Hands on: Wii Fit

Wii Fit is de nieuwste mainstreamgadget van Nintendo. In Japan ligt deze game (?) al in de winkels, maar zoals wel vaker moeten wij Europeanen even wachten. Nintendo nodigde ons daarom uit om alvast aan de slag te gaan met Wii Fit. Trek je joggingbroek maar vast aan!

Verrassend genoeg wordt Wii Fit door veel mensen gezien als de ondergang van de hardcore games op de Wii. Door enthousiast te zijn voor iets simpels en mainstreams als Wii Fit zou Nintendo, ‘dat hardcore gamers toch al vergeet’, de harde kern alleen maar meer in de steek laten. Een kortzichtige conclusie, zeker wanneer je bedenkt én ervaart wat allemaal mogelijk is met Wii Fit. Want een wonderlijk apparaatje is het zeker.

Balans

Allereerst het Balance Board zelf. Dit solide plankje, dat nog het meest weg heeft van een weegschaal, is de kern van het hele idee. Personen tot 150 kilogram kunnen hierop plaats nemen, dus een zekere vorm van fitheid vooraf is wel vereist. Het Balance Board is erg stevig en ook redelijk zwaar te noemen, wat voor ons alleen maar degelijk over kwam. Al snel wordt duidelijk hoe nauwkeurig het apparaatje is: de kleinste beweging wordt geregistreerd. Je zou in principe het dingetje als muis kunnen gebruiken door alleen je gewicht te verplaatsen. Een goed gevoel voor balans is dan wel een vereiste…

Insteek

Het idee achter Wii Fit is dat men, zoals de naam al doet vermoeden, weer fit wordt (of blijft). Daarom biedt Wii Fit verschillende games en oefeningen, die zowel met je conditie, kracht en balans aan de slag gaan. Denk daarbij aan yoga, aerobics, joggen, rekken en strekken enzovoorts… de toevoeging van spelletjes als skiën en schansspringen (met Mii’s!) maken het feest compleet. Wii Fit helpt je bij te houden hoe goed je bezig bent. Vooraf wordt je BMI bepaald. Na het invoeren van gegevens als lengte, geboortedatum, geslacht en dergelijke wordt je gewicht gemeten (want dat kan ie stiekem ook) en je BMI verschijnt in beeld. Vervolgens kun je je een doel stellen: welk niveau wil je bereiken? Hoe lang wil je daar over gaan doen? Wii Fit stelt dan een trainingsprogramma voor je samen en je kunt aan de slag.

Zweten…

Persoonlijk denk ik dat Wii Fit wel degelijk kan gaan werken voor mensen die zichzelf moeilijk kunnen motiveren om ‘normaal’ te trainen. Op een speelse manier zullen je zweetklieren zo nu en dan toch echt aan de slag gaan, weten Peter en ik uit ervaring. Neem bijvoorbeeld het hardloopspelletje, wat weinig uitleg behoeft. Of misschien wel, aangezien de Japanse versie die wij speelden het ons niet makkelijk maken. Zelfs na een sprint van drie minuten ‘beloonde’ de game ons met nog geen 30% aan score. De aanwezige deobussen kwamen dus goed van pas, maar een Japans woordenboek was ook niet verkeerd geweest, want uiteindelijk bleek dat je hier de Wii Remote moest gebruiken…

… én fun!

Je kunt jezelf dus flink moe maken, als je wilt. Dat dit op een leukere manier wordt gedaan dan de doorsnee oefening is een feit. Mocht je toch even willen ‘ontspannen’, dan kun je aan de slag met de Balance games. Dit zijn korte spelletjes, vergelijkbaar met Wii Sports, waarbij je met je Mii’s bepaalde sporten beoefent en spelletjes speelt. Favoriet bij ons was het schansspringen. Hierbij is het de bedoeling om door je knieën te zakken en in perfecte balans te blijven. Een indicator in de rechterbovenhoek laat zien of je meer naar voren moet leunen, of juist meer gewicht op je linkervoet moet zetten. Doe je dit goed, dan snel je met een rotvaart naar beneden. Vervolgens is het zaak om op het juiste tijdstip hard af te zetten en wederom goed in balans te blijven, terwijl je al naar voren leunend je landing in zult zetten. Een erg leuk en competitief spelletje, en niet het enige in het scala van Wii Fit. Een voetbalkopspelletje, een snowboardspelletje, een Kororinpa-achtig knikkerspelletje en meer… het zit er allemaal in.

Voorlopige conclusie

Zodoende is Wii Fit een erg compleet pakketje. Door je een beetje aan het schema te houden én daadwerkelijk hoog willen scoren, zul je zeker merken dat je je aan het inspannen bent. Of het echt werkt is nog maar de vraag, maar de zweetvlekken op onze shirts gaven al een kleine indicatie. De spelletjes zijn bovendien niet alleen erg grappig en leuk, ook laten ze zien wat voor potentie het Balance Board heeft. Deze ontwikkeling is leuk voor de mainstream, maar helemaal interessant voor de zeurende hardcore gamers onder ons. Want wie wil nou niet een SSX zien met Balance Board controls, om maar even iets te noemen?

 1.   
  Capp's avatar

  vet… Alleen na een tijde ben je ut zat denk ik 🙂

 2.   
  N360Gamer's avatar

  Dit lijkt mij echt ideaal voor snowboard/skate games. Voor dat soort games heb ik wel 90 euries over 😉

 3.   
  Tom's avatar

  ‘Ga weg, ga weg!’ 😛

 4.   
  Kaassouffl3's avatar

  Lijkt me echt heel vet om te spelen:)

 5.   
  BartG's avatar

  Een vriend van mij wil hem misschien kopen,
  dus dat word nu opeens een hele goede vriend 😆

  Heheh 😛

 6.   
  ms13694's avatar

  pfff wat saai 😳

 7.   
  RockMan's avatar

  mn moeder wou niet dat ik een wii zou kopen.
  ik heb haar dit laten zien, nu mag het eindelijk 😀

 8.   
  laki's avatar

  ik vind het een beetje overdreven, daar is een spelcomputer toch niet voor bedoeld

 9.   
  crying baby's avatar

  ik zit ook vaak te vragen of ik een wii mag maar is zo duur en dat is bale… 😥

 10.   
  michelvosje's avatar

  Personen tot 150 kilogram kunnen hierop plaats nemen, dus een zekere vorm van fitheid vooraf is wel vereist.

  Ik vind dat je nou niet bepaald fit bent als je 150 kilo weegt :roll:.

 11.   
  TotalPicnic's avatar

  jungler schreef, "ziet er wel tof uit 😀
  mischien iets voor mijn moeder ? 😆 "

  met een beetje geluk krieg ik me ma zover om hier voor een wii te kopen :P.
  heb er niet echt een nodig ofzo.
  maar gratis is altiet goed

 12.   
  WW's avatar

  Tof idee, zo’n spel. Gelukkig ook met Mii’s 🙂

  Maarr, nu is iedereen natuurlijk wel erg benieuwd wie die superfitte mensen op de foto’s zijn. 😆

 13.   
  MasterofDisaster's avatar

  laki schreef, "ik vind het een beetje overdreven, daar is een spelcomputer toch niet voor bedoeld"

  Het is ook geen spelcomputer zoals de xbox of playstation, waarbij je alleen maar een beetje zit met een controller in je hand, de Wii is een revolutie, een echte next-gen console 8)

 14.   
  45788875646's avatar

  ik heb de wii zelf thuis en mijn moeder zou graag dit spel kopen dan kan ik er ook op en het is gratis 😀 😛 8)

 15.   
  Majo's avatar

  laki schreef, "ik vind het een beetje overdreven, daar is een spelcomputer toch niet voor bedoeld"

  De Wii is dan ook voor Casual Gamers bedoeld,en is niet puur bedoeld als spelcomputer voor Hardcore Gamers.

  Ik ga m zeker halen…. ik ben ook erg benieuwd wat developpers hiermee gaan doen. Square-Enix schijnt erg geinteresserd te zijn in de balance board, dus dat belooft wat.

 16.   
  LouisvanGaal's avatar

  ik vint het wel lol dit vervangt sonja bakker:D