UEFA Euro 2008

Het kampioenschap voor voetballende landen uit Europa is in aantocht en dat kan eigenlijk maar één ding betekenen: er wordt een bijbehorende game uitgebracht! Hoe onze eerste ervaringen met UEFA Euro 2008 zijn, lees je in deze preview.

Elk jaar verschijnt er rond de herfst een nieuwe editie van FIFA uit de studio van EA Canada, maar voor de tweejaarlijkse toernooien om het kampioenschap van Europa en de wereld heeft men ook altijd een nieuwe game klaar. Voordat het EK in Oostenrijk en Zwitserland begint, verschijnt volgende maand UEFA Euro 2008 en na de grote doorbraak van FIFA 08 zijn de verwachtingen hooggespannen. Nadat we onze kicksen hadden aangetrokken, gingen we met UEFA Euro 2008 mee naar de virtuele grasmat.

Voorbereiding

Laten we voordat we het veld betreden gaan we eerst eens kijken naar de mogelijkheden die we hebben. Allereerst kun je een quick match spelen, in de spelmodus Aftrap. Je hebt in de game gelukkig keuze uit maar liefst 52 landen, waardoor je niet uitsluitend bent aangewezen op de landen die zich gekwalificeerd hebben (een geluk voor de fans van Engels voetbal onder ons). Verder is er natuurlijk de mogelijkheid om virtueel het EK 2008 te spelen. Hierbij kan je kiezen uit een volledig programma, inclusief kwalificatie en voorbereiding in de vorm van vriendschappelijke wedstrijden, óf je kiest er voor om alleen de kwalificatie op het hoofdtoernooi te spelen.

Een andere offline modus is het zogeheten Aanvoerder Van Je Land, waarbij je speelt in de stijl van Be A Pro. Je maakt een nieuwe speler of kiest een bestaande speler en vervolgens begin je als B-international en is het je uiteindelijke doel om als speler goed te presteren en als aanvoerder je land naar de titel te leiden. Dit klinkt als een ideale modus om samen met wat vrienden te spelen, want je kunt met maximaal vier spelers tegelijk strijden om de aanvoerdersband. Zo ben je niet alleen bezig met het presteren voor je land, maar voer je tegelijk onderling strijd om aanvoerder te worden. Verder is er de optie Kwalificatie, waarbij je diverse scenario’s moet uitvoeren. Vaak betreft dit een achterstand ongedaan maken of het scoren van een hattrick, waarmee je uiteindelijk punten kunt verdienen.

Toch blijft het hier niet bij, want ook online valt genoeg te beleven. Naast gewone wedstrijden en toernooien online is er ook de spelmodus Land Tegen Land. Dit moet vooral competitieve spelers met een sterk gevoel voor nationalisme aanspreken, want door met jouw favoriete land goed te presteren zal deze kunnen stijgen in de ranglijst. Hier komt helaas voor ons een zure appel om te verwerken, want het Nederlands elftal bestaat in de game uit toppers als Peers, van der Poel, Zeeberg en De Notenboom. Kortom, niet echt een feest der herkenning. Vroeger had je tenminste nog Ruud von Mistelroum en Giovanni von Bankoast…

Juichen

Waar het verder om draait in een voetbalgame zijn natuurlijk de prestaties op het veld. Hoe speelt het nou eigenlijk? Een vraag die wellicht lastig te beantwoorden is, omdat het sterk afhangt van je persoonlijke voorkeur, maar ik zal een poging wagen. Het spel voelt voor een groot deel vertrouwd aan als je bekend bent met FIFA 08. Het tempo ligt niet extreem hoog en deze keer heb je ook een visuele indicator van de kracht waarmee je een pass geeft of schiet. Wat opviel was het feit dat het nog belangrijker is geworden om je speler goed te positioneren bij het spelen. Zomaar passen zonder een fatsoenlijke aanname kan tot een waardeloze aanspeelbal leiden die makkelijk onderschept wordt.

Zoals het een nieuwe voetbalgame betaamt is het scoren in het begin best lastig. Je moet wennen aan een iets andere manier van spelen en dat geeft je meteen het gevoel echt met een andere game bezig te zijn dan een simpele kloon van FIFA 08. Het is daarentegen ook iets dat door ontwikkelaars graag wordt toegepast. Geef spelers iets nieuws om te leren en het lijkt al snel of je een compleet andere ervaring hebt, terwijl diep van binnen niet heel veel radicale aanpassingen zijn gedaan.

Wat verder een erg grappige vernieuwing is, is de mogelijkheid om zelf het juichen van een speler te controleren. Door combinaties van knoppen in te drukken na het scoren van een doelpunt, kan je zelf bepalen of je speler zijn armen in de lucht steekt, een vliegtuig nadoet, waar je heen rent, enzovoorts. Misschien niet iets waar iedereen evenveel voldoening in zal vinden, maar ik weet zeker dat er genoeg gamers zullen zijn die hier best wat plezier mee gaan beleven.

Voorlopige conclusie

UEFA Euro 2008 legt traditiegetrouw een erg complete voetbalgame op de mat. Er zijn, zowel offline als online, diverse spelmodi om je mee te vermaken, maar of het allemaal een groot succes zal worden moet natuurlijk nog blijken als straks de uiteindelijke game in de winkels ligt. Het ontbreken van de Nederlandse namen blijft toch wel een doorn in het oog van gamende voetballiefhebbers in ons land, maar verder lijkt het er op dat mensen die niet kunnen wachten op FIFA 09 vanaf volgende maand weer goed vermaakt gaan worden.

 1.   
  Jarek's avatar

  lijkt me wel mooi

 2.   
  micor's avatar

  kan niet wchten! 😀

 3.   
  Darkknight's avatar

  ”gamerjarek1991″ schreef, "lijkt me wel mooi"

  zekers

 4.   
  martyntjee's avatar

  wk 2006 was leuk dit lijkt em ook best were leuk 🙂
  denk dat i khem ghaa halen

 5.   
  crying baby's avatar

  Nice 😀 .

 6.   
  Ruudjee's avatar

  Wordt toch wel een vermakelijke game denk ik zo, genóeg teams om je mee te vermaken.
  (’t Nederlands elftal zuigt momenteel toch..)

 7.   
  Ajacied1986's avatar

  Weet iemand misschien of je bij deze game meer stadions hebt dan alleen die van het ek?

  Dus dat je bijv met engeland qualificatie speelt in het old trafford of wat dan ook, ik lees het nergens terug:S

  thnx

 8.   
  tom(L)'s avatar

  ik hou wel van voetbla dus ook vna dit spel 🙂

 9.   
  Pieter Kontekrabber's avatar

  pure geldklopperij verw8 niet veel verschil met 08

 10.   
  tom(L)'s avatar

  (pure geldklopperij verw8 niet veel verschil met 08 )

  nooit er is zo veel verschil hier kan je panas en zo maken bij fifa niet

 11.   
  Pieter Kontekrabber's avatar

  dude ik kan met fifa pannas, akkas, akkas achter het standbeen noem maar op

 12.   
  r_AW's avatar

  Lijkt me wel leuk, maar hou het toch liever bij Fifa 08!

 13.   
  GameAC's avatar

  Ruud von Mistelroum was PES hoor. Die had van die half-logische namen. Ik herinner me Orange 1 en Orange 2 nog in de eerste PES, geweldig…

 14.   
  9shooter9's avatar

  alweer de zoveelste fifa 😕

  en wat vranderd er ? helemaal niks

 15.   
  Mega Gamer's avatar

  8) Gave Graphics…8)

 16.   
  patrickoo3's avatar

  super gaaf!:D

  ook met multiplay