Wii Fit

Ik weet niet hoeveel excuses er bestaan om niet naar de sportschool te hoeven, maar met ingang van 25 april 2008 is er weer een mooie bijgekomen. Als de weegschaal nooit je beste vriend was, dan zou daar nu wel eens verandering in kunnen komen, mits je natuurlijk een Wii naast je TV hebt staan. Zeg maar gedag tegen je sportschoolabonnementje…!

eft

Sport

Ik ben zelf een fanatiek sporter die geregeld een filiaal van een niet nader te noemen sportschoolketen induikt. Ik verbeeld mijzelf dus wel te weten waar ik over praat als het op beulen en zweten voor het zogenaamde goede doel aankomt. Nintendo speelt hier zeer slim op in, met name op de ontelbare pogingen van driekwart van de wereldbevolking dat regelmatig lijnpogingen onderneemt om een paar kilo af te vallen of tevergeefs aan het ouwe ijzer hangt om met een six-pack of als een type Schwartzenegger tevoorschijn te komen. Het laatste kwart zou Nintendo het liefst ook om krijgen gezien de gigantische mediacampagne van Wii Fit, die twee jaar geleden begon toen er ergens op een gamebeurs opeens een witte weegschaal door een vooraanstaand Nintendo-icoon omhoog gehouden werd en het idee ‘sporten op de Wii’ zijn intrede deed.

Inmiddels is de game met bijbehorend Wii Balance Board in Japan al een tijdje geleden verschenen, op 1 december 2007 om precies te zijn, en zijn er al miljoenen exemplaren van verkocht. De vraag is dus niet meer óf Wii Fit een succes gaat worden, maar hoe gróót dit succes in Europa en de rest van de wereld gaat uitgroeien. De Wii staat toch al bekend als de ‘bewegingsconsole’ dus de introductie van Wii Fit, en dus het sporten met de Wii, ligt geheel in de lijn van de mogelijkheden van het apparaat.

Goed, voor de duidelijkheid dan nog maar even: Wii Fit is een revolutionaire nieuwe manier van bewegen in combinatie met de Nintendo Wii. Naast de game zelf krijg je een zeer solide accessoire meegeleverd in de vorm van het Balance Board, een flink model weegschaal met ingebouwde bewegings- c.q. drukgevoelige sensoren. Het is dan ook een flink pakket wat je mee naar huis moet zeulen als je overgaat tot de aanschaf van deze game, die ik voor het gemak dan ook maar ‘game’ blijf noemen. Want als het aan Nintendo ligt wordt Wii Fit niet alleen als een game beschouwd maar gaat het Wii Fit’ten een ware lifestyle worden. En laten we eerlijk zijn: het is een gat in de markt… gezondheid, lichaamsbeweging, afvallen, een goede houding, het zijn allemaal hot items in het hedendaagse jachtige bestaan. Nintendo speelt hier, uiteraard ingegeven door een flinke cashmotivatie, perfect op in en dat is op zich al een compliment waard.

Spa Fruit

Het Balance Board, dat overigens tot maximaal 150 kilo is te belasten, doet ook dienst als weegschaal en dat merk je gauw genoeg nadat je de game hebt opgestart. Je begin namelijk met een test waarbij je je lengte, leeftijd en het gewicht van je kleding moet opgeven. Daarna is het wegen geblazen en dit resulteert na een aantal evenwichtsoefeningen waarbij je een rode stip binnen bepaalde zones moet houden in een score, ook wel bekend als de BMI. In hoeverre deze BMI betrouwbaar is, is lastig te bepalen want er worden tenslotte geen verdere metingen verricht of andere interressante vragen gesteld die een uitslag positief of negatief kunnen beinvloeden. Maakt ook niet veel uit, want er komt uiteindelijk een behoorlijk betrouwbare en waarheidsgetrouwe uitslag uit rollen die na de eerder genoemde oefeningen weer omgetoverd wordt in een Wii Fit leeftijd. Nintendo maakt terecht ook een behoorlijk voorbehoud door op te merken dat bijvoorbeeld bodybuilders (en hoofdredacteuren van gamesites, red.) een veel hogere spiermassa hebben en derhalve hun BMI een tikkie hoger kan zijn.

Ik ga jullie uiteraard niet vermoeien of belasten met mijn Body Mass Index (alsof ik dat al zou willen), maar mijn verbazing was groot toen mijn Wii Fit leeftijd zeven jaren onder mijn werkelijke leeftijd bleek te liggen. Ik keek nog even of de instellingen van m’n Wii wel goed stonden, of dat ik per ongeluk mijn gewicht of lengte verkeerd had ingevoerd. Maar nee hoor, alles klopte tot op de gram, centimeter en jaartal, en er werd mij zelfs naar aanleiding van de test zowaar verteld dat mijn fysieke gesteldheid zeker tot de betere op deze aardkloot behoorde. Geen reden tot grote zorg dus, maar argwanend als ik ben beveiligde ik mijn gegevens toch maar even met een password, waarna mijn BMI en Wii Fit leeftijd veilig waren voor pottenkijkers. Overigens kun je als je dat wilt een speciaal Wii-fit kanaal instellen in het hoofdmenu om ten allen tijde, zelfs zonder gamedisc, toegang te hebben tot je trainingsresultaten en vorderingen.

ightNadat je bent bekomen van de eerste schok over je virtuele leeftijd kun je met je Mii-personage die je kiest vanaf het Fitpleintje verschillende kanten uit. Je kunt kiezen uit vier verschillende categorieën waarmee je je uiteindelijke doel kunt verwezenlijken. Dit doel is ook op te slaan in het geheugen van de Wii, waardoor je een heus trainingsprogramma voor jezelf op kunt starten. Op het moment dat je een bodytest doet, en dat kan maar één keer per dag, dan kun je die op een kalender af laten stempelen, uiteraard met je Wii-mote. Je krijgt ook nog de keuze voor een persoonlijke trainer of trainster die je door de oefeningen heen loodst. De oefeningen die je dagelijks moet doen worden uiteindelijk in duidelijke grafieken gevat die aangeven of je wel je best doet of dat je beter weer de bekende krat Spa Fruit in de supermarkt kunt gaan halen, waarmee je calorieën al verbruikt voordat je ze drinkt. De game geeft je overigens ook aan wanneer je een break moet nemen of wanneer het drinken van water gewenst is. Goeie tip! Daarnaast houdt trainingsvarken Fit Piggy je trainingstijden bij, dus daar hoef je ook niet over na te denken.

Wii Fit geeft trouwens nog veel meer ongevraagde adviezen, maar het lijkt er meer op dat deze adviezen, geheel volgens Amerikaanse traditie, gegeven worden om vervelende claims te voorkomen. Zo waarschuwt Nintendo voor duizeligheid en epilepsie (die kenden we al trouwens van alle andere games), maar ook dat je bijvoorbeeld een kind niet de draad van de nunchuck om de nek moet draaien. Yeah right! Een van de laatste tips is om vooral op blote voeten het Balance Board te betreden. Dit om glijpartijen of een slipper van formaat te voorkomen. Een beetje onzinnig, want degenen die het presteert om uit te glijden op het Balance Board kan als je het mij vraagt maar beter helemaal niet sporten… En springen is uit den boze in Wii Fit! Nee, consulteer dan vooral een arts, en daarmee zijn we dan aangekomen bij de laatste goedbedoelde tip van Nintendo, waarmee ze definitief alle aansprakelijkheid de nek omdraait en jij geheel op eigen risico op het witte plankje staat.

Het draait dus allemaal om balans. De vier verschillende categorieën oefeningen zijn Yoga, Aerobic-oefeningen, Spiertraining en Balansspellen. In totaal zijn er meer dan veertig verschillende oefeningen en spelletjes met allemaal maar één doel en dat is het het bereiken van een gezonder lichaam, dito geest en natuurlijk het hebben van heel veel plezier. Herhaling is dan ook het toverwoord, want als je de eerste oefeningen zat bent begin je weer met de volgende. Je bent in principe vrij om te doen wat je wilt. Bij het bepalen van je doel en de uiteindelijke resultaten is het wel van belang dat als je nog in de groei bent, je je lengte regelmatig bijwerkt in het menu want anders zit je op een gegeven moment met een BMI van een seniele bejaarde, terwijl je er verder als een jonge God bijloopt.

eftYoga oefeningen spreken natuurlijk voor zich, maar gezegd moet worden dat dit het minst spectaculaire gedeelte van het programma is. Niet dat het niet leuk is, maar net als op de sportschool heb je ook in deze game onderdelen die minder tot de verbeelding spreken of ronduit vervelend zijn. En net als in het krachthonk zijn dit natuurlijk ook de onderdelen die het meeste resultaat opleveren. Dilemma… Daarnaast zijn spieroefeningen en oefeningen voor de conditie te kiezen die op zich voor zich spreken. De balansspellen spreken waarschijnlijk het meest tot de verbeelding en zullen naar verwachting ook het meest gespeeld worden. Ski-slalommen, ski springen, ballen koppen, koorddansen zijn zo wat voorbeelden van deze games die stuk voor stuk gebaseerd zijn op balans en spierbeheersing. Door het doen van oefeningen kun je FitCash verdienen, waarmee je volgende oefeningen en trainingsactiviteiten kunt kopen.

Een grappig en typisch Nintendo extraatje vinden we op het virtuele hardloop-eiland Wiifitty Island waarover je al joggend vijftien verschillende icoontjes kunt verzamelen die, hoe kan het ook anders, de vormen hebben van schildpadden, sterren, paddenstoelen en natuurlijk Mario en Luigi. Dit spoort je aan om toch regelmatig te gaan hardlopen, want ook deze activiteit behoort tot de categorie ‘minder populaire’ bezigheden. Hoe wisten ze het!! Dan rest nu alleen nog de vraag hoe het speelt en hoe nauwkeurig het hele boeltje is. Natuurlijk kun je dit nooit echt goed controleren, maar ik heb het systeem niet op fouten, onlogische resultaten of rare conclusies kunnen betrappen. Door je trainer word je zelfs gedurende de oefeningen gecoacht en dat maakt de game (terecht) zeer geloofwaardig.

Conclusie

Je hebt sporten en je hebt SPORTEN. Als ik afga op mijn beeld van zogenaamd sportende huisvrouwen die meer calorieën verbranden met het optillen van hun kopje cappuccino of het starten van hun SUV dan met het daadwerkelijk meedoen met de groepslessen op de sportschool, dan vrees ik dat die doelgroep niet lang geboeid blijft door Wii Fit. Want hoe makkelijk wil je het jezelf maken? Wii Fit is absoluut een middel om wat meer aan lichaamsbeweging te doen of in ieder geval gestimuleerd te worden om het luie lichaam in beweging te zetten. Uiteraard weegt het niet op tegen een dagelijks rondje rennen in het park of het regelmatig stoeien met gewichten in de gym, maar je kunt er wel degelijk moe van worden en een bepaalde vorm van regelmatige lichaamsbeweging mee bereiken. Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om met Wii Fit aan de slag te gaan en verkoopt Nintendo absoluut geen rommel met deze game en bijbehorend Balance Board. We kunnen dus tot de conclusie komen dat iedereen die van een beetje lichaamsbeweging houdt (en wie doet dat nou niet?) gebaat kan zijn bij dit nieuwe fenomeen. Daarnaast is Wii Fit weer een schot in de roos als het gaat om familie- en/of gezelschapsbezigheden en zijn we natuurlijk retenieuwsgierig naar alle komende games die Het Board gaan benutten. Voor 89 euro weet je alles… Chapeau!

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik ben 20 jaar en weeg ongeveer 50 kilo dus geen Wii fit voor mij 😛 Die kun je net zo goed geven aan dat nederlandse programa de AFVALLERS

 2.   
  delta62's avatar

  Ben jij dat, Peter, op die foto’s? 😛

 3.   
  xizaaR's avatar

  Ik ben 12 jaar en weeg 42kilo 😛

 4.   
  ckerigon's avatar

  misschien binnenkort toch eem halen (A)

  gelukkig dat nintendo hier echt werk van heeft gemaakt en niet zown prutsdingetje zoals die wii zapper die in me kamer gwn fakin in de weg ligt 😳

 5.   
  9shooter9's avatar

  wat een flut game wie koopt die nou ??? 👿

 6.   
  perryv's avatar

  ”9shooter9″ schreef, "wat een flut game wie koopt die nou ??? 👿 "

  ik, echt lache games zitten er bij: – ski slalom
  – jogging
  – hula hoop 😛
  – ski jump
  – enz.
  zit er allemaal bij
  en dan heb je ook nog yoga en muscle maar dat vind ik persoonlijk minder leuk…

 7.   
  Kaassouffl3's avatar

  Heb het zelf ook gespeeld, en is gewoon zeer leuk om te doen, en het werkt ook redelijk!
  Mijn vriendin was in een week 0.3 kilo afgevallen (en die weegt al niet veel)

 8.   
  PaNNa's avatar

  Mooie review , maar de Wii is niet echt iets voor mij :D.

 9.   
  perryv's avatar

  ”kaassouffl3″ schreef, "
  … was in een week …"

  dat is knap want wii fit is er pas sinds 25 april :p
  ( maar ja het schilt al als je de ene keer ’s avonds weegt en de andere keer ’s ochtends voor het eten…

 10.   
  Kaassouffl3's avatar

  perryv schreef, "

  ”kaassouffl3″ schreef, "
  … was in een week …"

  dat is knap want wii fit is er pas sinds 25 april :p
  ( maar ja het schilt al als je de ene keer ’s avonds weegt en de andere keer ’s ochtends voor het eten…
  "

  Ze hadden em gereserveerd, en hadden em daardoor al paar dagen eerder. Maar het zal niet zo goed werken als een sportschool, maar toch helpt et wel or ;D

 11.   
  Pipo.Holland's avatar

  Ik denk dat ik hem nodig heb. 10 jaar 22 kilo 😆 😆

 12.   
  cpt of war's avatar

  😛

 13.   
  G-cheat's avatar

  ZEER goed om op te spelen letterlijk en figuurlijk 😆

 14.   
  LHH's avatar

  Werkt echt heel goed, zowel de detectering van de bewegingen als de intensiteit van de oefeningen. Niet echt een game voor mij maar ik speel em toch wekelijks bij m’n vriendin (die er helemaal gek van is)

 15.   
  kelstar's avatar

  echt cool man

 16.   
  Overload14's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "Ik ben 20 jaar en weeg ongeveer 50 kilo dus geen Wii fit voor mij 😛 Die kun je net zo goed geven aan dat nederlandse programa de AFVALLERS"

  ik ben 14 en jij weegt even veel als mij? O.o

 17.   
  Dotz's avatar

  Overload14″]

  ”Gamer4Ever-NL schreef, "Ik ben 20 jaar en weeg ongeveer 50 kilo dus geen Wii fit voor mij 😛 Die kun je net zo goed geven aan dat nederlandse programa de [b schreef, "AFVALLERS[/b]"

  ik ben 14 en jij weegt even veel als mij? O.o"

  Ja en evenveel als ik.. Wat is daar zo vreemd aan.. Als je wat kleiner/groter/dunner/gezetter bent of zo.. Kan allemaal..

  Ontopic: Sorry dat ik het zeg maar: Deze review ziet er ZO saai uit dat ik hem gewoon niet zoek te lezen.. Misschien komt het ook door het feit dat ik liever op een volleybalveld sta, en daarbij: Gamen & Sport is geen combinatie. Bewegen en gamen was leuk in de tijd van de NES, met je zapper xTraantjex. Als je je controller gebruikt bij je Wii (verplicht anders s*cks de Wii) zijn er maar een paargoede games; Mario Kart Wii + Mario & Sonic op de Olympische spelen. Ik zal er nog een paar vergeten maar.. Het zullen er niet meer dan 20 zijn.

  Dus Wii = 👿

 18.   
  poestie's avatar

  Tof spel…

 19.   
  coolecedje's avatar
  •   
   coolecedje's avatar

   9 8 8
   7 7

  •   
   wens's avatar

   wii fit is een 1 player mode.Je kan het soms met zijn tweeën spelen maar dat is bijna nooit.

   Joga: iets waar heel veel kleine oefeningen zijn. Dit zijn geen games maar echt alleen oefeningen voor mensen die het nodig hebben het is handig

   balanceboard: wii balanceboard is perse nodig bij wii fit. niet bij alle spelletjes maar toch wel meer dan 75%. wii fit is maar voor 1 persoon. Die persoon mag maar 150kg wegen niet meer (minder natuurlijk wel).

   vrij spelletjes: de vrij spelletjes zijn leuk maar 1 nadeel het is heel moeilijk om precies goed te bewegen op de balanceboard het zal niet makkelijk gaan. Maar de extra spelletjes zijn leuk uitgevonden.

   conclusie: het lijkt een leuk spel maar het is moeilijk om op zoon bord te bewegen voor veel mensen is het rotzooi in de kast waar ze dus niks mee doen. Mijn advies moet je afvallen ga gewoon naar de sportschool of lekker buiten rennen werkt beter!

  •   
   Selective93's avatar

   Leuke game maar niet voor een hele grote groep mensen, toch erg leuk bedacht en leuk om af en toe is te doen.