflitsen. Het wordt soms wel erg druk op het kleine DS schermpje, dus is het gelukkig mogelijk om de achtergronden uit te schakelen. Ook muziek speelt een grote rol: je vult zelf de technobeat aan doordat alles wat je doet een geluidje maakt. Een leuke toevoeging, al is het qua kwaliteit niet te vergelijken met games als Lumines. Maar al deze nieuwigheden kunnen niet verhullen dat het hier nog steeds om old-skool Space Invaders gaat…

ight

De oude verslaving in een nieuw jasje

Nog altijd verschijnen de bekende Space Invaders bovenaan het scherm en banen ze zich een weg naar beneden. En nog altijd sta jij onderaan klaar om ze naar de Space Invader-hemel te blazen. Met Space Invaders Extreme heeft Square het basisconcept niet veranderd, maar uitgebreid en verbeterd. Er zijn nu verschillende soorten Space Invaders, die ook allemaal een kleurtje hebben. Als je vier van dezelfde kleur aliens achter elkaar afschiet laat de laatste een leuke Power Up in de vorm van een speciaal wapen voor je achter. Iedere formatie aan aliens is als een kleine puzzel, die je beloont met punten en wapens als je hem goed oplost door de juiste wapens in handen te krijgen en te gebruiken. Je bent constant bezig met het zoeken naar de volgende set gekleurde vijanden: elk wapen heeft namelijk een korte timer en als die afloopt ben je het wapen kwijt. En dan blijf je achter met je miezerige standaardwapen…

Na elk level vind je nu een hoofdbaas, die vaak leuk gebruik maakt van de twee schermen van de DS. De welbekende UFO’s die regelmatig overvliegen leveren niet alleen extra punten op: twee soorten UFO’s starten een kleine mini-game en één soort valt je nu zelf aan. Nieuwe vijanden, die je vooral later in het spel tegenkomt, hebben schilden, teleporteren, exploderen en nog veel meer om de broodnodige variatie erin te houden.

Combo’s, Chains en Highscores

Maar dat is nog niet eens alles! Als je de hulpeloze aliens achter elkaar afschiet begin je een chain, die je tot in de honderden kan krijgen om zo extra punten te scoren. Je schip gaat langzaam levels omhoog terwijl je speelt en als je level 10 hebt bereikt krijg je een ‘Break’ waarin de punten die je scoort vertienvoudigd worden. Al deze leuke chains en combo’s zijn geweldige toevoegingen aan Space Invaders, maar een beetje onoverzichtelijk op het bovenste scherm gepropt zodat je het niet altijd goed in de gaten kan houden. Mensen die een obsessie hebben met high-scores kunnen, zelfs na de pittige singleplayer uit te hebben gespeeld, hun lol niet op. Zij kunnen ook nog eens hun scores online vergelijken, waardoor ze waarschijnlijk nooit meer achter hun DS vandaan komen. Voor degenen die niet zoveel hebben met het scoren van punten is er offline en online multiplayer, al is die niet erg speciaal.

eft

Conclusie

Precies dertig jaar na het verschijnen van de originele Space Invaders heeft ze een remake die haar recht aan doet. Deze ‘nieuwe’ Space Invaders is weer lekker verslavend en uitdagend. Het is, net als Pacman Championship Edition, alles wat je verwacht van een moderne uitvoering van een klassieker.

Het kan weer helemaal mee met deze tijd, ondanks enkele imperfecties die vooral in het audiovisuele vlak liggen. Het spel heeft een zacht prijsje van maar 30 euro en is daarmee hét koopje voor lange vluchten en slapeloze zomernachten.

 1.   
  NightHawk's avatar

  Goede review.

 2.   
  xizaaR's avatar

  Idd erg mooi geschreven Menno. Maar is wel grappig. 😆

 3.   
  Pimkingetje's avatar

  Ik heb m via import voor de PSP! Vooral die fevermode is cool!

 4.   
  Erikgame's avatar

  Ik heb de DS versie. PSP versie is iets minder vind ik zelf.

 5.   
  TheHulk0183's avatar

  Deze reeks is zoo goed en dat blijft ! 😀 voor die fevermode is ziekelijk vet echt kope deze mensen goeie aanrader 😀

 6.   
  Overload14's avatar

  Haha space invaders altijd al leuk geweest 😛

 7.   
  Feenie's avatar

  Erg goede game, zeker een leuke uitvoering van een klassieker! 🙂