Games zullen nooit meer hetzelfde zijn

Wat was 2007 toch eigenlijk een geweldig jaar voor ons gamers. De laatste drie maanden zaten overvol met de beste games en menig portemonnee zwichtte onder het juk van het enorme aanbod aan virtuele kwaliteit. Call of Duty 4, Halo 3, Gears of War op de PC… games die vandaag de dag nog steeds volop gespeeld worden en waar veel plezier aan wordt beleefd.

Toch is 2007 in mijn ogen een jaar met vergaande gevolgen. De topgames waren heerlijk, smaakten naar meer en hebben voor torenhoge verwachtingen van dit jaar gezorgd, maar de spreekwoordelijke medaille kent ook hier een onvermijdelijke keerzijde. We zijn namelijk verwend geraakt en dat begint zich nu, een aantal maanden later, pas echt goed af te tekenen.

ightWe maken even een sprongetje naar het beoordelen van games. Smaken verschillen, net zoals meningen, maar over het algemeen komen goede games altijd wel in het juiste licht te staan en worden de mindere goden op alle sites zonder problemen afgeserveerd. Maar wat vinden we vandaag de dag nog eigenlijk goed? Vorig jaar werden we in slechts een paar weken tijd overspoeld door games met topcijfers die ruim boven de 8 zaten en het liefst nog ergens rond de 9 uitkwamen. En eigenlijk zijn we dankzij die periode alleen maar meer in de problemen geraakt.

Games die nu een 7 scoren worden door de massa al volledig genegeerd, bij een 8 plaatst men zonder moeite kanttekeningen “dat het toch wel aan de lage kant is voor deze game”. Een 8, aan de lage kant!? Moet je op school eens zeggen, grote kans dat je glashard wordt uitgelachen of door klasgenoten met mindere resultaten omgekeerd in de prullenbak wordt gedrukt. Zijn we dan vergeten dat een 6 gewoon een voldoende is en ook in het geval van games voor een hele leuke tijd kan zorgen? Je moet misschien wat dingen voor lief nemen, maar ik heb genoeg games gespeeld die verre van een topcijfer kregen in de diverse recensies, maar waar ik toch geweldige uren mee heb beleefd.

Als gamesjournalist sta ik uiteraard dicht bij alle materie, maar vandaag de dag weten de meeste liefhebbers van games ook meer dan goed wat er overal speelt en waar men over praat. We zijn al lang het stadium voorbij dat we blind varen op een paar screenshots, trailers en de overbekende marketingtaal. Met de exorbitante gamesprijzen, waarvan Peter zelfs de oorzaak nog niet lijkt te weten, is een weloverwogen keuze van groot belang. Die vijftig, zestig of soms zelfs meer euro kan je maar één keer uitgeven en dan wil je toch goed voorbereid de winkel in gaan.

Noem het verwend. Noem het kritisch. Feit is wel dat de verwachtingen van games een flinke tik hebben opgelopen vorig jaar. Een 6 negeren we, een 7 zal ook wel de moeite niet waard zijn, een 8 laat dus toch wel veel steken vallen, een 9 klinkt als een aardig product… Games zullen nooit meer hetzelfde zijn.

  1.   
    Gerjann's avatar

    Ik denk zelf dat 2008 een beter jaar wordt dan 2007 hoor.
    Games zoals: Rainbow Six: Vegas 2,GTA IV,Protype,Viking: Battle for Asgrad, Gears of War 2,Alone in the Dark,Condemmend 2 en ga zo maar door. En miss nieuwe Need for Speed of Assains screed. 2008 wordt beter dan 2007. Maar dat vind ik dan he 🙄

  2.   
    catwheel18's avatar

    hij heeft ergens wel gelijk maar 2008 wordt ook zeker wel een goed jaar voor de games

  3.   
    Ruudjee's avatar

    Mooi geschreven, volledig mee eens.
    Tegenwoordig is een game die een 8 gemiddeld krijgt maar net 30 euro waard in de ogen van velen.. Zo wordt het gat tussen de echte toppers en de wat mindere games steeds groter, en dat moet voorkomen worden in mijn ogen.

  4.   
    Mrn.'s avatar

    Goeie column ;)!

  5.   
    Kaassouffl3's avatar

    Ik ben het er niet zo mee eens, Ik vond dit jaar Rainbow six vegas 2 en Frontlines al goed genoeg hoor, En dit is nou eenmaal de periode van minder games.

  6.   
    Jadaaaagggg's avatar

    hele goede collum 🙂
    ik heb er nooit zo bij nagedacht maar nu besef ik me ook pas dat ik pas naar een spel met om z’n minst een 7.5 kijk 😛

    want vroeger was ik al blij met redcat en nu vind ik dat assasins creed snel gaat vervelen 😀

  7.   
    delta62's avatar

    leuke column

  8.   
    Wouter's avatar

    Aah, een emotionele column. Hij heeft wel gelijk. Goed geschreven.

  9.   
    Vinstaro's avatar

    Ik weet nog niet hoor ik bedoel Halo 3 assassins creed zijn echt wel toppers van 2007 maar 2008 toppres vind ik dan saints row 2 GTA 4 en Viking battle for asgard.
    2008 WOORD VEEL BETER vind ik dan.

  10.   
    Capp's avatar

    Vinstaro schreef, "Ik weet nog niet hoor ik bedoel Halo 3 assassins creed zijn echt wel toppers van 2007 maar 2008 toppres vind ik dan saints row 2 GTA 4 en Viking battle for asgard.
    2008 WOORD VEEL BETER vind ik dan."

    2008 is amper begonnen of we trekken alweer onze conclusies..

  11.   
    GraveDevil's avatar

    Ik ga af op screenshots, trailers en wat er tot zover bekend is van het verhaal. Zo gaat “They” heel vet worden maar mijn ideem terwijl er nog maar 1 trailer is verschenen. Turning Point: Fall of Liberty leek mij ook egt helemaal geweldig. Ik heb screenshots gezien die me wel aanspraken (de nazi’s bij het witte huis, bijvoorbeeld) en trailers die ik ook egt vet vond (dat ze die mof van de wolkenkrabbers gingen gooien 😆 ). Toen ik hem dus wilde kopen, heb ik wat reviews gelezen van verschillende sites, en die zeiden allemaal: Goed verhaal, slecht utigewerkt. Dat kan mij niks schelen, als ik em maar vet vind 🙂 . Maar toen ze zeide dat et ps2 graphics had en de besturing kut was, hield dat me wel tegen. (oke, ik beken) Ik heb hem toen illegaal gedownload, en hij deed het niet, wat ik jammer vond omdat er geen demo van uitkwam. Ik kon dus niet kijken wat ik er zelf van vond. Ik heb geen xbox 360 (al zou ik hem gratis willen, hoef ik hem nog niet. F*ck Microsoft!!), dus daarmee kon ik hem ook niet checken. Maar Clive Barker’s Jericho heb ik 1 trailer van gezien, en een slechte review van gelezen. Die heb ik gekocht, 2 weken nadat ie uitkwam (voor €35, wat mij nogal verbaasde) en ik heb me daar best wel mee vermaakt. Sterker nog: Ik vond hem beter dan Crysis. En als ik mn zinnen ergens op gezet heb, moet je wel met verdomd sterke argumenten komen om me er vanaf te helpen 😉 Dat scheelt ook al, of werkt in mn nadeel. Ik heb dus wel een miskoop gedaan met Universe at War, die in reviews wél positief zjin beschreven. Hier zit wel een verhaal aan (microsoft): om alles online te kunnen, moet je dus een windows live account hebben wat €70 per jaar kost! Had ik nou een xbox 360, had ik er geen problemen mee. Maar ik ben een pc gamer! Ik heb geen console, en als ik er 1 wil word het de ps3. Hoef je tenmisnte niet maandelijks/jaarlijks te betalen..

  12.   
    blackhawk1's avatar

    ..-[Alias]-.. schreef, "Mooie column. Maar er zit wel een kern van waarheid in want sinds de grafische toppers zoals Crysis, Assassins Creed, COD 4, enz. zijn uitgekomen, worden de overige games hiermee vergeleken terwijl ze best een goede game kunnen zijn met mindere graphics. Een game moet ook een goede gameplay hebben en moet eigenlijk niet worden vergeleken met de pracht en praal van gradische topgames. 😉 "

    Ja, klopt heb je gelijk in ik ga nu ook alles met COD 4 vergelijken en dat is soms niet altijd even handig 😳

  13.   
    Hartmann's avatar

    ”GerJan 15″ schreef, "Ik denk zelf dat 2008 een beter jaar wordt dan 2007 hoor.
    Games zoals: Rainbow Six: Vegas 2,GTA IV,Protype,Viking: Battle for Asgrad, Gears of War 2,Alone in the Dark,Condemmend 2 en ga zo maar door. En miss nieuwe Need for Speed of Assains screed. 2008 wordt beter dan 2007. Maar dat vind ik dan he 🙄 "

    vergeet halo 3 niet

  14.   
    Masterchief's avatar

    Eigenlijk heb ik bijna geen games gekocht in 2007, alleen Gears of war, maar dat was een grove fout. Denk zelf dat 2008 veel beter wordt, want er komen nu ook veel meer games ook voor de pc uit ( heb zelf geen console-doos) Tegenwoordig moet alles gewoon perfect zijn, omdat er zo’n hoge technologie druk is.

  15.   
    Headdy NL's avatar

    Wanneer ik een game koop, ga ik altijd nog op mijn eigen inzicht af, wat ik op GN lees in reviews speelt bij mij niet zo’n grote rol, zo lang IK het maar leuk vind. 😉

  16.   
    HardCoreGamer™'s avatar

    tog vind ik 2008 het beste game jaar !

    gta 4-burnout-RSV2-en ga zo door en door

  17.   
    LXZ-76's avatar

    Ruudjee schreef, "Mooi geschreven, volledig mee eens.
    Tegenwoordig is een game die een 8 gemiddeld krijgt maar net 30 euro waard in de ogen van velen.. Zo wordt het gat tussen de echte toppers en de wat mindere games steeds groter, en dat moet voorkomen worden in mijn ogen."

    agreed

  18.   
    NoFearz's avatar

    He er zijn dan ook mensen die de topspellen die het meeste gespeeld worden echt k*t vinden dus meningen verschillen.

  19.   
    TotalPicnic's avatar

    rolstoelgamer schreef, "hij heeft ergens wel gelijk maar 2008 wordt ook zeker wel een goed jaar voor de games"

    2008 word beter, maar dan word 2009 waarscheinlijk nog weer beter, de game industrie groeit geweldig ^^

  20.   
    Rikki's avatar

    Wat moet ik hier nou van vinden. Ik denk eerder gezegd dat 2007 wel beter was, maar die cijfers komen volgens mij gewoon omdat het goede games zijn. En wat wil je nou liever een heleboel goede games of 1 goede master game en een heleboel slechte.

  21.   
    RockMan's avatar

    Rikki schreef, "Wat moet ik hier nou van vinden. Ik denk eerder gezegd dat 2007 wel beter was, maar die cijfers komen volgens mij gewoon omdat het goede games zijn. En wat wil je nou liever een heleboel goede games of 1 goede master game en een heleboel slechte. "

    ik ga voor een heleboel goeie.
    waarom?
    omdat er dan mss wat meer variatie in de spellen zit. 🙂

  22.   
    Ika Q's avatar

    In 2007 heb ik meer lol met me x-doos dan nu in 2008. Games zoals Gears, AC en CoD4 was voor mij toch geld verspilling. Er zijn veel games ovegehypt waarvan het eigenlijk niks voorstelt. Hopelijk krijg ik dat gevoel niet bij GTA IV. Voorlopig staan mijn ogen gericht op GTA 4, Guild Wars 2 en Final Fantasy XII (versus) (en als die uitkomt ga ik een ps3 kopen :P). Verders, moeten de game-bedrijfen meer op de singleplayer gaan letten (en daarbij waarschijnlijk meer co-op fun). Bij multiplayer word het voor mij te snel eentonig. 😆 Verders is dit meer een tijdperk voor graphics-h*eren, vroeger hadden we nog lol in games nu is het alleen maar op graphics letten en de gameplay links laten liggen. Moge de graphics-h*eren in hell rotten 😀

  23.   
    )GN(-Erik's avatar

    Laat Call of Duty 5 en UT4 maar komen dan 😆

  24.   
    PaNNa's avatar

    marintje schreef, "Goeie column ;)!"

    Idd, mooie column.

  25.   
    LHH's avatar

    goeie column, klopt eigenlijk ook wel ik wil alleen echt goede games 😛
    2008 wordt ook geweldig

  26.   
    GraveDevil's avatar

    veyron92″][quote=”rolstoelgamer schreef, "hij heeft ergens wel gelijk maar 2008 wordt ook zeker wel een goed jaar voor de games"

    2008 word beter, maar dan word 2009 waarscheinlijk nog weer beter, de game industrie groeit geweldig ^^
    [/quote]

    Best wel ^^ Ik zag het ook al zo 😛

  27.   
    NLkevvNL's avatar

    beter tog maar de oude games blijve ook leuk ligt er aan welke:):P

  28.   
    GraveDevil's avatar

    NLkevvNL schreef, "beter tog maar de oude games blijve ook leuk ligt er aan welke:):P"

    Daarom is et ook slim om met het kopen van games ongeveer 2 jaar achter te lopen. Dan betaal je ongeveer €5 😛 maar je mist wel al het nieuwe.. je hebt dan ook geen gezeik met dure hardware.. 🙂

  29.   
    martijn901's avatar

    GraveDevil schreef, "

    ”NLkevvNL” schreef, "beter tog maar de oude games blijve ook leuk ligt er aan welke:):P"

    Daarom is et ook slim om met het kopen van games ongeveer 2 jaar achter te lopen. Dan betaal je ongeveer €5 😛 maar je mist wel al het nieuwe.. je hebt dan ook geen gezeik met dure hardware.. 🙂 "

    daar ben ik het mee eens maar een game die net uit is is ook leuk

  30.   
    GraveDevil's avatar

    Maar 2 jaar later is ie nog steeds even leuk 😉 en als je steeds op die manier games koopt, en je koopt een keer een nieuwe voor 50, waardeer je die veel meer 😉

  31.   
    tom(L)'s avatar

    nee ik vindt als je een game koopt en uit heb gespeeld is die nog maar een paar keer leuk

  32.   
    The Beaver's avatar

    Alles kan Gebeuren,;)

    Hou het daar maar bij,

  33.   
    jorisje's avatar

    elk jaar gaan de systeem eisen tog met 10% naar boven 😮