Naruto: Clash of Ninja Revolution

Ik moet iets bekennen. Sinds ik eerder als leek Naruto: Ultimate Ninja 2 heb moeten reviewen, ben ik nu verslaafd aan Naruto. Inmiddels heb ik alle anime en manga gezien. Zucht. En net nu ik de voorsprong die de serie op me had heb ingehaald, komt Naruto: Clash of Ninja Revolution uit voor de Wii.

Mocht je willen weten waar Naruto over gaat: check dan even de review van Ultimate Ninja 2 of raadpleeg het alwetende internet. Doe je dat niet, dan loop je wellicht onverhoopt tegen een aantal termen aan waar je nogal je vraagtekens bij zet. Ditmaal een review vanuit een beter geïnformeerd opzicht.

Het is weer zover

Naruto: Clash of Ninja Revolution is een game die, jawel, oorspronkelijk voor de Gamecube gepland stond. Zoals zo ongeveer alle games tegenwoordig voor de Wii is ook deze een ‘opschuivertje’. Het eerste deel, dat al voor de Cube uitkwam, gooide bij verschillende media aardige ogen. Geen topgame, maar zeker goed te pruimen voor de fans. Het verhaal besloeg het begin van Naruto tot en met de Zabuza-arc. Het Revolution deel uit deze serie gaat daar verder en beslaat de game tot en met de Tsunade-arc. Dit betekent meteen dat Zabuza en Haku niet meer aanwezig zijn in de game. Daarvoor in de plaats zijn wel characters als Gaara, Temari, Kankuro, Orochimaru enzovoorts. De belangrijkste personages uit de episodes die dit deel beslaat zijn allen aanwezig. Beter nog: met achttien speelbare personages is dit aantal bijna verdubbeld. En die personages, dat is iets waarin deze game boven veel andere games uit stijgt.

Variatie

In de eerdere review haalde ik al de vergelijking met de Dragonball-games aan. In principe gaat die vlieger nu ook op, maar wellicht is een vergelijking met Ultimate Ninja 2 beter. Ten opzichte van die game is Clash of Ninja namelijk een compleet andere serie. Waar Ultimate Ninja een ‘normale’ vechtgame is waarbij je in principe alleen van rechts naar links en andersom vecht, biedt Clash of Ninja de optie om ook in de diepte te bewegen. Sterker nog: de game is rijk aan modes, waaronder een 2 vs. 2 mode. Hier zul je dus in principe in volledig 3D vechten, iets wat zeker voor meer diepgang in de game zorgt. Hetgeen wat het beste in deze game naar boven haalt, is echter de variatie aan characters.

Zoals gezegd bestaat de keuze uit achttien verschillende personages. Het mooie aan Clash of Ninja is dat eenieder van deze personages een compleet andere stijl heeft. De met poppen strijdende Kankuro vereist een veel ingewikkeldere manier van spelen dan recht toe recht aan vechters als Lee. Daarbij bezitten zowel Kakashi als Sasuke de mogelijkheid om hun Sharingan tijdens het gevecht te activeren, wat voor andere moves zorgt. Kakashi echter, verliest energie door dit te doen, geheel getrouw aan de serie. Zo speelt ieder personage echt ontzettend anders en heeft ieder zijn of haar eigen unieke eigenschappen, die ieder personage de moeite waard maken om te unlocken én uitgebreid te spelen. Een verlenging van speelduur en bovenal een puik punt wat gameplay betreft.

Minder

Naruto is dus in deze game behoorlijk divers en dat is maar goed ook. Daarbuiten komt de game namelijk ietwat slapjes over. De verhaallijn is matig en volgt in principe gewoon gevecht na gevecht op; de arcademodus werkt gewoon een scala aan vijanden af en daarnaast zijn ook andere reguliere speelstijlen als VS en survival aanwezig. Dit aangevuld door enkele karige minigames (die wel normaal gebruik maken van de Wii Remote) biedt een geheel waar meer in had gezeten. Een online modus is bij dergelijke games nooit weg, maar gelet op het hele portverhaal is dat een missende optie die te verklaren is. Wat de ietwat saaie nevenmodi opfleurt is het feit dat ze gespeeld moeten worden om die zo interessante characters te unlocken; toch dé ultieme drijfveer om deze game te blijven spelen.
Grafisch gezien is Naruto absoluut geen kwelling om naar te kijken. De personages zien er op hun cellshaded manier erg goed uit en ook de animaties zijn heel aardig. Zeker wanneer het veld (bijvoorbeeld in multiplayer) een meer driedimensionaal beeld aanneemt, duikt het frisse stijltje op positieve wijze op.

Conclusie

Dit is een hele simpele: Naruto: Clash of Ninja Revolution biedt ontzettend veel diepgang. Dit maakt de game interessanter en uitdagender dan een eerdergenoemde Ultimate Ninja. Het vechtsysteem is daarbij ietwat trager, maar zeker niet minder spectaculair. Mede dankzij de gelikte animaties en graphics is het Narutostijltje overduidelijk aanwezig. Wellicht dat je fan van de serie moet zijn om net zo enthousiast over deze game te raken als ik, maar ook voor de leken is dit gewoon een lekker diepgaande fighter. Je doet er geen kwaad aan de game eens een kansje te gunnen, wie weet raak je ook wel Narutoverslaafd…

Meer Naruto: Clash of Ninja Revolution

 1.   
  Ika Q's avatar

  ow jah ow jah daar komen de reacties : “wat een k*t, lelijke spel zeg” , let maar op XD

  OT:
  Verschilt deze naruto game ook met de andere naruto games?. Ik speel vaak naruto games, het is jammer dat sommige games dezelfde episode/scene weer terug zien. Ik zie bijna nooit dat ze verder gaan dan episode 100 ofzo (van de anime) 😆

 2.   
  Uchiha linkz's avatar

  lolz er zijn al games die zich in de shipuuden tijd afspelen hoor 😀 en als ik mij niet vergis is naruto GNT voor de Gc ook een game die zich afspeelt tijdens de sasuke arc

 3.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Lijkt me een leuk spel helaas geen wii hier. 😳 Ik wacht altijd nog of Naruto Ultimate Ninja 3 tot dat ie hier uitkomt. Waarom is het met japanse games altijd lastig vaardat ze hier komen of in America 😥

 4.   
  larsboy's avatar

  best leuk spel

 5.   
  AKA_The_Creator's avatar

  Naruto is mn favoriete serie en dat er nu ook nog een spel vn uitkomt is de max!

 6.   
  Tadao's avatar

  ”hammerhead666″ schreef, "Naruto is mn favoriete serie en dat er nu ook nog een spel vn uitkomt is de max!"

  hoe bedoelje ”nu”?
  er zijn zoveel spellen van,op z’n minst 6 en groeiende